676

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

To jest konkretna nazwa modelu. Jak by było jeszcze vileś tam to by było podane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

677

A czy gdzies na tej liście są routery specjalnie pod klienta torrent bo nie widzę

678

swiatus85 napisał/a:

A czy gdzies na tej liście są routery specjalnie pod klienta torrent bo nie widzę

Ponieważ takiej kategorii nie ma sensu pisać. Najsilniejszy i najwięcej ramu, co i tak oznacza te z usb 3.0.

679

brakuje na liście z usb 3.0  Belkina AC 1750 DB (F9K1115)

Linksys EA8500: LEDE
Belkin AC1750DB: OpenWrt CHAOS CALMER
2x TpLink TL-WDR3600: OpenWrt Attitude Adjustment
TpLink TL-WR1043ND: OpenWrt Attitude Adjustment

680

a coś do 350 zł,  bo te z listy to grubo ponad 600

681

karto napisał/a:

brakuje na liście z usb 3.0  Belkina AC 1750 DB (F9K1115)

Kiedyś był i specjalnie został z niej usunięty z  powodu zgłaszania przez użytkowników błędów z USB 3.0.

682

swiatus85 napisał/a:

a coś do 350 zł,  bo te z listy to grubo ponad 600

W tej cenie nic nie kupisz z USB3.0 raczej, nie pod openwrt.

683

w takim razie może być 2.0

684 (edytowany przez manguscik 2016-10-11 18:02:02)

Jak USB 2.0 to Netgear wndr4300 cena około 200 PLN jak jest na promocji i jest w kategorii  z dużą ilością pamięci Flash i RAM. Co daje możliwość instalacji wszystkich  nam potrzebnych rzeczy w pamięci routera dodatkowy atut to dwa radia 2.4 Ghz i 5 Ghz.

edit:

Wydaje mi się że grono użytkowników tego routera sukcesywnie wzrasta i nikt nie narzeka big_smile. Sam jestem zadowolonym użytkownikiem tego routera.

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

685

a co myślisz o ASUS Rt-N18U?
znalazłem coś takiego http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12664

686

swiatus85 napisał/a:

a co myślisz o ASUS Rt-N18U?

Zapomnij o nim pod openwrt, nie działa wifi z powodu braku otwartoźródłowych sterowników.

687

na alledrogo widze ze jest dostepny NETGEAR WNDR4300 N750 za 216 zł.
ok,  poczytam na jego temat i jak coś kupie ten sprzęt

688

https://www.olx.pl/oferta/cisco-linksys … e368cd5037
https://www.olx.pl/oferta/router-linksy … e368cd5037

689 (edytowany przez swiatus85 2016-10-12 13:35:45)

lepszy ten cisco od netgear?
torrent można na tym postawić?

690

Ten cisco ma większy procek ramu i flash maja po po 128 ale jak się cisco sprawuje w realu to nie mam pojęcia bo nie miałem możliwości używać  zerknij sobie tutaj to zobaczysz różnice https://wiki.openwrt.org/toh/views/toh_ … t=ram%20mb

Stacja Pogody pracująca na LEDE / Openwrt + arduino. http://dominikowice.one.pl  Pomiar temperatury, ciśnienia, wilgotności  online + wykresy 24 godzinne, 7 dniowe, 30 dniowe, itp. A wszystko to na Routerze NETGEAR WNDR 4300 z wgranym LEDE.

691 (edytowany przez beczka 2016-10-14 09:18:19)

bardzo ciekawy jest pierwszy post tego wątku, mimo to nie znalazłem dla siebie pewnej odpowiedzi dlatego postanowiłem jeszcze napisać .

mam wysłużony router tplink TL-MR3220 v1.x z gargoyle-1.6.2.2-ar71xx na pokładzie, router zaczyna padać wiec czas na zmianę.

w obecnej konfiguracji router przyjmuje internet przez wifi (2,4 Ghz ) i równocześnie robi za AP.

potrzebuje wymienić na  dużo mocniejszy który obsłuży taki typ połączenia jak obecnie

nie musi to być koniecznie obsługiwane przez openwrt, znaczy  jeśli znacie sprzęt na oryginalnym firmware który taki potrafi i jest mocny to moze być.
ja stanąłem na gargoyle-1.6.2.2 bo na chaos camer  + Luci nie potrafiłem zestawić połączania nawet z Neostardą sad

wole sprzęt nowy niż uzywany

podpowiedzcie coś proszę.

692

Oryginalny soft w sumie tego nie potrafi. Z tymi wspieranymi tp-linkami jest problem, bo prawie ich nie ma. Szukaj np. Archera C5v1 lub Netgeara WNDR4300v1

693

Czy są szanse że R7500 (x4) będzie w pełni wspierane przez OpenWrt?
W tym momencie podobno nie działa 5Ghz i tylko jedno USB.. czo coś jeszcze ?

694

Szansa zawsze jest że będzie w pełni wspierany.

695

Czołem.

Moją domową sieć uruchomiłem na 1043nd v1, który dość dobrze sprawował się przez ostatnie 4 lata. Po wgraniu Gargoyle prędkości WAN>LAN oscylowały w granicach 140mbit na starej wersji GG (1.6.x) oraz 120mbit (1.9.x)(według speedtest.net).

Niemniej jednak w ostatnich tygodniach mój ISP (kablówka) dwukrotnie zwiększył dostępną dla klienta przepustowość i z tym niestety nie radzi już sobie wysłużony router. I stąd moje pytanie czy zamiana na TPLINK TL-1043nd v3 (z wgranym Gargoyle 1.9.1.1) pozwoli na uzyskanie transferów WAN>LAN na poziomie 300-600mbit?

696

Nie. I na dodatek - żaden pod openwrt bo one nie wspierają HWNAT. Więc albo będziesz leciał na oryginalnym sofcie albo kupisz na tyle silną maszynkę że dała radę programowo z tymi 300Mbps sobie poradzić.

Na openwrt zostaniesz na jakieś 220-250Mbps.

697 (edytowany przez dutozope 2016-11-02 16:59:05)

Właśnie tego się obawiałem. Czytałem w wątkach z przed dwóch lat o braku wsparcia dla HWNAT w openwrt ale miałem nadzieję że coś się w tym temacie ruszyło smile

Rozumiem, że te 220-250mbps dotyczy tylko najmocniejszych obecnie dostępnych konstrukcji pokroju Linksys WRT1900ACS, Netgear R7500, Linksys WRT1200AC czy może miałeś na myśli że taka przepustowość będzie dostępna na 1043nd v3?

Dzięki za odpowiedź smile

698

wdr3600, 1043 i tego typu. Na linksysnie nigdy nie mierzyłem.

699 (edytowany przez Xemidra 2016-11-02 19:06:28)

Cezary napisał/a:

Nie. I na dodatek - żaden pod openwrt bo one nie wspierają HWNAT. Więc albo będziesz leciał na oryginalnym sofcie albo kupisz na tyle silną maszynkę że dała radę programowo z tymi 300Mbps sobie poradzić.

Na openwrt zostaniesz na jakieś 220-250Mbps.

Możesz się zainteresować routerami przewodowymi (bez WiFi) od Ubiquiti i zostawić WR1043NDv1 jako AP skoro działa Ci dobrze. Te 3 urządzenia powinny Cię zainteresować.
1. Ubiquiti EdgeRouter X, 2x800Mhz, 256MB RAM, 256MB Flash, 5 portów Ethernet, bez USB, WAN>LAN ok. 500Mb/s i ok. 850Mb/s z włączonym wsparciem sprzętowym na oryginalnym oprogramowaniu, które oparte jest (tak jak Cezary wspomniał) na Debianie. W internecie znajdziesz instrukcję jak wgrać na niego OpenWRT, jeżeli będziesz bardzo chciał.
ok. 250zł

2. Ubiquiti EdgeRouter X SFP, to samo co wyżej z tym, że porty Ethernet działają troszkę inaczej.
ok. 360zł

3. Ubiquiti EdgeRouter Lite, 2x500Mhz, 512MB RAM, 4GB Pendrive, 3 porty Ethernet, switch programowy, bez USB, WAN>LAN poniżej 500Mb/s i niewiele poniżej 1Gb/s z włączonym wsparciem sprzętowym. Router posiada port USB w środku, w który podpięty jest pendrive z oprogramowaniem co znacząco ułatwia instalację OpenWRT, wystarczy wsadzić nowego pendriva z zainstalowanym OpenWRT.
ok. 430zł

Oprogramowanie w tym routerach jest całkiem wysokiej jakości, niektórzy uważają, że jest lepsze niż OpenWRT ale o tym sam będziesz się musiał przekonać.

700

Witam

Co prawda jest to temat "Co kupić", a nie czego nie kupić. Ale czuję się w obowiązku, żeby uchronić ewentualnych kupujących przed stratą pieniędzy (a jeżeli nie pieniędzy, to na pewno czasu) po zakupie jednego z polecanych tu Linksysów EA4500 z olx (linki dwukrotnie podane przez @JarekMk).
Otóż jeden z tych egzemplarzy jest uszkodzony. Objawia się to tym, że router po każdym chwilowym zaniku napięcia nie uruchamia się (świeci się tylko logo Cisco), co za tym idzie nie da się też go uruchomić ponownie, bo reboocie nie wstaje. Pomaga mu tylko wyłączenie od prądu na minimum 30 min (ochłodzenie) - wtedy działa, ale oczywiście tylko do następnego restartu. Pewnie na UPSie chodziłby ciągle i bez zarzutu.
Sprzedający twierdzi, że to normalne w tych modelach. Oddałem mu go i zakupiłem nowy w RTV Euro AGD. Nowy działa bez żadnych usterek.
Nie pisałbym o tym, ale sprzedający po moim zwrocie ponownie wystawił ten egzemplarz i również nie zawarł w opisie żadnej informacji, że ten EA4500 ma jakiekolwiek wady.
Link do oferty https://www.olx.pl/oferta/cisco-linksys … huGNp.html

W nawiązaniu do problemu @dutozope z routerem dla łączy powyżej 200Mb/s, to posiadam łącze 200/40 Mb/s (D/U), które obecnie obsługuje Netgear WNDR4300. Jednak zauważyłem, że pomimo tego, że nie jest to całkiem słaby router, to nie radzi sobie z moim łączem. Gdy testuję łącze, to jego obciążenie wzrasta czasami nawet powyżej 2,00 i wtedy prędkość download zaczyna spadać z 200 do około 120 Mb/s. Być może jest to jakiś problem w mojej konfiguracji, ale tak się dzieje. Muszę to dokładniej posprawdzać, bo 200Mb/s to nie aż tak dużo. Jeżeli jednak router jest zbyt słaby to wymienię go na nowego EA4500. Który na pewno sobie z tym poradzi.

Pozdrawiam