1

Temat: Dostęp z zewnątrz do usług routera, który pracuje jako bridge/repeater

Albo coś źle robię, albo tak nie idzie...

Są dwa routery, jeden pracuje w normalnym trybie, routuje, ma firewalla itp... a drugi pracuje jako jego repeater.
Z wewnątrz mam dojscie do obu. Z zewnątrz nie moge się wbic na repeatera, choc na głównym ustawiłem przekierowania portu.

Dlaczego ?

2

Odp: Dostęp z zewnątrz do usług routera, który pracuje jako bridge/repeater

Lepiej opisz jaką masz adresację, co chcesz osiągnąć, jakie masz konfigi  i co zrobiłeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tmsx 2011-02-13 22:17:37)

Tryb pracy: accespoint bez routingu
Konfigi jak ze strony. Brak strefy WAN. DNS/DHCP wyłączony. Stoi serwer ssh na porcie 2200. Router nazwijmy B

Na routerze głównym, w tym trybie nazwany jako "serwer" (nazwijmy A, jest dostępny z zewnątrz) włączone przekierowanie portu 2200 z zewnątrz na port 2200 na IP routera B. Oprócz tego posiada swój serwer ssh:22.

Pomimo przekierowania nie można się wbić z zewnątrz na B, ale można na router A.

PS.
Kompletnie nie wiem jak otworzyć port 2200 na firewallu routera B. Czy taki firewall tam w ogóle ma sens, przy braku strefy WAN ?

4

Od strony lan jest otwarty, wiec nie potrzebujesz niczego specjalnego na B robić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez tmsx 2011-02-14 10:32:10)

Cezary napisał/a:

Od strony lan jest otwarty

Racja, dla A to przecież LAN... Czyli coś z serwerem ssh nie tak na B, skoro z zewnątrz nie łączy.
Myślałem, że w tych trybach nieroutingowych typu repeater/bridge może jest problem z połączeniami z zewnątrz ze względu na brak strefy WAN i że firewall głupieje wtedy... Bo na Gargoyle, na przykład, giną w tych trybach zakładki dot. otwierania/przekierowania portów na firewallu.