1

Temat: wr1043nd - niesmiertelne "deauthenticated due to local deauth request"

Mam nastepujacy problem:
po skonfigurowaniu radia na wr1043nd w trybie n jako AP dokladnie po ok godzinie korzystania z internetu na laptopie z karta wifi od intela (5100 agn) w logach routera pojawia sie blad:
Feb 10 21:50:29 alice daemon.info hostapd: wlan0: STA 00:21:6b:72:8b:7e IEEE 802.11: deauthenticated due to local deauth request
po czym polaczenie zostaje w dziwny sposob przerwane a na dodatek na ubuntu powoduje to takie obciazenie procesora ze trzeba restartowac komputer 'z palca'...
przetestowałem wszelkie kombinacje konfiguracji radia w trybie n (HT20, HT40-, HT40+, noscan=1, WPA, WPA2) i blad za kazdym razem jest reprodukowalny zarowno na najnowszym obrazie Gargoyle PL (by obsy) jak i na poprzednim...

W zwiazku z powyzszym mam nastepujace pytania:

@obsy: czy Twoj obraz z 9 lutego zawiera najnowsze zmiany dot. sterownika mac80211 z trunk'a opewrt?

@all: czy komus z bywalcow forum udalo sie obejsc podobne problemy (poza wylaczeniem trybu n?)

2

Odp: wr1043nd - niesmiertelne "deauthenticated due to local deauth request"

próbował kolega tryb HT20 czyli NLite do 150MBps ?

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

3

@jolsz: Tak, posiada.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

arteq napisał/a:

próbował kolega tryb HT20 czyli NLite do 150MBps ?

probowałem HT20 a takze wielu innych kombinacji ;
wlaczylem rowniez debug na hostapd (przez dodanie opcji -dd w mac80211.sh) i niestety zadnych sensownych informacji w logach nie mam...
teraz testuje tryb 11g ale szkoda mi troche tej szybkosci z 11ng ... ;-(

5 (edytowany przez arteq 2011-02-10 23:17:19)

Prawdopodobnie mac80211 znowu ma problemy z kartami intela, bo osobiście używam HT20, a nawet na jednym urządzeniu HT40 i działa od kilku dni dobrze. Łącze się do nich głownie telefonami(HTC) oraz kartami z NLite(TP-Link, Broadcom).

Pozdrawiam, Artur

6

No tak... tymczasem wyglada na to ze tryb 11g dziala stabilnie; dziwi mnie jednak ze podobne problemy wystepuja od X czasu i nie udalo sie ich definitywnie rozwiazac (standard N trzeba winic???)
znalazlem podobne objaw:
https://dev.openwrt.org/ticket/8446 - podobno rozwiazane...
Chyba bede musial troche poczekac...

@Arteq, Cezary: macie w swoich wersjach gargulca identyczne sterowniki od  mac80211?  Z jakich rewizji kompilujecie?
Jest mozliwosc kompilacji i podmiany mac80211 w  jakis sposob zeby nie trzeba bylo wszystkiego flashowac od nowa?

7

Zrób sobie opkg list_installed i będziesz widział. Są najnowsze dostępne z gałęzi backfire na dzień kompilacji tego builda.

8

@jolsz Domyślam się ze masz Backfire, to najnowszych nie masz :-) w trunku ostatnio bym update wireless-testing do wersji z 7 lutego (pamiętam bo mam to na mr3420).

Ja również kompiluje Backfire dla ar71xx więc są te same co u Cezarego. Z podmianą można kombinować, tylko nie zawsze rezultat można przewidzieć smile

Pozdrawiam, Artur

9

jolsz napisał/a:

No tak... tymczasem wyglada na to ze tryb 11g dziala stabilnie; dziwi mnie jednak ze podobne problemy wystepuja od X czasu i nie udalo sie ich definitywnie rozwiazac (standard N trzeba winic???)
...

