Temat: E3372H - Orange LTE

Cześć,
piszę aby rozwiązać problem, który prześladuje mój e3372 z kartą Orange. Objawia się on tym iż po wybraniu na sztywno tylko LTE modem nie może się połączyć, ciągle wyświetla "No Service". Raz na kilka prób w końcu złapie LTE i zasięg trzyma sztywno 4/5 kresek ale po jakimś czasie modem gubi sygnał i jest brak połączenia. Gdy wybiorę na sztywno 3G to połączenie następuje natychmiastowo. Modem jest wpięty do WT3020 + zasilacz 2A a to wszystko znajduje się na kominie w obudowie IP65 i skrętką leci do domu. Borykał się ktoś z kolegów z takim problemem? Wcześniej używałem starterów od RBM oraz Fakt Mobile i tam ten problem nie występował.

2

Odp: E3372H - Orange LTE

Po prostu masz słabe LTE od tego Orange. Ustaw auto i pozwól mu samodzielnie wybierać, sam się przekonałeś że wymuszenie lte powoduje tylko problem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie wydaje mi się aby to było od sygnału, bo gdy wsadzę drugą kartę Orange do ZTE MF283+ znajdującego się w domu to mam stabilne LTE 2/5 kresek.

4

No to masz problem z modemem. Sam to sprawdziłeś smile

5

Który objawia się wyłącznie na kartach Orange? Myślisz, że zmiana firmware coś by zmieniła?

6

Przecież możesz sprawdzić.

7 (edytowany przez tptomek 2016-11-16 17:18:05)

Dobrze rozumiem E3372 jest na kominie i masz problem a ZTE w domu (parter piętro ???) i jest OK. Powiem Ci tak nie zawsze wyżej oznacza lepiej np: ja mieszkam w kamieniny i u mnie jest w miarę OK zasięg ale poszedłem na strych aby sprawdzić jak to tam wyżej będzie i co się okazało że wcale lepiej nie było a momentami nawet gożej.

Weż tego E3372 daj tak gdzie był ZTE i sprawdz czy nadal występuje zrywanie połączenia jak tak to winny modem E3372 lub firmware w co wątpię ale zmiana może przynieś poprawę. Jaki masz teraz firmware ?

8

Cześć,
tak, e3372 jest na kominie podłączony do wt3020 w obudowie IP65, a z niego idzie skrętka do domu, gdzie podłączony jest do wd n750. Niestety mój dom to istny bunkier i ledwo przebija się sygnał gsm'u do niego więc taka zabawa była niestety wymagana. Co do firmware, mam coś takiego z logiem LMT:

Device name:    E3372
IMEI:    86xxxxxxxxxxxxxx
IMSI :    260xxxxxxxxxxxxx
My number:    Unknown
Hardware version:    CL2E3372HM
Software version:    22.317.01.00.17
Web UI version:    17.100.14.00.17
LAN MAC address:    BA:ABxxxxxxxx
WAN IP Address:    10.110.xxxxxxxx

9

Próbowałem zmienić firmware w modemie niestety wyskoczył kod błędu 13 i modem jest prawdopodobnie ciągle w trybie download z migająco na zielono diodą. Czy ktoś wie jak wyjść z tego trybu? Na forum bezkabli był link do skryptu, który by pomógł niestety link wygaszony.

10

Udało się powstawić modem na nogi. Wrzuciłem modowane firmware i po wybraniu na sztywno częstotliwości problem zniknął.