1 (edytowany przez smereka 2016-10-10 23:51:06)

Temat: syslog na openwrt

Mam w jednej lokalizacji problem z AP- WNAP320 Netgera. Ciągle mi się wieszają. Zmieniałem już wszystkie możliwe konfiguracje i dalej wszystko siada. We wsparciu doradzili mi abym logował logi z Ap-ków. Czy jest jakiś pakiet na openwrt, który mógłby mi nasłuchiwać na porcie 514 i walić do jakiegoś pliku? (coś ala kiwi syslog czy logaxon 2.5) Nie uśmiecha mi się żeby komp chodził 24 h aż się któryś AP zawiesi. Apki przez switche netgera są połączone z 1043ndv2 z Twoim Cezary openwrt CC więc tam bym chciał taki pakiet dać. Na pewno coś nie tak jest z ich AP bo jak testowo pożyczyłem Ubiqutiti to śmigało miesiąc bezproblemowo. Ale niestety kupili ten chłam za prawie 1000 zł za sztukę no i jakoś próbuję radzić.... Możliwe to do zrealizowania?

2

Odp: syslog na openwrt

syslog-ng3 po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary ale rozumiem, że on będzie mi logować tylko logi z AP Netgear-a. Nie chcę aby mi też swoje logi zbierał. Da się tak?

4

syslog-ng jest konfigurowalny. Co mu powiesz co i jak ma robić to tak będzie robił. Manual od niego zobacz smile

5 (edytowany przez smereka 2016-10-11 10:47:15)

Cezary pomocy...

opkg install syslog-ng3
Unknown package 'syslog-ng3'.
Collected errors:
* opkg_install_cmd: Cannot install package syslog-ng3.

Testowo odpalam na: sprzęt wt3020 Twoje OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49398 / LuCI for-15.05 branch (git-16.168.30315-6920494)

6

Z BB instaluj, w CC nie ma wszystkich pakietów ze starego repozytorium.