Temat: Jak ustawić ten schemat sieci?
Czy ktoś pomoże mi w ustawieniach urzadzeń wg tego schematu. Będę bardzo, bardzo wdzięczny.

Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jak ustawić ten schemat sieci?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktoś pomoże mi w ustawieniach urzadzeń wg tego schematu. Będę bardzo, bardzo wdzięczny.

A w czym problem?
Nie wiem jak to ustawić, aby cały schemat działał z jak najmniejszą utratą prędkości internetu. Potrzebuję porady jak ustawić każde z tych urządzeń, jakie wpisać dane, aby łączyło się bez zająknięcia i niepotrzebnych komplikacji. Za fachową poradę odwdzięczę się prezentem w postaci używanej anteny 5dbi Tp-link TL-ANT2405C oraz kilku kabli różnego rodzaju. Paczkę wysyłam na swój rachunek. Kiedyś już komuś wysłałem za pomoc na tym forum 2 routery tp-linka. Myślę, ze człowiek był zadowolony.
Na wszystkich sprzętach klienckich instalujesz gargoyle, wybierasz Most bezprzewodowy/przekaźnik i konfigurujesz. Będzie odbierał i nadawał po kablu i wifi na na tym samym kanale. Choć wcale nie polecam takiego połączenia na dłuższą metę - sugerował bym zakup nawet tanich tplinków (740/741 dostaniesz po 20zł używki) i użycie ich jako klientów.
Dlaczego nie polecasz swojego rozwiązania na dłuższą metę? Czy to lepsze rozwiązanie od poniższego, którą mam teraz ustawione na "chybił trafił"? Na wszystkich urządzeniach mam już Twojego Gargulka 1.9.1.1
W chwili obecnej mam ustawione na CPE10
"Brama sieciowa (domyślnie)" ->DHCP Kablowe -> Adres IP urządzenia: 192.168.0.2 -> Tryb pracy Wi-Fi: Punkt dostępowy AP -> Punkt dostępowy SSID: -> nazwa sieci rozsyłająca.
a na odbierającego od cpe210 i nadającego dalej po kablu i wifi ubiquiti mam tak:
"Brama sieciowa (domyślnie)" ->DHCP (wi-fi) -> Adres IP urządzenia: 192.168.0.3 -> Tryb pracy Wi-Fi:
-> Klient + AP -> Połączenie z SSID: -> nazwa sieci z CPE 210 -> Punkt dostępowy SSID: -> nowa nazwa sieci rozsyłająca neta przez ubiquiti.
Bo średnio to działa. Nie możesz zmienić kanału (będzie taki jak klienta), jak klient padnie to padnie też i ap i w ogóle wifi nie będzie. Jak bym zdobył dodatkowe urządzenia.
Czyli rozumiem Cezary, że mam zrobić tak:
CPE210, który bierze internet po kablu z modemu kablówki pozostawić bez zmian czyli:
"Brama sieciowa (domyślnie)" ->DHCP Kablowe -> Adres IP urządzenia: 192.168.0.2 -> Tryb pracy Wi-Fi: Punkt dostępowy AP -> Punkt dostępowy SSID: -> nazwa sieci rozsyłająca.
Czy jednak CPE210 też ustawić w tryb mostu/przekaźnika?
A dalej Ubiquiti oraz tp-linki ustawić wszystkie bankowo w tryb mostu bezprzewodowego, tak?
Rozumiem, że tryb mostu ustawić zgodnie z nową wersją 1.9.1.1 http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1047
210 jako zwykły router, tak.
Dziękuję. Jeśli możesz, to daj mi swoje dane na e-mail lukasz@bartoszyce.sos.pl a podeślę Ci na dniach antenę wifi tp-linka, o ktorej pisałem wcześniej i kilka bardziej lub mniej przydatnych kabelków.
Dzięki.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jak ustawić ten schemat sieci?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc