Temat: Nie działa blokada MAC

Ustawiłem blokadę dostępu do całej sieci dla jednego konkretnego urządzenia > MAC

Wprowadziłem dane, dodałem regułę i zapisałem. Restart routera też nic nie daje, na danym urządzenia działa cały dostęp do sieci.

http://imgur.com/a/Mjua4

czy ktoś się spotkał z podobnym problemem? Konfiguracja wydaje się być prawidłowa...
Soft mam 1.6.2.2 (r42647), by obsy

2

Odp: Nie działa blokada MAC

Działa dostęp do wszystkich witryn? Do onet.pl, eko.one.pl też?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak działa, przed chwilą zrobiłem testy w celu potwierdzenia. Skonfigurowane jak na screenie, a na tablecie normalnie działa wszystko.

4

Czyli teraz po testach wiem, że nie działa blokowanie po MAC.
W DHCP dla danego MAC przypisałem stały IP, a w ograniczeniach zamiast MAC podałem adres IP ten który wcześniej przypisałem i teraz witryny są nieosiągalne.

5

Działa blokowanie po macu, sam to niedawno na forum pokazywałem.  Czasami nie jesteś dodatkowo spięty vpnem?

6

Nie, w każdym razie teraz jest ok. U mnie po MAC nie działa, po przypisaniu IP do MAC i blokady tegoż IP jest OK! Nie wiem gdzie tkwi problem, ale próbowałem na 2 urządzeniach z różnym MAC adresem.

7

Zrób po mac adresie a później pokaż zawartość firewalla.

8

Dawałem screen.
http://imgur.com/a/Mjua4

Dodaje opis, MAC adres i klikam dodaj, a nastepnie dodaj regułę i zapisuje zmiany. Tak samo robię przy adresie IP, którego wpisuje zamiast MAC adresu.

9

Robię to samo, tyle że na 1.9 - działa bez żadnych ale na mac adresie.

10

kamil666 napisał/a:

Nie, w każdym razie teraz jest ok. U mnie po MAC nie działa, po przypisaniu IP do MAC i blokady tegoż IP jest OK! Nie wiem gdzie tkwi problem, ale próbowałem na 2 urządzeniach z różnym MAC adresem.

Weź pod uwagę że kumaty może sobie ustawić IP ręcznie a wtedy już blokada nie działa wink

11

A czy przypisanie IP dla danego MAC nie działa tak, że blokuje uzyskanie dla tego MAC adresu innego adresu IP niż zarezerwowany/nadany?

12

Jak sobie zaznaczysz w gargoyle żeby tam było to tak będzie.