Temat: OpenVPN - problem z przekierowaniem portów
Witajcie,
Mam problem z wpuszczeniem portów z publicznego adresu uzyskiwanego przez OpenVPN do lokalnych hostów w LAN.
Mam Gargoyle 1.6.0 na TL 1043ND. OpenVPN Klient zestawia połączenia prawidłowo. Mam włączone kierowanie całego ruchu na VPN/tun0 - wymuszam z serwera. Wszystko skonfigurowane poprzez interface WWW. Dodałem też forwardowanie portów przez WWW. Oczywiście wiem, że inteface WWW nie ma możliwości ustawienia źródła przekierowania (sieci), dlatego ręcznie wyedytowałem plik /etc/config/firewall korygując:
option src 'wan' na option src 'vpn'. I teoretycznie wszystko działa. Robię /etc/init.d/firewall restart i pięknie kieruje.
Jednak po reboocie modemu nie chce to już prawidłowo pracować. Niby porty są przekierowane, ale lokalni klienci nie dostają wywołań z sieci. Pomaga dopiero ręczne wywołanie /etc/init.d/firewall restart. Wtedy wszystko wraca do normy.
Podejrzewam, że problemem może być dodawanie reguł /etc/config/firewall jeszcze przed podniesieniem tunelu. Dodałem więc do /etc/openvpn.up polecenie /etc/init.d/firewall restart. Bez skutku.
Czy macie jakoś to sprawdzone, bo nie wierzę, że tylko ja mam z tym problem.
Pozdrowienia,
Tomek