26

Odp: Vodafone 803A - OpenWrt

Cześć,
Znalazłem tu wiele cennych informacji, dlatego podzielę się tym co udało mi się zrobić - może się komuś przyda.

Vodafone 803A + ZTE MF823

W moim przypadku zadziałał bootloader z forum openwrt.org użytkownika SNK. Link do bootloadera:
http://www.mediafire.com/download/taote … 803%29.zip

Po zainstalowaniu systemu nie widać było urządzenia usb0, konieczne było doinstalowanie kilku pakietów (info ze strony: http://www.tbdproductions.com.au/telstra4gzte823/):

opkg install kmod-scsi-core kmod-usb-storage kmod-usb-net-cdc-ether kmod-usb-net

Po restarcie usb0 było widoczne.

Na koniec:
    # uci del network.wan
    # uci set network.wan=interface
    # uci set network.wan.proto=dhcp
    # uci set network.wan.ifname=usb0
    # uci commit network
    # reboot

Modem łączy się automatycznie i działa LTE.

Niestety zdarzają się rozłączenia wifi przy dużym obciążeniu co nie miało miejsca przy oryginalnym oprogramowaniu routera.

27

witam wszystkich borykajacych sie z instalacja- OpenWrt w Vodafone 803A mam pytanie
czy jest jakis sposub aby wykonac to w win xp

28

Witam, czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie lub sprawdzić obecność rezystora R145. Nie działa mi linia adresowa A19 Flash. Rezystory znajdują się w okolicach pamięci flash od strony bottom.

29

http://vpx.pl/i/2015/10/08/IMG_20151008_153159.jpg

30

Mam pytanie - mam ten router z obecnie wygranym lede Ale to trunk i trochę mnie denerwuje więc chce wrócić na Cc. Nie widzę nigdzie sysupgrade tyko uImage lub squashfs.image. Jak wrzucic to w miarę szybko i bezproblemowo? Może Cezary mógłbyś skompilowac sysupgrade Cc z luci?

31

Nie mam takiego urządzenia i nie kompiluję obrazów na tą platformę.

Inna sprawa - CC mogło po prostu jeszcze nie mieć sysupgrade bo po prostu tego nie obsługiwało a dodali to dopiero w trunku czy lede.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

32 (edytowany przez raw 2016-11-04 10:53:55)

A jakis szybki sposób na wgranie jednego z wyżej wymienionych obrazów? Czy tylko serial i cała procedura od nowa?

33 (edytowany przez kuba.dziobak 2016-11-19 12:56:55)

Czy ktoś uceglił 803A u przywrócił go do życia za pomocą UART?

Jeśli tak, byłbym wdzięczny za szczegółowe wskazówki (próbowałem kilkanaście razy i nic, kilka razy udało mi się wejść nawet w tryb UART).

/Edit:

Mogę wejść w tryb UART, jednak nie wiem, co robić dalej, po zapisaniu uboot do pamięci.

34 (edytowany przez aprint 2017-02-19 15:00:11)

Halo Podczas próby migać OpenWRT zawiodły i mój Vodafone nie jest już załadowany. Mam możliwość vypayat chip pamięci flash i go do programatora. Czy ktoś może podzielić firmware zrzutu (wskazane jest, aby mieć OpenWrt, ale będę zadowolony i zrzucić oryginalny firmware) do co najmniej wrócić router do życia. Dump mogą być wysyłane do e-mail: admin@snami.by. Z góry dzięki.
___
Hello. In attempt to flash OpenWRT there was a failure and my Vodafone doesn't boot any more. I have an opportunity выпаять a chip of the flash-memory and to stitch it on the programmator. Maybe somebody can share a firmware dumping (OpenWRT is desirable already, but I will be glad also to a dumping of an original firmware) at least to return a router to life. The dumping can be sent to e-mail: admin@snami.by. Thanks in advance.

35 (edytowany przez Zuzia 2018-08-24 23:38:10)

raw napisał/a:

A jakis szybki sposób na wgranie jednego z wyżej wymienionych obrazów? Czy tylko serial i cała procedura od nowa?

Miałam dokładnie taki sam dylemat. Przez ssh, sysupgrade -F squashfs.image normalnie wgrywa się. Nie ma żadnych problemów z downgrade.

kuba.dziobak napisał/a:

Czy ktoś uceglił 803A u przywrócił go do życia za pomocą UART?
(...)Mogę wejść w tryb UART, jednak nie wiem, co robić dalej, po zapisaniu uboot do pamięci.

Udało mi się cudem odratować: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 26#p208326

Temat stary, ale aktualny, a o tym routerze praktycznie brak informacji po polsku.