601

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

http://www.olx.pl/oferta/routerboard-rb … d163bd3ce6

602

Staroć w przekręconej cenie.

603

Linksys WRT1900ACS czy TP-Link Archer C1200

Który z nich jest lepszą opcją i bardziej przyszłościową? Oba mają 512MB RAMu ale już procesor to inna architektura. W kwestii wydajności (pod OpenWRT/LEDE) jest duża różnica?

Druga kwestia jak wygląda switch w tych routerach? Porty są niezależne czy to jeden switch z kilkoma portami? Chodzi mi o fakt, czy jak podłączę 4 urządzenia to na każdym porcie osiągnę 1Gb czy prędkość 1Gb jest dla wszystkich portów razem?

604

Drugie (AC1200) nie jest wspierany pod openwrt smile Switch to jeden port, w tych tanich routerach nie spotyka się oddzielnych portów ethernetowych.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

605 (edytowany przez Xemidra 2016-09-23 14:09:52)

Miałem na myśli Archer C2600. Oglądałem kilka tych routerów i coś mi się musiało pomieszać. Sorry.

A jesteś w stanie zaproponować jakieś urządzenie z oddzielnymi portami ethernetowymi?

606

Nie, chyba żadne ze znanych mi nie ma oddzielnych interfejsów. Może których mikrotik tak ma.

607

Siemanko

Mam TL-MR3420 v2 + modem huawei e3372

Chciałbym wymienić router na jakiś lepszy, ten ma słaby zasięg i często się przycina + nie ma już u was wsparcia.
Co polecicie na wymianę? Ważny dobry i stabilny zasięg i praca z modemem hilink.

Bo chyba nie warto kupować routera z wbudowanym LTE.

608

To zależy. Jeżeli to jest twoim źródłem internetu i ma to działać na zasadzie "ustaw i zapomnij", nie oczekujesz nie wiadomo czego to taki z wbudowanym modemem może się sprawdzić.

609

tak to główne źródło mojego internetu i liczy się stabilność gównie i zasięg, bo aktualny router nie radzi sobie z drugim piętrem.

nie znaczy to jednak że musi być gotowy out of the box  Moge poświecić trochę czasu an jego dopieszczenie.

Jaki router będzie dobrym następcą? TP link czy może inna firma.

610

Z używek - Archery C5/C7  w odpowiedniej wersji, ew 842v3.

611

kaju666 napisał/a:

tak to główne źródło mojego internetu i liczy się stabilność gównie i zasięg, bo aktualny router nie radzi sobie z drugim piętrem.[...]

Na drugie piętro wstaw sobie dodatkowy AP.

612

I na drugie piętro wstaw sobie dodatkowy AP smile

613

Cezary, jaka wersja C5 jest odpowiednia tongue? http://allegro.pl/router-tp-link-ac1200 … 91631.html

a TL-WR842N będzie lepszy od mojego? to chyba ta sama cena.

614

Tu masz o wersjach: http://eko.one.pl/?p=openwrt-archerc57

615

Cezary napisał/a:

A nie ma przypadkiem jeszcze C7 v3?

616 (edytowany przez hallo 2016-09-27 22:05:11)

Witajcie,

Od dłuższego czasu zastanawiam się jak usprawnić swoją sieć domową. W chwili obecnej korzystam z 3 urządzeń klasy PC, kilku maszyn wirtualnych, dodatkowo tablet i kilka smartphonów. Większość plików i danych trzymam na głównym komputerze, który ze względu na swój wiek i prądożerność jest używany w ostateczności.

W planach mam zakup routera xDSL (w zasadzie to może być i ADSL jeżeli da się go podłączyć do routera kablowego), który umożliwi mi:
* postawienie serwera plików z urządzenia na USB (pendrive, ewentualnie dysk zewnętrzny) (czy da się wdrożyć ACL lub jakieś uprawnienia na foldery?)
* serwer wydruku (czyli 2x USB)
* VPN (mile widziany na certyfikatach)
* QOS
* DLNA
* utworzenie sieci bezprzewodowej w conajmniej standardzie N na czestotliwościach 2.4GHz i 5GHz
* utworzenie sieci gościowej DMZ
* korzystanie ze switcha Gigabit Ethernet

Jestem otwarty na wszelkie modyfikacje oprogramowania - OpenWRT, DD-WRT, RouterOS, itd

Jako, że do dyspozycji kwota do dyspozycji nie jest wygórowana, ale jestem gotowy pójść na kompromis - czy to rezygnacja z części funkcjonalności, delikatne zwiększenie budżetu lub MikroTik + AP 802.11ac

Z góry dziękuje za sugestie i życzę wszystkim wszystkiego dobrego

617

DMZ to nie sieć gościnna (nie gościowa), ani tym bardziej na odwrót.
Doprecyzuj mocniej swoje własne potrzeby wobec siebie, zrewiduj budżet i będziesz wiedział co Ci się przyda.

