626

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź wink

Niestety, nie mam możliwości tak długo czekać...
Wczoraj w nocy zapomniałem dopisać, że routerek udostępniał połączenie do sieci dla domu. Aktualnie wpiąłem modem "na wprost" w laptop służbowy aby móc dostać się do sieci a rodzina nie ma netu ;] tak więc zanim zdążę sprowadzić z Chin to zostanę zlinczowany wink.

Jeżeli inne routery nie wyrabiają prądowo poproszę o namiar na router + aktywny hub, które byłyby dostępne od ręki i na których pójdzie open wrt. Jak nic dzis nie namierzę to pewnie skończy się zakupem w jakimś markecie 3220 v2 i odłożeniem "ad acta" chęci poprawy połączenia...

pozdrowienia

627

Huba konkretnego nie dostaniesz. Z tym jest losowo.

A sprzęt - w sklepach jest masa niewpieranego sprzętu więc uważaj na wersję.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

628

xxxbobbyxxx napisał/a:

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź wink

Niestety, nie mam możliwości tak długo czekać...
Wczoraj w nocy zapomniałem dopisać, że routerek udostępniał połączenie do sieci dla domu. Aktualnie wpiąłem modem "na wprost" w laptop służbowy aby móc dostać się do sieci a rodzina nie ma netu ;] tak więc zanim zdążę sprowadzić z Chin to zostanę zlinczowany wink.

Jeżeli inne routery nie wyrabiają prądowo poproszę o namiar na router + aktywny hub, które byłyby dostępne od ręki i na których pójdzie open wrt. Jak nic dzis nie namierzę to pewnie skończy się zakupem w jakimś markecie 3220 v2 i odłożeniem "ad acta" chęci poprawy połączenia...

pozdrowienia

Jeśli cena Cię nie przeraża:

Prawda Czarku?

629

Nie dla kogoś kto nie chce się bawić. Chyba że lede będzie wgrywał.

630

Witam. Poszukuję dwóch routerów z możliwością wgrania Gargoyle lub ewentualnie openwrt zamiast mojego Tp-Link TL-MR3420 do  obsługi modemu Huawei E3372.

Na pewno jednego kupię Nexx WT3020 tylko nie wiem jaką wersję wybrać H czy F (nie wiem która lepsza). Nexx będzie jako mobilny używany a może nawet i jako stacjonarny bo mam małe mieszkanko i na pewno zasięg wystarczy.

Nie wiem jaki kupić drugi router,  który byłby tylko w domu. Zastanawiam się nad:
-TL-WR842N v3 bo ma 16flasha i 64ramu
-TL-WR810N bo jest mały i też ma 64ramu ale tylko 8mb flasha choć może wystarczy
- Xiaomi Mi router 3 bo ma sieć 5ghz co może przydać się w przyszłości w mieście, 128ramu i 128 flasha tylko nie wiem czy dam łatwo wgrać openwrt na niego i jak z pracą modemu

Proszę Was o pomoc w sprawie wersji Nexxa oraz który router wybrać jako drugi również do E3372. Pozdrawiam

631

Nexx dowolny, ta literka to tylko znacznik co oryginalny soft zawiera.

Do Xiaomi 3 nie wgrasz na razie openwrt, nie ma wsparcia. Może kiedyś. Więc albo 842 albo 810, wybierz na czym bardziej ci zależy.

632

Pany, co kupic?

- radio 5GHz (jako AP) i 2.4 GHz (client)
- 1 gbit switch
- obsluga vlanow i w miare dobra wydajnosc
- usb pod LTE
- cena jak najnizsza

633

raw napisał/a:

Pany, co kupic?

- 1 gbit switch
- usb pod LTE
- cena jak najnizsza

W pierwszym poście masz odpowiedź. Przeczytałeś?

634

Przeczytałem. Z moich wymagań to albo WDR4300 albo ea4500. Co do ea4500 widze ze czesc jest brandowana jako Cisco a czesc jako Linksys. Na wiki nie ma zadnej ifnormacji o zmianie rewizji, czyli rozumiem ze tylko pudelko jest inne?

635

Bo swego czasu cisco kupiło linksysa i brandowali produkty jako swoje.

636

ale bebechy te same?

637

Jest v1 i v3 na rynku:

https://wikidevi.com/wiki/Linksys_EA4500_v1_(Cisco)
https://wikidevi.com/wiki/Linksys_EA4500_v3

638

raw napisał/a:

Pany, co kupic?

- 1 gbit switch
- usb pod LTE
- cena jak najnizsza

W identycznej konfiguracji mam EA4500 - polecam.

