Temat: WBS210 punkt - wielopunkt (PtMP) czy Hotspot

Mam problem. Zaopatrzyłem się właśnie w nowy produkt Tp-Linka WBS210. Niestety na chwilę obecną nie ma gargulka na ten sprzęt. Muszę dzisiaj połączyć to coś z netem ;-) Wg instrukcji mogę utworzyć punkt - wielopunkt (PtMP), który dobry jest do rozsyłania neta bezprzewodowo do klientów AP bądź mogę również utworzyć Hotspot, który polecany jest do rozsyłania sygnału bezprzewodowo do smartfonów, tabletów, laptopów.

Teraz mam problem, bo sprzęt ma odbierać i wysyłać internet na jeden dowolny z dwóch opisanych niżej sposobów. Choć preferowałbym sposób drugi. Który ze sposobów będzie lepszy pod moje wymagania?

1. Modem -> kabel do WBS210 -> rozsyłanie sygnału bezprzewodowo do smartfonów, tabletów, laptopów, routerów wisp.

2. Modem ->bezprzewodowo do WBS210 -> rozsyłanie sygnału bezprzewodowo do smartfonów, tabletów, laptopów, routerów wisp.

2 (edytowany przez lukasik 2016-10-28 13:31:15)

Odp: WBS210 punkt - wielopunkt (PtMP) czy Hotspot

Dodam tylko, że właśnie sprawdziłem, że stacja bazowa ma możliwość takich trybów.

AP Router Mode - ??? (Czym się różni od Tryb AP?)

Tryb AP  - urządzenie działa jako punkt dostępu do sieci dla urządzeń bezprzewodowych

AP Client Router(WISP Client) - po podłączeniu się do sieci bezprzewodowej poprzez WISP, urządzenie tworzy również swoją, osobną sieć bezprzewodową, pozwala też korzystać z sieci urządzeniom podłączonym do niego przewodowo.

Bridge  -  urządzenie funkcjonuje jako wzmacniacz sygnału co pozwala na rozszerzenie sieci i jej odbiór w miejscach gdzie wcześniej nie było sygnału. Sieć rozgłaszana będzie miała inną nazwę sieci i zabezpieczenia niż sieć główna.

Repeater - urządzenie funkcjonuje jako wzmacniacz sygnału co pozwala na rozszerzenie sieci i jej odbiór w miejscach gdzie wcześniej nie było sygnału. Nazwa sieci oraz jej zabezpieczenia powinny pozostać takie same jak w sieci głównej.

Client - urządzenie funkcjonuje jako adapter sieciowy odbierając sygnał bezprzewodowy i przekazując go dalej przewodowo

3

Może ktoś mi podpowiedzieć, który kanał warto wybrać?

PunBB bbcode test

4

Może być 11. Słabo widoczne sieci tam są.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dzięki Cezary. Już ustawiam. Twoja odpowiedź pozwoliła mi zrozumieć o co chodzi w tym wykresie :-)