Temat: moje zastosowanie dla 6104k i openwrt
moje nie typowe zadania dla rtr 6104k
-pomiar temperatury w kilku pkt
-sterowanie 10 wyjściami
-odczyt stanu 5 wejść
-powiadamianie sms i audio
-sterowanie przez sms i www
niby nic...
rtr ma sterować mini-automatyką w domu więc tak , uzyskałem 15 lini gpio, 10 skonfigurowałem jako wyjście pozostałe 5 to wejście.
wy1 - sterowanie ryglem furtki (otwiera rygiel na 5sek)
wy2 - sterowanie bramą( podaje sygnał na kontroler bramy)
wy3 - 1 linia lamp
wy4 - 2 linia lamp
wy5 - 3 linia lamp
wy6 - 4 linia lamp
wy7 - 5 linia lamp
wy8 - oświetlenie ganka
wy9 - alarm temp na piecu (dzwonek na szynę din po przekroczeniu temp 80st włącza alarm)
wy10 - nie używane na razie
we1 - przyscisk otwierania bramy/furtki( przytrzymanie 1-2 sek steruje wy1, 3-5 sek wy2)- tylko dlatego że mam w domu jeden przycisk przewidziany wcześniej dla elektro-zamka furtki, ale otwieranie brama tez moze sie przydać po co szukać pilota
we2 - zanik zasilania pieca (alarm zaniku napięcia zasilającego 230V sterownik pieca,)
we3 - czujnik furtki(kontakton - powoduje sekwencyjne(co 2 sek)zaświecenie lamp ścieżki kolejno 3,4,5,6,7,8 , świecą przez 5 minut,
we4 - czujnik(kontrakon) drzwi wejściowych do domu j.w tylko w odwrotnej kolejności
we5 - sprawdzenie temp (w domu i na zewnątrz) - głosowo przytrzymanie 1-2 sek temp pieca 3-4 temp na zewnątrz
Edimax 6104k podpięty pod zasilacz buforowy i akumulator 7ah.Do ruterka podpięty mam modem huawei e160 który powiadamia mnie o niektórych wydarzeniach , ale również potrafi odbierać sms, po czym sprawdza
czy nr telefonu z którego doszedł sms jest dopuszczony do sterowania, jeśli nie - usuwa sms, jeśli tak odczytuje
treść sms i wykonuje polecenie. Jelśli polecenie nie jest mu znane informuje nas przez sms, jeśli ktoś będzie chciał mogę udostępnić ten skrypt.Problem w tym że nie odczytuje sms od razu po otrzymaniu, tylko cron robi to co minute.
wszystkie wejścia i wyjścia są za optoizolacją.
napotkałem kilka problemów po drodze cześć udało sie rozwiązać tu na forum, reszta jeszcze pozostaje do zrobienia, mam nadzieje że pomożecie:)
pierwszy problem to uci - nie bardzo to rozumie bynajmniej nie bardzo mi wychodzi:)
jeśli ktoś ma jakieś sugestie/pomysły chętnie posłucham w końcu co kilka głów to nie jedna
pozdrawiam