To wina tego że sterowniki są wciąż w wersji draft pomimo tego że standard został już ustalony.
Ale nikt nie będzie uzupełniał sterowników dla starych kart, stąd też problemy z prędkościami, rozłączaniem.
Dobrze jest przeczytać informacje dotyczące błędów kart, np. posiadam 4965agn która nie wspiera kanałów 40MHz, a maksymalna prędkość jaką negocjuje to 144Mbits, co za tym idzie ściąganie z popularniejszych serwisów (rapidshare) to maksimum 600kB/s, inny laptop przyłączony do tego samego AP, ale z nowszą kartą plik ściąga z maksymalną prędkością około 1600kB/s (czyli max dla rapidshare które wynosi 16mbits).

10 (edytowany przez jolsz 2011-02-11 13:16:04)

arteq napisał/a:

@jolsz Domyślam się ze masz Backfire, to najnowszych nie masz :-) w trunku ostatnio bym update wireless-testing do wersji z 7 lutego (pamiętam bo mam to na mr3420).

Artur, a powiedz mi jak ze stabilnoscia tego trunka?
Jest bezpiecznie aktualizowac z gargulca 1.3.10 do openwrt z trunk'a ? Da sie to zrobic przez weba czy tez upgrade z konsoli?
Ciekawi mnie czy rzeczywiscie mac80211 bedzie sie stabilnie dogadywal z moja karta intel'a...

11

@jolsz: mam tego samego intela, tyle że pod linuksem biega. Jakoś nie mam z nim żadnych problemów...

12

Cezary napisał/a:

@jolsz: mam tego samego intela, tyle że pod linuksem biega. Jakoś nie mam z nim żadnych problemów...

Hmm... dziwne w takim razie... biega z Twoim obrazem Gargoyle 1.3.10 na wr1043nd z opcją HT20? Masz na linuksie wlaczony tryb N (defauyltowo w ubuntu byla n-ka wylaczona poprzez zapodanie opcji do modulu kernela)?
Masz w logread czasem informacje "deauthenticated due to local deauth request" ?
Zdarzylo Ci sie miec w dmesg na routerze cos takiego:
ath: Could not stop RX, we could be confusing the DMA engine when we start RX up
ath: DMA failed to stop in 10 ms ....
?

13

@jolsz

Mój Mr3420 działa pod trunkiem(Gargoyle) od dobrego tygodnia. Mam włączony tryb HT20 i obecnie jest dobrze.

Błędy które przedstawiłeś widziałem ostatnio jakoś przed rewizja 24714, czyli dobre półtora miesiąca temu

Przejście na trunka można wykonać z Gargoyle(sysupgrade).

Pozdrawiam, Artur

14

@jolsz: w domu  to akurat debian, nie ubuntu, kernel najnowszy, sterowniki akurat te same co w openwrt bo z nich kompiluje.

Po drugiej stronie siedzi 740n z backfire/gargoyle przed 3 tygodni, ani śladu komunikatów tego typu w logach. Po prostu działa.

Komunikaty pochodzą od sterownika ath9k, nie ma to za wiele wspólnego z openwrt bo oni korzystają z bieżącej gałęzi + poprawki które trafiają na listę. Sami nie pisali ich od podstaw.

15

No to wyglada na to ze na razie zakonczylem moja przygode z openwrt ;-( ...
Dylemat: stabilny AP z transferami ~8MB/s po NFS czy tez openwrt, ktorego zaledwie ułamek mozliwosci wykorzystuje... no i przeprosilem sie z firmware producenta ...

16

moge sie podczepic pod watek i zapytac czemu max jakie mialem to 130mbps? laptop mam z 3 antenkami, wifi n a tp link 1043 ma tez 3 antenki...

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

17

www2 napisał/a:

moge sie podczepic pod watek i zapytac czemu max jakie mialem to 130mbps? laptop mam z 3 antenkami, wifi n a tp link 1043 ma tez 3 antenki...

Zalezy od karty wifi oraz od ustawien HT20/HT40-/HT40+

18

mam zwyklego Intela 4965AGN

19

On ma tylko 20MHz kanały w 2.4G. Wiec wiecej jak 150 nie idzie.

20

czyli pelne n tylko jesli idzie to na 5G. no coz dzieki za informacje, dam sobie spokoj z tematem smile

21

Pełne N 600Mbits idzie na miksie 2.4GHz wraz z 5GHz, jeśli masz tylko dostęp do jednej z tych częstotliwości to prędkość maksymalna jest odpowiednio mniejsza, przeważnie nie przeszkadza to w korzystaniu z internetu - Chyba że ktoś z obecnych posiada łącze o prędkości powyżej tu wymienionej.

