Temat: WNDR4300 + modem E3372h

Mam do Was pytanie odnośnie konfiguracji tego modemu pod gargolye 1.9.0.3:

czy można wymusić aby modem działał tylko w trybie LTE ?

czy można używać jednocześnie (wymiennie) połączenia internetowego z modemu i od np. TP (po kabelu)?

2

Odp: WNDR4300 + modem E3372h

- czy: zależy od typu modemu, generalnie tak. option mode lte w konfigu dla połączenia ncm
- czy: tak, ale to sobie musisz skonfigurować, w gui tego nie ma

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

- czy: zależy od typu modemu, generalnie tak. option mode lte dla ncm
- czy: tak, ale to sobie musisz skonfigurować, w gui tego nie ma

typ modemu E3372h, rozumiem że to option mode lte dla ncm to bezpośrednio w modemie a nie w gargoylie ?

podpowiesz jak skonfigurować korzystanie z dwóch połączeń wymiennie modemu + TP na kablu?

4

1. Nie w modemie, routerze To opcja konfiguracyjna w /etc/config/network dla połączenia wan jeżeli masz zwykły modem (nie hilink) i używasz typu połączenia NCM.
2. Generalnie musisz sobie w network zrobić kolejną sekcję:

uci set network.kabel=interface
     uci set network.kabel.proto=dhcp
     uci set network.kabel.ifname=eth0.2
     uci commit network

i dodać to do firewalla

uci add_list firewall.@zone[1].network=kabel
     uci commit firewall
     reboot

Wtedy albo używasz modemu, albo go odłącz i po prostu podłącz kabel. I uważaj bo gui nie pokaże takiej konfiguracji i zmiana czegoś w gui może popsuć tą konfigurację

5

mam wersje modemu hilink

co do przełączania, to myślałem o takie opcji w której przy braku neta na kablu przełącza się modem i odwrotnie.
wyciąganie kabla odpada bo często mnie nie ma w domu.

6

To patrz: http://eko.one.pl/?p=openwrt-simplefailover

Wymuszenie lte tylko w gui hilinka o ile on taką opcję ma.

7

Wymuszenie LTE załatwione opcja na modemie only Lte.

co do drugiego problemu, to co podałeś bardzo ciekawe - będę próbował to zrobić.

Ale tak na szybko przyszedł mi taki pomysł nie wiem czy będzie działał:

Do routera głównego podłączam po lan kabel z innego routera który daje mi internet TP po kablu.
Do tego samego routera podłączam też po landrugi router wndr4300 z modemem E3372h w którym działa LTE

teraz mam dwa łącza internetowe podłączone po LAN w routerze głównym.

Pytanie: czy jak padnie internet TP to czy router główny będzie rozpowszechniał internet LTE ?

8

Nie, z automatu nie. Coś przecież routing musi przestawić.

9

Witam, posiadam WNDR4300 1.9.0.2 (r49118), by obsy + e3372h i nie chce mi to ruszyć znalazłem stronę jak skonfigurować ale u mnie w sekcji internet/WAN nie mam opcji Modem HiLink/RNDIS.
Próbowałem konfiguracji tak jak dla  Gargoyle 1.6.x ale tez nie dziala. Modem podiety pod kompa działa.
Nie potrafię znaleźć informacji czy ten e3372h występuje tylko jako hilink - albo jak to sprawdzić czy jest hilink.
Potrzebuje podpowiedzi linków, please.

10

Zainstaluj nową wersję gargoyle. To co masz nie jest nowe.

Wynik

cat /sys/kernel/debug/usb/device

pokaż.

11

Acha, wiedziałem że nie będzie lekko. Musze poczytać jak uruchomić jakąś konsole. Wynik dać przed czy po aktualizacji gargoyle?

12

W faq na górze tej strony jest. Lepiej po.

13 (edytowany przez Tritan 2016-10-21 16:20:16)

Witam, mały poślizg ale... zaktualizowałem do 1.9.1.1 dalej nie mam w/w opcji wyboru hilink
podpiąłem się putty
i nie chce mi wykonćc polecenia cat nie może otworzyć katalogu, nie mogę wejść do katalogu devices.
edit:
żeby było ciekawie jak do routera jest podpięty e173 to mogę wybrać modem hilink, jak podepnę e3372 opcja znika i pojawia się tylko modem ppp lub modem ncm

14

Tritan napisał/a:

Witam, mały poślizg ale... zaktualizowałem do 1.9.1.1 dalej nie mam w/w opcji wyboru hilink
podpiąłem się putty
i nie chce mi wykonćc polecenia cat nie może otworzyć katalogu, nie mogę wejść do katalogu devices.
edit:
żeby było ciekawie jak do routera jest podpięty e173 to mogę wybrać modem hilink, jak podepnę e3372 opcja znika i pojawia się tylko modem ppp lub modem ncm

To znaczy że nie masz modemu hilink tylko zwykły który działa na ncm. Sam nie wiesz co masz...