Temat: Backup extroot i jego wykorzystanie na innym routerze
Witam.
Sytuacja taka, zainstalowałem siostrze gargoyle-1.9.1.1-ar71xx na ZyXEL NBG6716. Zrobiłem extroot i zainstalowałem / skonfigurowałem wszystkie potrzebne programy typu (Aria2 + yaaw, Minidlna, ProFTPD, Lighttpd + Fastcgi itp.)
Następnie zrobiłem backup extroot tj. cp -a /overlay/* /tmp/usb_mount/000aa4e4-02/Backup
Teraz chcę na swoim routerze TP-Link TL-WDR4300 również zainstalować gargoyle-1.9.1.1-ar71xx zrobić extroot, gdzie ostatecznie router miałby mieć w zasadzie wszystkie te same programy co router ZyXEL NBG6716.
Czy mogę do tego celu użyć backup extroot wykonany wcześniej dla ZyXEL NBG6716 żeby nie instalować wszystkiego od nowa.
Co muszę przed tym zabiegiem zrobić?
a) Na pewno zmiana w Backup/upper/etc/config/fstab UUID na moje, lub zmiana UUID moich dysków, partycji na takie jakie były w ZyXEL NBG6716
b) widzę że w Backup/etc jest plik .extroot-uuid mam go skasować czy co?
c) ścieżki do dysków, katalogów zastosowanych w programach będą praktycznie identyczne, a tam gdzie nie to zmienię.
Teraz kwestia związana z Proftpd. Na ZyXEL NBG6716 założylem kona ftp poleceniami poniżej:
echo "jacek:*:1000:65534:jacek:/tmp/usb_mount/000aa4e4-02/ftp/osobiste:/bin/false" >> /etc/passwd
echo "jacek:*:0:0:99999:7:::" >> /etc/shadow
passwd jakieshaslo
Jak teraz usunąć konto ftp użytkownika jacek, a w to miejsce będę chciał utworzyć nowe konto ftp pod inną nazwą.
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270