Np. aby uruchomić Media Server i strumieniować video o rozdzielczości tv (720x576) wystarczy przepustowość do 5mbits, im wyższa rozdzielczość filmu tym zapotrzebowanie większe, fullHD może dochodzić do 80mbits czyli prędkość połączenia musi przekraczać 802.11g, należy pamiętać że przepustowość jest dzielona na odbiór i nadawanie przy jednej antenie, problem ten został nieco rozwiązany przy urządzeniach MIMO (kilka anten, część tylko nadaje część tylko odbiera).

22 (edytowany przez jolsz 2011-02-15 22:05:57)

jolsz napisał/a:

No to wyglada na to ze na razie zakonczylem moja przygode z openwrt ;-( ...
Dylemat: stabilny AP z transferami ~8MB/s po NFS czy tez openwrt, ktorego zaledwie ułamek mozliwosci wykorzystuje... no i przeprosilem sie z firmware producenta ...

Hehe ale to bylo chwilowe ;-) jakos nie  moglem sie pogodzic z orginalnym FW i powrocilem tym razem do firmware sciagnietego ze strony gargoye-router ... chwilowo ubuntu poszedl w odstawke i poczeka na komputer stacjonarny ...
pod WinXp jest mniej wiecej OK ... wprawdzie irytuje te chwilowe "ponowne laczenie" podczas update kluczy co kilka minut szczegolnie przy pracy przez ssh ... czasem pracuje tez zdalnie przez VPN i  obawiam sie problemow podczas pracy na wifi ...

Ciekawi mnie jednak jak dziala autentykacja via radius czy tez sa takie objawy "rozlaczania na ulamek sekundy" jak przy wpa/wpa2 personal?
Czy warto wyprobowac radiusa? Cieawy opis konfiguracji znalazlem na stronie rpc.eko.pl

Ohh...!!! no i podczas pisania tego posta znow mialem:
Feb 15 21:51:26 hostapd: wlan0: STA 00:21:6b:72:8b:7e IEEE 802.11: deauthenticated due to local deauth request

i musialem przelaczyc sie na kabel... wyglada na to ze nawet na WinXp sa te same problemy tylko inne zachowanie systemu ... w zwiazku z tym ponawiam pytanie: czy przelaczenie sie na radius'a moze wyeliminowac problemy z tym "local deauth request"???

23

Tymczasem moich zmagan z niestabilnym radiem ciag dalszy...

Zainstalowalem OpenWrt z trunka (najnowszy dostepny snapshot) ... po drobnych nidogodnosciach udało mi sie skonfigurowac odpowiadajacy mniej wiecej moim potrzebom system z extroot'em.
Wyglada na to ze radio dziala tam odrobine stabilniej: od czasu do czasu mam komunikat jak w temacie postu aczkolwiek nie pododuje to rozlaczenia z kompem... natomisat zwiechom polaczenia towarzyszy:
Feb 17 18:24:37 kernel: ath: Could not stop RX, we could be confusing the DMA engine when we start RX up
Feb 17 18:24:37 kernel: ath: DMA failed to stop in 10 ms AR_CR=0x00000024 AR_DIAG_SW=0x42000020

potestuje, moze zaloze ticket  i jak cos ciekawego znajde to dam znac dla potomnych...
niestety te logi z kernela za duzo nie mowia... jakby to byl program jakis to bym pewnie sie pokusil o uzycie strace'a ... 

Czy ktos moze wie czy da sie jakos uzyskac wiecej informacji z tych modolow ath* ?

24

Włączyć debug przy ładowaniu modułu, będzie śmiecił większą ilością informacji.

25

Cezary napisał/a:

Włączyć debug przy ładowaniu modułu, będzie śmiecił większą ilością informacji.

Cerazy rozumiem ze mam zrobic to w :
/etc/modules.d/26-ath
oraz
/etc/modules.d/27-ath9k

a wiesz moze jak? jest jakas opcja typu "debug=1" ?