1 (edytowany przez kamilian 2016-10-06 21:18:47)

Temat: Open VPN

Witam,

interesuje mnie jak połączyć się z urządzeniem które nie jest w sieci VPN, przykład

- klient1 ---> serwer OpenVPN <---klient2

Klient1 jest poza siecią dajmy na to telefon LTE, serwer OpenVPN i klient2 są w jednej sieci lan i to działa bez problemu, klient1 połączenie z serwerem po VPN widzi serwer oraz klienta2 również połączonego przez VPN

Interesuje mnie czy jest możliwość, jak jest to jak, że klient2 łączy się z routerem po Lanie, router jest zarazem serwerem OpenVPN i łączy się z klientem1 połączenie VPN. Czy jest możliwość że w takiej konfiguracji klient1 zobaczy klienta2?

2

Odp: Open VPN

Oczywiście, że tak. Ale napisz dokładnie co wg. ciebie znaczy "klient1 widzi klienta2". Czyli dokładnie jakie programy/usługi mają być widoczne. Open VPN może być skonfigurowany w trybie routera lub w trybie bidge.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

3

planuję zakup dysku sieciowego, producent twierdzi, że urządzenie nie ma opcji openVPN. Chciałbym zmapować dysk sieciowy. W LAN wiadomo - działać będzie ale poza LAN to tylko po VPN

4

Dysk sieciowy to nic innego jak komputer-serwer realizujący jedną (czasami kilka) usługę sieciową. Jak będziesz się łączył z tym dyskiem? Czy wystarczy podać IP tego urządzenia? Jeśli tak to wystarczy Open VPN w trybie router. Większość poradników opisuje właśnie ten wariant. Natomiast w trybie routera nie odnajdziesz dysku w "otoczeniu sieciowym" windowsów.

GUI jest przereklamowane

ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220

5 (edytowany przez kamilian 2016-10-07 14:53:54)

na chwilę obecną mam podłączony dysk do routera i router jest serwerem OpenVPN, łączę sie z dowolnego miejsca przez VPN i mi mapuje. Jeśli np ustawię laptopa jako klienta VPN który połączy się z routerem (na chwilę obecną zamiast NAS) to z telefonu (klient VPN po LTE) widzi udostępniony katalog na laptopie. Jeśli natomiast odłącze komputer od sieci VPN wtedy nie widzę go z poziomu telefonu. Pytanie czy w takim wariancie jest to możliwe? Jeśli tak to jak?
Nie wiem jak się będę łączył, mam dwie opcje Zyxel bez OpenVPN i Synology ds115j z OpenVPN. Z tym że Synology pona 100zł droższy. W domu wystarczy mi Zyxel ale czasem będzie potrzeba aby połączyć się z zewnątrz. FTP odpada