Odp: Witam - kilka pytań początkującego
p910nd, samba. Reszta się nie uruchomi bo nie są skonfigurowane.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
p910nd, samba. Reszta się nie uruchomi bo nie są skonfigurowane.
Witam, jestem nowy i dopiero dzisiaj zainstalowałem gargoyle_1.8.1-ar71xx, myślałem ze w nim mogę zarządzać swoją małą siecią koło domu ale nie znalazłem jeszcze lub tego nie ma za bardzo tego.
konkretnie to potrzebuję ustawienie limitu prędkości i limit danych na dane urządzenie MAC w sieci i sprawdzenie które urzadzenie ile pobiera zasobów internetowych i siłe sygnału z kazdym urzadzeniem.
Do routera mam podłączoną antenę ubiqiti nanobridge m2 która służy jako nadajnik ale w niej tez za wiele nie ma do zarzadzania siecią. może coś innego polecicie na mój router WDR4300 dla moich wymagań?
Pozdrawiam Mariusz
1. Zainstalowałeś starą wersję
2. To wszystko ma gargoyle - limity prędkości: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=987 , w statusie masz podział kto co i ile ściągnął.
Dzięki. Ale coś nie działa limit z ograniczeniem prędkości dla danych urządzeń, jak zaznaczę dla wszystkich to wtedy działa limit.
Mam pytanko może głupie ale czy mój router po zainstalowaniu tego gargoyle może już działać z modemem gsm do odbioru np aero2?
Oczywiście że tak. Podłącz, ustaw odpowiedni wan i tyle.
Dzięki. Ale coś nie działa limit z ograniczeniem prędkości dla danych urządzeń, jak zaznaczę dla wszystkich to wtedy działa limit.
Ktoś pomoże mi rozwiązać problem że nie mogę ustawić limitu predkości dla niektórych urządzeń?
Pokażesz jak ten limit ustawiłeś?

Po wyczerpaniu limitu urządzenie nadal pobiera internet z szybkością ponad 9mb/s i wysyła ponad 12-mb/s
Włącz sobie QoS pobieranie/wysyłanie i tam zrób nowe klasy na masz pobierania 5 i 1Mbps. Później jak wejdziesz w limity transfery to będziesz miał ograniczenie przez wybór klasy z qos a nie podanie wartości, tak zrób.
Często użytkownicy nie widzą różnicy między kB MB a kb Mb i stąd takie zdziwienie ![]()
I teraz jak zrobisz edycję tego limitu co pokazałeś poprzednio to nie masz do wpisania prędkości tylko wybór klasy.
Dziękuję pomogło to ![]()
i jeszcze pytanko ws aero2 chciałem ustawić i zapisać zmiany ale pojawia się komunikat że błąd w polu hasło. w instrukcji konfiguracji pisze że zostawić pole puste hasło i użytkownika. ale wpisywałem internet tam i tu i też ten sam błąd, o co chodzi?![]()
I Czy jest jakiś plugin który automatycznie przełącza na aero2 jak router przestanie odbierać internet i potem z powrotem?
Nie powinno pytać się hasło. Pokaż ten komunikat, bo może coś innego się drze.
Nie drze się o hasło od wifi?
nie, hasło wifi mam inne niż w gargoyle
Wpisz to z konsoli:
uci set network.wan.proto=3g
uci set network.wan.device=/dev/cdc-wdm0
uci set network.wan.apn=darmowy
uci commit network
Oczywiście podstaw swoje dane.
jak tą konsolę włączyć bo chyba nie chodzi o cmd czy telnet w windows? i jakie swoje dane do tych komend dodać.
ssh dokładniej. W faq na górze strony masz to wyjaśnione.
pin do karty ew device jeżeli innego używasz.
chyba nie udało się bo nadal mam neta z kabla wan, ale już na stałe zmieniło się w ustawieniu wan
![]()
![]()
Pinu nie ma w modemie, i chyba to będzie ta nazwa urzadzenia bo inna się nie wyswietla po skanowaniu.
Jest jakiś plugin dobry żeby sprawdzić zasięg i stan połączenia bo tu chyba tego nie ma, nawet nie jestem pewny czy nie połaczyło się?
I musisz zresetować.
Tak w ogóle to czemu używasz oryginalnego gargoyle zamiast mojej wersji? Plugin nazywa się 3ginfo i jest do instalacji właśnie w mojej wersji.
Jaki masz modem że wpisujesz /dev/cdc-wdm0 a nie /dev/ttyUSB0?
dzięki działa, ale zasięg słaby ledwo 25%, na razie aby sieć działała, kiedy jeszcze jak nie bede miał netu od dostawcy to pobawię się aero2
jedna osoba mi poleciła takie oprogramowanie do kontrolowania swojej sieci.
a Twoje jak się nazywa?
i jest bardziej rozbudowane i proste jak gargoyle?
Gargoyle
i jest na eko.one.pl
aha, a pasuje do WDR4300 v1?
i czym się różni jakaś lepsza wersja, bardziej rozbudowana i prosta?
Strony Poprzednia 1 … 39 40 41 42 43 … 57 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Witam - kilka pytań początkującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc