Odp: Montowanie dysku pod Linuksem <-> OpenWRT (LuCI)
fstab z CC nie zamontuje nośnika z ntfs. nie potrafi tego. Więc nie, nie zadziała.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Montowanie dysku pod Linuksem <-> OpenWRT (LuCI)
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
fstab z CC nie zamontuje nośnika z ntfs. nie potrafi tego. Więc nie, nie zadziała.
Zanim odpisałeś to ja już wklepałem wszystko i się dziwie czemu nie działa.
Uruchamianie tego z palca za każdym razem wcale mi się nie widzi. Czyli dalej jestem w lesie...
Masz przycisk, możesz to pod przycisk zaprogramować.
Pomożesz z tym skyptem/programowaniem? Bo u mnie z tym na bakier.
Rozumiem, że można zastąpić zawartość np. przycisku od włączania radia (/etc/rc.button/rfklill)?
# uci add system button
# uci set system.@button[-1].button=rfkill
# uci set system.@button[-1].action=pressed
# uci set system.@button[-1].handler='for i in $(ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/Magazyn -o rw,noatime); do /etc/init.d/minidlna start $i; done'
# uci commit systemTakie coś?
Nie. Po kiego ten for dałeś? Po prostu
uci set system.@button[-1].handler='ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/Magazyn -o rw,noatime; /etc/init.d/minidlna start'
Choć w CC wystarczy po prostu wpisać to do /etc/rc.button/rfkill (samo ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/Magazyn -o rw,noatime; /etc/init.d/minidlna start)
Spojrzałem na przewodnik http://eko.one.pl/?p=openwrt-button i sugerowałem się jednym ze skryptów
Zaraz będę próbował i pochwalę się czy działa.
A rozdział Barrier Breaker i późniejsze widziałeś?
Trochę widziałem, ale od 6 rano jestem na nogach i cały dzień prowadziłem szkolenie, więc się nie dziw
Dysk się montuje, ale minidlna nie chce startować. Zawartość /etc/rc.button/rfkill:
#!/bin/sh
ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/Magazyn -o rw,noatime; sleep 10 && /etc/init.d/minidlna startNawet dodałem opcję sleep 10, bo myślałem, że minidlna za wcześnie się uruchamia, ale niczego to nie zmieniło. Próbowałem prosto z wiersza poleceń uruchomić minidlna, ale bez skutku. Startuje jedynie przez gui gdy zaznaczę opcję "Włącz". Jakieś pomysły?
W włącz robi dokładnie to samo
Uruchom i patrz w logach co się dzieje.
No właśnie sam się dziwię co jest grane.
root@OpenWrt:~# /etc/init.d/minidlna start
root@OpenWrt:~#Samo w sobie nic nie wyrzuca. W logu minidlna pusto. WTF?
Przy zawartości rfkill:
#!/bin/sh
uci add system button
uci set system.@button[-1].button=rfkill
uci set system.@button[-1].action=pressed
uci set system.@button[-1].handler='ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/Magazyn -o rw,noatimee; /etc/init.d/minidlna start'
uci commit systemnawet dysk się nie montuje.
A w ogóle masz w systemie skrypt który realizuje to? Masz przycisk o nazwie rfkill?
Przy zawartości rfkill:
#!/bin/sh uci add system button uci set system.@button[-1].button=rfkill uci set system.@button[-1].action=pressed uci set system.@button[-1].handler='ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/Magazyn -o rw,noatimee; /etc/init.d/minidlna start' uci commit systemnawet dysk się nie montuje.
To jest zła zawartość. Ty masz tu skrypt wykonać a nie ustawiać opcje uci (po co to robisz przy naciśnięciu przycisku?)
root@OpenWrt:/etc/rc.button# ls
failsafe power reset rfkill wps Wydaje mi się, że mam.
Przycisk. Przycisk o nazwie rfkill, nie skrypt sam w sobie. Na jakim w ogóle routerze to robisz?
Dobra, ogarnąłem!
Skrypt powinien wyglądać tak:
#!/bin/sh
ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/Magazyn -o rw,noatime & sleep 90; /etc/init.d/minidlna start &Cezary jeszcze raz dzięki za pomoc ![]()
Ps. TP-Link Archer C7 v2.
Z uwagi, że miałem wczoraj w końcu więcej wolnego czasu przemyślałem wszystko na spokojnie i zrobiłem wszystko prawilnie / po bożemu.
Najpierw wykonałem wielką pracę u podstaw czyli zmieniłem na przenośnym dysku system plików z ntfs na ext4. Wiadomo podłączając dysk pod komputer z Windowsem trzeba będzie kombinować żeby przeglądać zawartość, ale za to zyskujemy więcej możliwości konfiguracji, kompatybilność oraz większe transfery.
Montuję teraz dysk za pomocą wpisów w /etc/config/fstab:
config 'global'
option anon_swap '0'
option anon_mount '0'
option auto_swap '1'
option auto_mount '1'
option delay_root '5'
option check_fs '0'
config 'swap'
option device '/dev/sda5'
option enabled '1'
config 'mount'
option target '/mnt/Magazyn'
option device '/dev/sda6'
option enabled '1' Następnie ustawiłem /etc/config/minidlna:
config minidlna 'config'
option port '8200'
option interface 'br-lan'
option friendly_name 'OpenWrt DLNA Server'
option inotify '1'
option serial '12345678'
option model_number '1'
option db_dir '/mnt/Magazyn/miniDLNA'
option log_dir '/mnt/Magazyn/miniDLNA/Log'
option root_container 'B'
option notify_interval '600'
list media_dir 'A,/mnt/Magazyn/Muzyka'
list media_dir 'P,/mnt/Magazyn/Zdjecia'
list media_dir 'V,/mnt/Magazyn/Wideo'
option enabled '1' A na koniec dałem skrypt /etc/hotplug.d/block/99-mount:
#!/bin/sh
case $ACTION in
add)
grep -q /dev/$DEVICENAME /proc/mounts || exit 0
DIR=$(awk '/^\/dev\/'$DEVICENAME'/ {print $2}' /proc/mounts)
/etc/init.d/minidlna stop &
sleep 10 & /etc/init.d/minidlna start &
;;
remove)
/etc/init.d/minidlna stop
;;
esacTeraz w końcu wszystko działa poprawnie.
Dodatkowo utworzyłem jeszcze patrycję SWAP dla sprawniejszego działania aplikacji typu miniDLNA oraz Transmission.
Jedyne czego nie mogę przeskoczyć to usypianie dysku. Jeśli ktoś może to niech poda typ swojej kieszeni do dysku 3.5", która na pewno działa z OpenWRT i dysk idzie grzecznie spać
Obecnie posiadam Vizo Luxon Advanced (http://adn-cdn2.avadeo.net/articles/ima … es/2_1.jpg) i niestety nie chce wspołpracować z hd-idle.
Dziś zaktualizowałem firmware do najnowszej wersji i dalej wszystko grzecznie działa. Pozdrawiam ![]()
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Montowanie dysku pod Linuksem <-> OpenWRT (LuCI)
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc