26

Odp: Ubiquiti Airgrid m5hp?

Mam pytanko.
Jestem podłączony do radiówki, mam do wyboru kilka nadajników dostawcy internetu do których mogę się przyłączyć. Wybrałem ten z najmocniejszym sygnałem, a chciałbym wybrać 2 lub 3 nadajniki, aby router  przełączył sie automatycznie na następny w razie gdy aktualnie używany będzie nieaktywny. IP jest stałe, ręcznie wpisywane, brak dhcp.
Zainstalowałem multiwan i luci aby go skonfigurować przez klikanie, ale nic z tego nie wychodzi.
Prosiłbym o wskazówki jak tego dokonać.
Pozdrawiam

27

Masz gotowca: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=43352

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Wielkie dzięki smile
Pozdrawiam

29

"do Cezary"
probowalem zrobic upgrade airgrid m5hp z oryginala
na wersje --> gargoyle-1.5.11.1-ar71xx-ubnt-bullet-m-squashfs-factory.bin

blad zrobilem, ze wykonywalem to z poziomu airOS i chcialem z tamtad wbic gargoyle - zaczal dobrze wgrywac, przynajmniej tak to wygladalo. Teraz jednak airgrid sie nie podnosi. Robie reset wlaczonym przyciskiem i podlaczam zasilanie, lecz wtedy tylko migaja po 2 diody na przemian (czerwono-zielona i pomarancz-zielona) a ta od zasilania (zielona swieci caly czas).

W obecnym stanie nie pinguje mi na 192.168.1.20 bym mogl go potraktowac tftp.
Robilem testy z Resetem i  trzymalem go od 8 do 20s.
Za kazdym razem nie moge go pingowac, wiec nie ma tez mowy o tftp.

Co bys poradzil w tym przypadku??

pozdr.
slawek

30

Nie wiem czy on wtedy odpowiada na pingi, nie pamiętam. Wyślij mu firmware po prostu na 192.168.1.20 po tftp i już.

31

Cezary napisał/a:

Nie wiem czy on wtedy odpowiada na pingi, nie pamiętam. Wyślij mu firmware po prostu na 192.168.1.20 po tftp i już.

Na pingi nie odpowiada. Firmware wgrywalem mimo to przez tftp, zaznaczylem mu dodatkowo zeby w razie jakis bledow mogl powtarzac 10x, lecz komunikacji nie bylo 10x powtorzyl, skoczyl i nic nie wgral.
Wydaje mi sie ze musi pingi pokazac. Ale jak do tego doprowadzic?

32

Witam.
Miałem ten sam problem. Jak sobie mrugają po dwie diody naprzemiennie to tryb recovery jest uruchomiony.
Teraz musisz mieć komputer w IP 192.168.1.xxx
Ja wgrywałem z windowsa przez cmd/ tftp. Na koniec wysyłania była informacja o poprawnym wysłaniu pliku .bin

33

Widocznie u mnie jest jakos inaczej.

Problem sie zaczal, gdy przeczytalem wypowiedz kolegi Cezary wink
"Ubiquiti trudno uwalić, bo przecież ma swój tryb awaryjny i zawsze możesz wgrać."
wiec nie namyslajac sie dlugo weszlem w menu aktualizacji airOS i z tamtad odnalazlem sciezke do wczesniej sciagnietego upgrade Gargoyla ... i jazda sie zaczela;)
Teraz wiem ze nie powinienem z poziomu airOSa ladowac Gargoyla tylko przez tftp, ale stalo sie.

Komp. ustawiony na 192.168.1.5 (probowalem tez na innych ip)
airgrid - po nacisnieciu resetu najpierw zapala sie 1 dioda potem 2 ... az zapala sie wszystkie na raz
  i gdzies tak okolo 15-18s zaczyna ja migac po dwie: czerwono- ziel i pomarancz-zielona. -->wiec to chyba tryb recovery??
Laptop podlaczony kablem bezposrednio do airgrida,
kombinowalem tez podlaczenie przez switcha. Zmienialem tez kable by i to wyeliminowac.

Zauwazylem jedno, laptop wykrywa sieciowke airgrida tylko na ust. sieciowki laptopa na AUTO.
A wtedy jest to polaczenie 10Mb/s. (troche malo, moze dlatego nie ma pingow?!?)
Przy ustaw. 10Mb/s oraz 100Mb/s wywala blad, posrednie ustaw. pol i full duplex tez nic nie daja.

Niezaleznie od tych moich ustawien nie moge uzyskac pinga do airgrida na 192.168.1.20 (probowalem tez na 192.168.1.1, bo a nusz pamieta swoje ost. ustawienie.)

Za rada Cezarego "Wyślij mu firmware po prostu na 192.168.1.20 po tftp i już."
zrobilem to przez tftp (aplikacja exe)mimo braku pingow - nic to nie dalo plik sie nie wyslal. Nie moze nawiazac polaczenia.

Kolega syl222kar zasugerowal, ze z windowsa przez cmd/ tftp, tez tak uczynilem, wyskakuje komunikat: uplynal limit czasu zadania.
Ewidentnie moim zdaniem zatracila sie komunikacja sieciowa z airgridem.
Az nie chce mi sie wierzyc by przez taki blad podczas upgradu jaki ja popelnilem nie dalo sie podniesc airgrida.
Czekam na propozycje, ... a ja walcze dalej:)
pozdr.

34

Albo w  ten sposób, albo go rozbierz i podłącz konsolę szeregową.

35

total9 napisał/a:

w menu aktualizacji airOS i z tamtad odnalazlem sciezke do wczesniej sciagnietego upgrade Gargoyla ... i jazda sie zaczela;)
Teraz wiem ze nie powinienem z poziomu airOSa ladowac Gargoyla tylko przez tftp, ale stalo sie.

Dziwne? Wrzuciłeś odpowiedni plik firmware-factory (nie upgrade)? W systemie komputera nie była uaktywniona zapora, antywirusy etc.? W 2sztukach AirRouter- prosto ze sklepu wrzucałem z poziomu GUI airOS obraz Gargoyle-faktory i nie było problemu.

36

jarek7714 napisał/a:
total9 napisał/a:

w menu aktualizacji airOS i z tamtad odnalazlem sciezke do wczesniej sciagnietego upgrade Gargoyla ... i jazda sie zaczela;)

Dziwne? Wrzuciłeś odpowiedni plik firmware-factory (nie upgrade)? W systemie komputera nie była uaktywniona zapora, antywirusy etc.? W 2sztukach AirRouter- prosto ze sklepu wrzucałem z poziomu GUI airOS obraz Gargoyle-faktory i nie było problemu.

w laptopie mam wylaczone firewalle oraz wszelkie aktualizacje, mam xp profesional.

37

Cezary napisał/a:

Albo w  ten sposób, albo go rozbierz i podłącz konsolę szeregową.

masz jakis opis odnosnie podlaczenia konsoli szeregowej?

38

http://wiki.openwrt.org/toh/ubiquiti/airgrid#serial

39

przeczytalem to, w zasadzie temat ost troche odpuiscilem,
musialem kupic nowego Aigrida, ... internet w domu musi chodzic bez przestojow;)

a wracajac do tematu, w linku ktory podales jest podany tylko pin 4, pin1,
tylko je sie podpina? czy to jest tylko sposob ukierunkowania pinow od 1 do 4.

I to co jest najwazniejsze, nie wiem jak te piny podlaczyc pod piny wtyczki COM,
przydalby sie jakis schemat lub rozpiska.

40

Podpinasz piny 1,2,3 do TX, RX  i GND w kabli szeregowym. Nie napisali który pin jest który więc metodą prób i błędów to możesz ustalić. VCC (czyli pin4 wg nich) nigdzie nie podłączasz.

41

Z forum ubnt:

Pin assignment starting from the network port:
+3.3 In, RX, Tx, GND.

42

@total9
Uruchomiłeś antenę?
Ja moją poraz kolejny podnosiłem przez tftp ale tym razem na Win7 ultimate. Musiałem odwrotnie podać adresy IP (ciekawe:))
tftp -i 192.168.1.20 put c:\bullet_factory.bin 192.168.1.25
ostatni adres to win7. Pozdrawiam

43

Ze względu na panujące wirusy zmieniłem na Ubiquiti Airgrid m5hp soft na openwrt. Mam problem z ustawieniem 27dBm w ustawieniach wifi. Na oryginalnym sofcie była taka opcja. Doczytałem gdzieś na forach, że podobno jest jakaś inna hierarchia mocy, że niby jak ustawię w gui 8dBm to w realu będe miał 20dBm. Wie ktoś coś o tym?

44

Tak w ubiquiti zwykle masz domyślnie jakiś tam offset mocy radia. Więc jak ustawiasz 8 to tak naprawdę nie jest 8 tylko 8+offset. iwinfo chyba podaje ile on wynosi, to jest zwykła informacja z pliku tekstowego wyświetlana.

45

Rozchodzi się o wzmocnienie anteny.

46

@ smereka: jakie wirusy?

47

Ubiquiti kilka tygodni temu przeżywało najazd robaka który infekował maszyny i m.in. żeby się uruchamiać korzystał z repo openwrt smile

48

bander napisał/a:

@ smereka: jakie wirusy?

Nie wiem czy można do konkurencji ale podaję linka do artykułu

https://trzepak.pl/viewtopic.php?t=51641

Jeśli nie można to proszę usunąć mój post