1

Temat: Gargoyle+vsftpd+SSL

Witam,
na początku proszę o wyrozumiałość, gdyż moja wiedza o OpenWrt itp. jest bardzo znikoma, ale cały czas się uczę. Mam router Tp-linka TL-WR1043N/ND na nim zainstalowałem Gargoyle:1.5.10.12 (r37768), zrobiłem extroota (mam zintegrowanego extroota z pakietem plugin-gargoyle-usb-storage)+ minidlna i wszystko działa w 100%. Chciałbym skonfigurować vsftpd w taki sposób żeby szyfrował połączenia. Udało mi się wygenerować certyfikat w postaci pliku vsftpd.pem i na podstawie kilku stron dopisałem do pliku konfiguracyjnego:
ssl_enable=YES
force_local_data_ssl=Yes
force_local_logins_ssl=Yes
ssl_tlsv1=YES
ssl_sslv2=NO
ssl_sslv3=NO
rsa_cert_file=/etc/vsftpd/vsftpd.pem
zrestartowałem usługę i nie mogę się połączyć z serwerem ftp (łaczyłem się WinSCP), a nawet wydaje mi się że on w ogóle nie wstał bo Garoyle nie nasłuchuje na porcie 21.
Proszę o sugestie jak uruchomić szyfrowane połączenia w vsftpd?

2

Odp: Gargoyle+vsftpd+SSL

vsftpd w gagroyle nie jest budowane ze wsparciem dla SSL.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

więc co mi pozostaje? ponowna instalacja vsftpd z innego żródła i ustawianie wszystkiego w konsoli ?

4

Kompilacja vsftpd z ssl jak tak akurat jego potrzebujesz. W czystym openwrt też nie jest.

5

Czuje że przerasta to moje możliwości przynajmniej na razie, więc zmienię pytanie na:
Jak najprościej uruchomić szyfrowane połączenia serwera ftp w Gargoyle  ?

6

Zainstalować coś, co wsparcie ma, np. pure-ftpd-tls

7

Czy jak skompiluję vsftpd z ssl to podstawowa konfiguracja dotycząca użykowników i udziałów z pluginu gargoyle-usb-storage będzie działać ?

8

Tak, powinna.

9

kompilacja vsftpd z ssl jest kusząca, w związku z wygodą używania plugin-gargoyle-usb-storage, więc proszę o poradę jak to zrobić?

10

Kompilację? Masz na eko.one.pl napisane jak, natomiast musisz zmienić Makefile od vsftpd włączając jedne z opcji kompilacji pakietu żeby też ssl skompilować. README.ssl  w źródłach vsftpd przeczytaj co trzeba włączyć.

11

Niestety po przejrzeniu kilku stron o kompilowaniu stwierdzam, że jest to poza moimi możliwościami. Czy ktoś mógłby się podjąć stworzenia wersji vsftpd obsługującą szyfrowane połączenia dla Gargoyle  i udostępnić dla potomnych ? Myślę, że powiększyło  by to możliwości tego projektu. A może to już jest gdzieś udostępnione w necie tylko ja nie potrafię znaleźć?

12

Witam Serdecznie. Czy pojawił się może plugin, który w łatwy sposób umożliwi szyfrowanie połączenia  z serwera ftp?
Jest dużo pluginów, ale nie ma opisu co robią te wtyczki na stronie http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/chaos_ … packages/.
Obecnie mam zainstalowane oprogramowanie gargoyle-1.9.1.1-ramips-wt3020-8M-squashfs-factory.bin
Proszę o wskazówki który plugin wybrać?
pozdrawiam

13

Nie pojawił się. ftp zintegrowany jest z pluginem usb-storage.