1

Temat: Problem z instalacją

Niby trywialne, ale nie wiem jak sobie z tym poradzić:

# opkg install kmod-usb-net-cdc-ether
Multiple packages (kmod-usb-net-cdc-ether and kmod-usb-net-cdc-ether) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-usb-net-cdc-ether and kmod-usb-net-cdc-ether) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Installing kmod-usb-net-cdc-ether (3.18.44-1) to root...
Downloading http://dl.eko.one.pl/chaos_calmer/ar71xx/packages/kmod-usb-net-cdc-ether_3.18.44-1_ar71xx.ipk.
Multiple packages (kmod-usb-net and kmod-usb-net) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Multiple packages (kmod-usb-net and kmod-usb-net) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.
Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for kmod-usb-net-cdc-ether:
 *     kernel (= 3.18.44-1-c9f2dbe3fcc118da5522e541b22efae5) * 
 * opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-usb-net-cdc-ether.

Czy w OpenWRT jest jakiś prosty sposób na aktualizację?

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

2

Odp: Problem z instalacją

Pakiety nie pasują do aktualnego firmware. Możliwe że miałeś starszy soft a 12-11-2016 była aktualizacja kernela i stąd pakiety nie pasują.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

3

Dokładnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Miałem podobnie kiedy na extroocie zostały stare moduły i konfigi.
Jeśli masz ekstroota to po pierwsze co powinieneś zainstalować tak jakby nowy kernel.
Może się nie chcieć dać i trzeba będzie użyć --force-reinstall
Zrób tak tylko w wypadku kiedy masz ekstroota i jesteś po aktualizacji:
Najpierw sprawdź co Ci wyskoczy po:

uname -a 

Jeśli  będzie coś jak "Linux OpenWrt 3.18.44" to znaczy że masz nowe jądro.
teraz sprawdź czy zgadza się to z listą zainstalowanych pakietów. Stawiam że po:

opkg list | grep kernell

Powinno być coś jak: "kernel - 3.18.44-1-5deed04deda0d42aeeb8b291ff310958"
a jest pewnie inny numer np .3.18.23-1
Tak naprawdę system wystartował z nowego kernela tylko konfigi wprowadzają go w błąd.
trzeba zrobić tak:

opkg install --force-reinstall kernel - 3.18.44-1*

Potem aktualizuj wszystkie moduły ze starym numerem kernela w ten sam sposób.

5

Mam jajko w wersji 3.18.36. Zainstalowałem CC bez GUI od Cezarego jeszcze przed opublikowaniem nowego kernela.
Rozumiem, że czeka mnie sysupgrade. To nie jest problem, ale ...
Po upgrade dostanę, zapewne, czysty system. By dokończyć konfigurację systemu potrzebuję zainstalować pakiety dla modemu GSM (huawei_cdc_ncm). Czy można to zrobić bez dostępu do sieci?

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

6

Tak, po prostu ściągnij sobie wymagane pakiety na dysk, potem przerzuć do routera i zainstaluj ręcznie. Nawet w faq to jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.