Temat: Gargoyle OpenVPN brak dostępu do zasobów sieci LAN.

Na zdjęciu powyżej przedstawiłem schemat sieci. Problem polega na tym że z komputerów klienta nie mogę dostać się do zasobów udostępnionych na komputerach po stronie serwera, komputery te nie odpowiadają nawet na komendę PING.
Skanując sieć programem SoftPerfect Network Scanner, tych dwóch komputerów nawet nie widać na liście znalezionych urządzeń, a pozostałe wszystkie urządzenia są widoczne.
Przy próbie dostępu do zasobów komputera po stronie serwera, system wymaga podania nazwy użytkownika i hasła, ale na każdym komputerze jest konto tylko jednego użytkownika i to bez hasła, udostępnianie chronione hasłem mam wyłączone, nie mam utworzonej grupy domowej.
Na jednym z tych komputerów jest serwer MySQL i do tego serwera mam dostęp bezproblemowy.
Po stronie serwera komputery z systemami Windows 8.1 PRO oraz Windows 10 PRO, po stronie klienta Windows 10 PRO oraz LinuxMint 18 Sarah.
Od strony klienta VPN mogę zmieniać ustawienia na serwerze, tak samo od strony serwera mogę zmieniać ustawienia na kliencie VPN. Dodatkowo po stronie klienta mam serwer NAS do którego mam bezproblemowy dostęp z komputerów po stronie serwera, Sieć prosta, ale problem bardzo trudny, wszystko działało gdy na komputerach były systemy Windows XP. Serwer na routerze Tp-Link TL-WR842N, klient na routerze TP-Link TL-WDR4300. Jak wyłączę firewall na komputerach po stronie serwera to wszystko jest OK. Co należy zmienić w opcjach zabezpieczeń w systemie Windows? Nie chcę tworzyć grupy domowej i nie nie mogę komputerów zabezpieczać hasłem.