1 (edytowany przez scalpel 2016-10-01 16:55:26)

Temat: wndr4300 nowa instalacja, zasięg itd.

Witam. Netgear wndr4300 ma robić za router udostępniający internet. Potrzebowałem dobrego zasięgu, więc dorobiłem mu zewnętrzne anteny na 5ghz. Na obrazie z gargoyle wifi 5ghz nie chciało nadawać powyżej 50 kanału. Wgrałem obraz z luci i wifi działa na kanale 132. Co powiecie o sygnale jaki odbieram? Moja sieć to "openwrt5"

TSF: 227532859 usec (0d, 00:03:47)
        freq: 5660
        beacon interval: 100 TUs
        capability: ESS (0x0121)
        signal: -84.00 dBm
        last seen: 1290 ms ago
        Information elements from Probe Response frame:
        SSID: OpenWrt5
        HT capabilities:
                Capabilities: 0x11ef
                        RX LDPC
                        HT20/HT40
                        SM Power Save disabled
                        RX HT20 SGI
                        RX HT40 SGI
                        TX STBC
                        RX STBC 1-stream
                        Max AMSDU length: 3839 bytes
                        DSSS/CCK HT40
                Maximum RX AMPDU length 65535 bytes (exponent: 0x003)
                Minimum RX AMPDU time spacing: 8 usec (0x06)
                HT TX/RX MCS rate indexes supported: 0-23
        HT operation:
                 * primary channel: 132
                 * secondary channel offset: above
                 * STA channel width: any

http://i.imgur.com/mGADu5M.png

Jak to się ma do mojej obecnej sieci o nazwie "gargoyle" na 2,4ghz
http://i.imgur.com/tBBBbRD.png

Klientem jest ARCHER C5. Celem jest uzyskać stabilne połączenie.

2

Odp: wndr4300 nowa instalacja, zasięg itd.

Generalnie, bardzo słabo.
Ale skoro klientem ma być C5, to sprawdź jaki na nim jest poziom sygnału, a nie telefonem z anteną wielkości mysiego łonowca.

3

Ale to są pomiary z  archer c5 big_smile To może dodam jeszcze anteny 5ghz do archera c5? A anteny do 5ghz mogą być takie jak do 2,4ghz?

4

scalpel napisał/a:

Ale to są pomiary z  archer c5 big_smile To może dodam jeszcze anteny 5ghz do archera c5? A anteny do 5ghz mogą być takie jak do 2,4ghz?

Nie, nie mogą, bo zamiast wzmacniać sygnał, to mogą go tłumić.
Poza tym, w jaki sposób dodałeś te anteny do WNDR4300? Może zamiast sobie polepszyć, to coś spartoliłeś?
No i na koniec, przebijasz się sygnałem przez strop?

5 (edytowany przez scalpel 2016-10-01 18:23:35)

Dwa osobne budynki. Routery są oddalone od siebie jakieś 40 metrów. Dzielą je dwie ściany murowane i jedna cienka gipsówka. Anteny wymontowane z 1043nd podłączyłem na pigtailach pod te trzy złącza u.fl
https://wiki.openwrt.org/_media/media/n … hields.jpg

Na pewno jest coś lepiej bo po dodaniu anten urządzenia teraz w ogóle się widzą. Wcześniej się nie widziały.

6

scalpel napisał/a:

Dwa osobne budynki. Routery są oddalone od siebie jakieś 40 metrów. Dzielą je dwie ściany murowane i jedna cienka gipsówka.

Nie wiem, co chcesz osiągnąć, ale nie tędy droga.
Anteny kierunkowe/panelowe na zewnątrz albo kabel.

scalpel napisał/a:

Anteny wymontowane z 1043nd podłączyłem na pigtailach pod te trzy złącza u.fl
https://wiki.openwrt.org/_media/media/n … hields.jpg

1043ND ma radio tylko 2,4 GHz. Zamontowałeś złe anteny.

scalpel napisał/a:

Na pewno jest coś lepiej bo po dodaniu anten urządzenia teraz w ogóle się widzą. Wcześniej się nie widziały.

Pewnie... jak dotkniesz palcem albo podłączysz kawałek kabla, to pewnie też będzie lepiej. Te wewnętrzne anteny nie są do tego, co tutaj próbujesz zmajstrować.

7

Chcę osiągnąć trochę stabilniejsze połączenie. Od kilku lat działa mi to co tu przedstawiam. Router udostępniający internet obecnie to 1043nd v1, odbierający archer c5. Ostatnio nawaliło mi tych sieci w okolicy i połączenie stało się wolniejsze, i mniej stabilne. Raz działa dobrze kilka dni, innym razem rozłączy co kilka minut. Pomysł był taki żeby przejść na 5ghz, które u mnie nie jest powszechne. Pewnie że wolałbym kabel, anteny zewnętrzne na kominie czy ścianie, a najlepiej własne przyłącze do internetu. Ale nie ma takiej możliwości. Dość żali. Anteny złe dałem ok jakiś konkretny link jakie powinienem dać?

8

scalpel napisał/a:

Chcę osiągnąć trochę stabilniejsze połączenie. Od kilku lat działa mi to co tu przedstawiam. Router udostępniający internet obecnie to 1043nd v1, odbierający archer c5. Ostatnio nawaliło mi tych sieci w okolicy i połączenie stało się wolniejsze, i mniej stabilne. Raz działa dobrze kilka dni, innym razem rozłączy co kilka minut. Pomysł był taki żeby przejść na 5ghz, które u mnie nie jest powszechne.

Ale wchodząc na wyższą częstotliwość wcale sobie sprawy nie ułatwiłeś (poczytaj o propagacji fali radiowej i jej zależności od częstotliwości).

scalpel napisał/a:

Pewnie że wolałbym kabel, anteny zewnętrzne na kominie czy ścianie, a najlepiej własne przyłącze do internetu. Ale nie ma takiej możliwości. Dość żali. Anteny złe dałem ok jakiś konkretny link jakie powinienem dać?

Jakiekolwiek przeznaczone do pasma 5 GHz. Teraz to masz tam po prostu podłączony kawałek druta, zupełnie nie "skrojonego" na częstotliwość pracy radia. Ale i tak głowy nie dam, że to będzie działać lepiej. I tak masz sygnał praktycznie na granicy używalności/szumu.

9

Widział ktoś gdzieś antenę 5ghz patykową? Jedyne co znalazłem to jedną na allegro, pisze że kompatybilna z 2,4 i 5ghz...

10

scalpel napisał/a:

Widział ktoś gdzieś antenę 5ghz patykową? Jedyne co znalazłem to jedną na allegro, pisze że kompatybilna z 2,4 i 5ghz...

No tak, najczęściej trafisz dwupasmowe, bo taniej zrobić jedną antenę i jedno gniazdo w routerze, a na PCB dołączyć przełącznik. Sporo routerów TP-Linka, które pracują w obu pasmach, ma właśnie anteny dwuzakresowe.

Prędzej takie patyki znajdziesz w Chinach, ale to też loteria... zresztą na AlleSuperDrogo jest taki sam syf, ludzie ciągną kartony z Chin i nawet nie wiedzą, co sprzedają. Niby sprzedają na pasmo 5 GHz, zaglądasz do środka, a tam to samo co w antenie na pasmo 2,4 GHz smile