Temat: Problem z połączeniami przychodzącymi VoIP
Mam WR1043ND z najnowszym Gargoylem 1.5.9.4 (r35531). Po Wi-Fi miałem podłączoną Nokię E51 z kontem VoIP na hopin.pl. Wszystko działało poprawnie aż do czasu... I tu właśnie nie wiem, czy przyczyną problemów jest update Gargoyle, jakieś prace u operatora VoIP, czy też u mojego providera internetowego.
Adres IP na WANie mam stały, publiczny. Objaw jest taki, że od pewnego czasu przestały działać połączenia przychodzące. Porobiłem testy (takie, jakie umiałem) instalując, dla ułatwienia, klienta SIP (Zoiper / 3CX) na komputerze. Wyniki moich obserwacji:
- przy pracy w sieci LAN działają tylko połączenia wychodzące, przychodzące nie dochodzą do skutku - następuje cisza, a później szybki sygnal błędu. VoIP jednak musi jakoś "widzieć" z zewnątrz zalogowanego klienta, bo w przypadku niedostępności mam zrobione przekierowanie na pocztę i to działa w momencie, kiedy wyrejestruję klienta SIP.
- wrzucenie adresu komputera na routerze do DMZ-tu nie zmienia sytuacji, podobnie jak przekierowanie portu 5060 UDP oraz "wysokich" portów UDP, wskazanych przez providera VoIP, na adres komputera.
- przy podłaczeniu komputera bezpośrednio do providera internetu (adres na karcie sieciowej komputera dostaję taki jak normalnie mam na WANie routera) wszystko działa poprawnie, wnioskuję więc, że router jednak nie przepuszcza jakiś pakietów.
- dla pewności wyłączyłem zaporę windowsa, kombinowałem z ustawianiem serwera STUN, ale to nie przyniosło żadnej poprawy.
Zwracam się więc do Was o pomoc, sugestie i porady co i w jaki sposób mógłbym sprawdzić, co jest przyczyną usterki rozwiązania, które do tej pory działało bez najmniejszych problemów.