Parę postów wyżej podałem linki do olx i tym modelem.

639 (edytowany przez chudyxxx 2016-10-03 23:14:38)

Cezary napisał/a:

Nexx dowolny, ta literka to tylko znacznik co oryginalny soft zawiera.

Do Xiaomi 3 nie wgrasz na razie openwrt, nie ma wsparcia. Może kiedyś. Więc albo 842 albo 810, wybierz na czym bardziej ci zależy.

Dziękuję za mega szybką odpowiedź smile Nexxa kupiłem w nocy i już wysłali w ciągu dnia smile

Teraz został dylemat jaki drugi router do huawei e3372.  Xiaomi 3 odpadł skoro brak oficjalnego wsparcia OpenWrt (jest tylko chyba coś tam działane wstępnie u ruskich). TL-WR810N po przemyśleniach jednak odrzucam wstępnie odrzucam bo jako moblilny w podróż (auto/hotel) będzie nexx wiec 810n wydaje się bez sensu.
Za to w grę razem z TL-WR842N v3 wszedł Xiaomi WiFi Mini ale nie wiem jak sobie radzi (jaka wydajność, zasięg itp) z OpenWrt.

Niby Xiaomi lepszy bo ma WiFI 5ghz co jest spoko w mieście (narazie mam tylko 2 smartfony i TV box co obsługują to pasmo) ale zastanawiam się czy USB ma wystarczający prąd do zasilenia itd związane z modemem Huawei E3372.
Z kolei -TL-WR842N v3 też wydaje w porządku, dostępny w Polsce od ręki i chyba dobrze współpracuje z modemami USB (nawet ktoś go komuś polecał zamiast takiego jak mojego MR3420 bo ma więcej ramu i flasha oraz powinien podobno lepiej działać).

Doradźcie proszę co wybrać, bo mimo że ogarniam wgrywanie oprogramowania do telefonów, gps, telefonów itp to nie wiem czy dam radę łatwo wgrać oprogramowanie do xiaomi. No i jak z działaniem modemów na wyżej wymienionych routerach (czy nie działają na pół gwizdka jak w moim obecnym tp-linku. Czas oczekiwania nie ma większego znaczenia.

640

Padavan jest chyba dostępny na Mi3, w sumie jako gotowiec może się podobać, zwłaszcza że dość dużo ma.

641

Dzis na iBood Linksys E8350 (parametry podobne do N7500).
W oficjalnym repo nie widze buildu pod ta platforme.
Jest szansa na port openwrt albo lede?
A moze zaproponujecie cos lepszego w podobnej cenie?

642

IPQ, ale z Quantenna. Daruj go sobie, bo pewnie przez najbliższe 5 lat wsparcia nie zobaczysz. Chyba że się cud stanie.

643 (edytowany przez Laurier07 2016-10-06 11:39:38)

Witam.
Nie wiem czy nie założyć nowego tematu, ale myślę że rozpocznę tutaj, zawsze w razie czego można przenieść posty do nowego tematu.

Otóż moim głównym routerem jest TL-WDR4300 (z Gargoyle 1.6.1.5 (r41803), by obsy), który jest odpowiedzialny za podłączenie do internetu:

1) smartfonów i laptopów po WiFi,
2) komputera stacjonarnego po kablu
3) dekodera TV (gdyż mam także na nim postawiony lokalny multiroom)

Z racji tego że sygnał po WiFi nie rozchodzi się równomiernie na drugim piętrze mojego domu, byłem zmuszony zakupić reapeater. Nie wiem dlaczego, ale kupiłem OvisLinka AirLive 5460AP v2. Do zakupu troche namówił mnie znajomy, jednak ostatecznie bardzo żałuje tego zakupu, bo zwyczajnie 5460Ap słabo sobie radzi z rozszerzeniem sieci. Bardzo często się zawiesza, gubi połączenie itp.

W związku z tym szukam czegoś lepszego, by prócz rozszerzenia zasięgu WiFi, móc także do tego routera podłączyć dodatkowy dekoder po ethernecie. Myślałem o TL-WA801ND, jednak nie wiem ostatecznie czy to dobry wybór. Różne opinie o nim czytałem, na pewno plusem jest to że to także TP Link i teoretycznie będzie łatwiej o komunikacje z moim głównym routerem TL-WDR4300.

