Temat: Gargoyle montowanie dysku

Witam
Na MR3420 v2 z flash 16M (Gargoyle) mam zrobionego swapa na pendrive 8GB oraz dysk 300GB (samba).
Na tym dysku mam 3 partycje, pierwsza 400MB NTFS (nie zależy mi na niej) druga 150GB NTFS oraz 150GB EXT2
Partycja EXT2 jest "widziana" poprawnie, ta 400MG gargoyle montuje a po chwili odmontowuje i tak w kółko natomiast z tą partycją 150GB NTFS gargoyle ma problem z odczytaniem typu (disktype: sending ioctl 5305 to a partition!).
W /tmp/usb_mount/ są zamontowane te 3 partycje, zależy mi na sambie dlatego nie chcę odinstalowywać plugin-gargoyle-usb-storage i przechodzić na block-mount a jednocześnie nie chcę zmieniać tej partycji z NTFS na np. EXT2.
Czy jest szansa to rozwiązać (czy w plugin-gargoyle-usb-storage jest możliwość  ręcznie zamontować partycję)?

2

Odp: Gargoyle montowanie dysku

Wyłącz ftp na udostępnionym dysku i zresetuj całość.

Nie, plugin usb-storage samodzielnie bawi się w montowanie, jak zamontujesz ręcznie to nie będzie widział tego nośnika.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Rozumiem iż dysk masz podpięty na stałe do routera? Jak mam podpięty non stop pendrive 2GB NTFS na którym mam serwer PXE, nfsd, httpd, vsftpd i sambę. OpenWrt CHAOS CALMER (15.05.1, r48532) - partycję montuję za pomocą pliku /etc/rc.local w ten sposób:

# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.

ntfs-3g -o big_writes /dev/sda1 /mnt/extstor

exit 0

i każda usługa śmiga jak trzeba smile

4

Jak pisałem - jeżeli zamontuje się nośnik ręcznie w gargoyle to usługi nie będą tego widziały bez ich ręcznej konfiguracji. W gargoyle usługi są powiązane ze sobą.

5 (edytowany przez d3f3nd3r 2016-11-12 14:40:51)

Po wyłączeniu FTP "widzi" zawartość, choć nie pisałem o tym ale wcześniej na 10 restartów raz "załapywał" razem z FTP.
I tak z innej beczki przeznaczyłem tego pendrive 8GB pod SWAP, spod GUI dałem 100%, a widzę że jest 2097148k  (to KB czy Kb?).

6

d3f3nd3r napisał/a:

Po wyłączeniu FTP "widzi" zawartość, choć nie pisałem o tym ale wcześniej na 10 restartów raz "załapywał" razem z FTP.
I tak z innej beczki przeznaczyłem tego pendrive 8GB pod SWAP, spod GUI dałem 100%, a widzę że jest 2097148k  (to KB czy Kb?).

Tak, czasami "łapie". Problem jest ze sposobem w jaki gargoyle montuje zasoby - przy każdej operacji robi odmontowanie i zamontowanie podobnie, jak masz ftp to jest bind do zasobu i ntfs-3g nie potrafi wtedy go odmontować  - i jest problem.

Nie używaj ftp na ntfs lub przerób sobie system plików.