Temat: Przypadkowe routowanie sieci mojego providera - WDR4300
Witam,
Pojawił się problem z moim TP-Linkiem WDR4300.
Wgrany Chaos Calmer z LuCi r49087.
Ogólnie konfigurację sieci mam od roku nie zmienną jedynie aktualizacja do r49087 jakoś we wrześniu nastąpiła.
Ostatnio zadzwonił technik z mojego ISP i stwierdził, że "udostępniam" internet (nie w złym znaczeniu) i inne komputery tego samego dostawcy łączą się z siecią przez moje urządzenie. moja siec lokalna to 192.168.1.0 i zauważyli w swoim systemie, że dużo urządzeń zgłasza się z takim adresem IP oraz moim adresem MAC. Co ciekawe sprawdziłem swoją tablicę DHCP i miałem tylko 3 wpisy swoich własnych urządzeń. Moja pula to 1.100-1.200, a tymczasem tamte urządzenia zgłaszały się jako 1.50, 1.60 itp.
Nigdzie nie potrafiłem takich połączeń znaleźć, aż wszedłem w tablicę ARP i rzeczywiście były tam zarówno lokalne adresy ip z poza mojej puli jak i publiczne adresy ip z puli mojego dostawcy. Przedstawiam to poniżej na zdjęciu:
(apipa wystapil na moim laptopie)
To jest po 5 minutach od włączenia urządzenia do sieci, wczesniej było ze 20 wpisów zarówno publicznych jak i prywatnych adresów (teoretycznie mojej podsieci).
Technik stwierdził, że problem pojawił się niedawno, ale tak jak wspomniałem od roku nic nie zmieniałem, więc albo wcześniej nie zauważyli, albo coś się w ostatnim czasie zepsuło/zmieniło w sieci.
Czy ktoś ma jakiś pomysł gdzie popełniłem błąd? Nie mam aktualnie dostępu do konfiguracji, narazie wypiąłem pendrive na którym jest vpn serwer skonfigurowany więc zdalnie się nie połączę (ssh tylko z lan), ale mam screenshoty ustawień interfejsów, routingu oraz dhcp więc w razie czego mogę konkretne zdjęcia przedstawić.