W związku z tym, proszę o poradę co bedzie działać przyzwoicie. Od razu napiszę że nie potrzebuje jakieś mega mocnej maszyny za +400 zł, router ma zwyczajnie rozdzielać WiFi i mieć przynajmniej jeden port LAN. Oczywiście im tańszy tym lepszy. Zdaję sobie także sprawę że urządzenia po stronie repetera będą mieć wolniejsze prędkości internetu, ale szczerze nie zależy mi na jakiś super osiągach. Ważna jest dla mnie przede wszystkim stabilność połączenia i nie rozłączanie urządzeń do niego podłączonych (tak jak to ma miejsce z OvisLinkiem).

Być może ktoś ma TL-WDR4300 i także rozszerza zasięg WiFi to na pewno będzie potrafił doradzić co kupić by jakoś to wszystko stabilnie działało..

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

644 (edytowany przez raw 2016-10-06 10:12:24)

Mam okazje kupic takiego EA4500. Ktoś wie jaka to wersja? na obudowie nie ma logo cisco.

http://i.imgur.com/i1guYw9.png

645

Wygląda na v1. Wersja v3 ma inny FCCID wg wikidevi.

646 (edytowany przez gnomek023 2016-10-06 11:55:41)

Witam jest to mój pierwszy post na tym forum.

Jestem posiadaczem leciwego już poczciwego Linksys-a WrtGL54

Wobec tego mam pytanie do WAS , poszukuję "w miarę dobrego routera" pod alternatywne oprogramowanie z nakładką graficzną ( WRT / Tomato )

Wymagania:

Router będzie w chwili obecnej jako główne łącze LTE PLAY

- Współpraca z modemem hilink / nie hilink  e3372s-153
- 1/2 porty USB  2.0 (miło by było 3.0)
- Lan 10 / 100 / 1000
- Radio 2,4 / 5 GHz (jeśli te 5 jest do czegoś potrzebne)

CENA: jak najniższa (z tego względu, że obecnie LTE zapewne nie pozwoli wykorzystać max możliwości routera ale z drugiej strony sprzęt z lepszymi bebechami technicznie będzie nowszy i lepszy)

urządzenie może być używane lub ściągnięte z zagranicy w tym Chiny

Budżet do max 250zł  optymalnie  100-200

-------------
- qos
- VPN
- serwer wydruku
- w przyszłości może jakieś testy z monitoringiem np 2x kamerki IP
- torrent
- dysk sieciowy

itp.

Ram , Procek , Flash - umożliwiające bezproblemową pracę

Moje Typy (asusy wydają się być ok - poza ceną, ale widzę tu na forum mało osób je poleca):

tplink , asus , netger , linksys ?
------------------------------------------------------------

Z takich polecanych o których kiedyś czytałem to:

- Tplink TL-WDR4300 N750
- TP-Link 1043 NDv2
- Netgear 4300
- Asus AC65u
- Asus AC51u
- Asus N18u
-Asus

Dziękuje i proszę o jakieś wskazówki i pomoc może ktoś z was poleci mi jakiś inny lepszy model  spełniający po cześć wymogi (dodam że przeczytałem zaktualizowany 1 post na stronie - ale własnie wydaje mi się, że brakuje tam trochu sprzętu pod LTE choćby ww Asusów.
A w statystykach przeważają starsze już modele Tp-linków bodajże z 8MB Flash).

Dodam jeszcze że w Media Markt jest teraz u mnie do dostania Asus AC51u za 105zł

Pozdrawiam

647

Jak pod tomato to złe forum wybrałeś. Na openrouter.info zapraszam.

648

Cezary napisał/a:

A kolega czyta posty ze zrozumieniem pisze wyraźnie, że poszukuje  sprzętu z możliwością wgrania  WRT / Tomato

czyli sprzętu, który może obsłużyć albo jedno albo drugie nie napisałem nigdzie że che tomato wgrywać ........

Niepotrzebne nabijanie sobie postów ...............

Pozdrawiam

649 (edytowany przez Cezary 2016-10-06 13:03:02)

Jak byś chciał pod openwrt to byś przeczytał pierwszy post i miałbyś info co kupić.

650

gnomek023 napisał/a:
Cezary napisał/a:

A kolega czyta posty ze zrozumieniem pisze wyraźnie, że poszukuje  sprzętu z możliwością wgrania  WRT / Tomato

czyli sprzętu, który może obsłużyć albo jedno albo drugie nie napisałem nigdzie że che tomato wgrywać ........

Niepotrzebne nabijanie sobie postów ...............

Pozdrawiam

Drugi post i atak, w dodatku na właściciela tego forum i jednego z najbardziej zasłużonych ludzi dla OpenWrt w Polsce?
Spadaj na drzewo.