Dla mnie podobnie brzmiał ZYxel NBG6716 bodajże. ;-)

618

hallo napisał/a:
Cezary napisał/a:

A nie ma przypadkiem jeszcze C7 v3?

Być jest, ale też nie wspierany.

619

hallo napisał/a:

Witajcie,
Jestem otwarty na wszelkie modyfikacje oprogramowania - OpenWRT, DD-WRT, RouterOS, itd

Jakie DD-WRT czy RouterOS, o OpenWrt tu rozmawiamy.

620

@hallo
Nie ma lepszej opcji jak zwykły router z gigabitowym switchem i NAS na pliki.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

621

Może EA 4500 v1?

622 (edytowany przez hallo 2016-09-28 19:06:46)

hallo napisał/a:

Od dłuższego czasu zastanawiam się jak usprawnić swoją sieć domową. W chwili obecnej korzystam z 3 urządzeń klasy PC, kilku maszyn wirtualnych, dodatkowo tablet i kilka smartphonów. Większość plików i danych trzymam na głównym komputerze, który ze względu na swój wiek i prądożerność jest używany w ostateczności.

W planach mam zakup routera xDSL (w zasadzie to może być i ADSL jeżeli da się go podłączyć do routera kablowego), który umożliwi mi:
* postawienie serwera plików z urządzenia na USB (pendrive, ewentualnie dysk zewnętrzny) (czy da się wdrożyć ACL lub jakieś uprawnienia na foldery?)
* serwer wydruku (czyli 2x USB)
* VPN (mile widziany na certyfikatach)
* QOS
* DLNA
* utworzenie sieci bezprzewodowej w conajmniej standardzie N na czestotliwościach 2.4GHz i 5GHz
* utworzenie sieci gościowej DMZ
* Switch Gigabit Ethernet

Jako, że do dyspozycji kwota do dyspozycji nie jest wygórowana, ale jestem gotowy pójść na kompromis - czy to rezygnacja z części funkcjonalności, delikatne zwiększenie budżetu lub MikroTik + AP 802.11ac

Najchętniej wydałbym na całą imprezę do 250zł (zgaduje, że będę musiał iść na kompromis) lub max 350zł, ale to już na sprzęt kompletny, który w pelni spełnia moje oczekiwania.
Sprzęt nowy lub używany + gwarancja.

andrut napisał/a:

DMZ to nie sieć gościnna (nie gościowa), ani tym bardziej na odwrót.
Doprecyzuj mocniej swoje własne potrzeby wobec siebie, zrewiduj budżet i będziesz wiedział co Ci się przyda.

Dla mnie podobnie brzmiał ZYxel NBG6716 bodajże. ;-)

ZYxel za drogi tongue
DMZ przecież jest do odseparowania dostępu do głównej sieci.

mikhnal napisał/a:

@hallo
Nie ma lepszej opcji jak zwykły router z gigabitowym switchem i NAS na pliki.

Zgadzam się, to rozwiązanie tymczasowe - NAS lub mały serwerk na linuxie będzie w przyszłości.

JarekMk napisał/a:

Może EA 4500 v1?

Słabiutko z dostępnością na polskim rynku.

Zakupy z zagranicy wchodzą w grę.

623

Brać kupi są Panowie - EA 4500 od Cisco

https://www.olx.pl/oferta/cisco-linksys … d5e7362d1d
https://www.olx.pl/oferta/router-linksy … d5e7362d1d

624

Witam,
aktualnie użytkowałem router TP MR3220 wraz z aktywnym hubem i modemem e3372h. Niestety do wczoraj było wszystko świetnie a dzisiaj mam problem - router restartuje się co 2-5 minut. Efekt miałem taki sam jak wróciłem do starszego modemu e3131 więc obawiam się, że to routerek raczej odmawia współpracy.
Planuję szybko zakupić inny pod OpenWrt - najlepiej taki aby nie było konieczności współpracy z aktywnym routerem  - czy możecie polecić coś w rozsądnej cenie do współpracy z e3372h?

Bardzo dziękuję za pomoc

625

nexx wt3020 smile, ale szybko to go nie dostaniesz - o ile ktoś nie ma na allegro to zostaje kupno z chin.