1

Temat: Problem z połączeniami przychodzącymi VoIP

Mam WR1043ND z najnowszym Gargoylem 1.5.9.4 (r35531). Po Wi-Fi miałem podłączoną Nokię E51 z kontem VoIP na hopin.pl. Wszystko działało poprawnie aż do czasu... I tu właśnie nie wiem, czy przyczyną problemów jest update Gargoyle, jakieś prace u operatora VoIP, czy też u mojego providera internetowego.
Adres IP na WANie mam stały, publiczny. Objaw jest taki, że od pewnego czasu przestały działać połączenia przychodzące. Porobiłem testy (takie, jakie umiałem) instalując, dla ułatwienia, klienta SIP (Zoiper / 3CX) na komputerze. Wyniki moich obserwacji:
- przy pracy w sieci LAN działają tylko połączenia wychodzące, przychodzące nie dochodzą do skutku - następuje cisza, a później szybki sygnal błędu. VoIP jednak musi jakoś "widzieć" z zewnątrz zalogowanego klienta, bo w przypadku niedostępności mam zrobione przekierowanie na pocztę i to działa w momencie, kiedy wyrejestruję klienta SIP.
- wrzucenie adresu komputera na routerze do DMZ-tu nie zmienia sytuacji, podobnie jak przekierowanie portu 5060 UDP oraz "wysokich" portów UDP, wskazanych przez providera VoIP, na adres komputera.
- przy podłaczeniu komputera bezpośrednio do providera internetu (adres na karcie sieciowej komputera dostaję taki jak normalnie mam na WANie routera) wszystko działa poprawnie, wnioskuję więc, że router jednak nie przepuszcza jakiś pakietów.
- dla pewności wyłączyłem zaporę windowsa, kombinowałem z ustawianiem serwera STUN, ale to nie przyniosło żadnej poprawy.

Zwracam się więc do Was o pomoc, sugestie i porady co i w jaki sposób mógłbym sprawdzić, co jest przyczyną usterki rozwiązania, które do tej pory działało bez najmniejszych problemów.

2 (edytowany przez lukas 2013-02-16 18:16:21)

Odp: Problem z połączeniami przychodzącymi VoIP

Zmień w telefonie ustawienia >telefon>polaczenie i tam musisz zmienić chyba wyslij moje internet coś takiego tam jest i połączenie internetowe oczekiwanie czy coś takiego.
Problem powinien minąć.
Miałem taki problem.

tu masz wszystko
http://www.ipfon.pl/download/Nokia_S60_cfg.pdf

3

Problem nie dotyczy tylko Nokii - tak jak pisałem klient SIP zainstalowany na PC zachowuje się identycznie. Sama Nokia ustawiona jest od początku analogicznie jak w dołaczonym przez Ciebie tutorialu. Poza tym wg mnie to nie problem ustawień urządzeń, bo gdy telefon działa na 3G połaczenia przychodzące działają. Działają również na kompie wpiętym do providera internetowego bezpośrednio (bez routera), o czym pisałem wcześniej.

4 (edytowany przez lukas 2013-02-16 19:57:24)

Ja mam ruter taki sam jak ty masz i żadnych konfiguracji pod względem VoIP nie robiłem. Po prostu działa samo.
Mam nokię 2 szt i bramkę VoIP wpiętą do routera.
Owszem miałem takie same problemy jak ty ale z powodu złych czasów ustawionych w bramce VoIP albo w nokii E51 i C6. Dokładnie takie same problemy. Miałem również problem z powodu dziwnych zachowań serwerów DNS narzuconych przez mojego dostawcę. Zmiana adresów DNS również rozwiązała problemy. Nie jest to problem routera.

5

lukas, zrobiłem wszystko, co zasugerowałeś i nic to nie dało. Postanowilem drążyć temat. Wpiąłem inny router TP-Linka z firmwarem producenta i z defaultowymi ustawieniami - VoIP ruszył "od strzału". Wróciłem więc z moim TL-WR1043ND do tepelinkowego firmwaru - również zadziałało. Przeflashowałem go więc ponownie do czystej wersji Gargoyle 1.5.8.4, gdyż takiej używałem wcześniej - VoIP zadziałał bez żadnych dodatkowych ustawień ! Podniosłem FW do v. 1.5.8.5 - również działał smile Oczko wyżej - 1.5.9.1 - już NIE DZIAŁAŁ, podobnie jak z każdą kolejną wersją 1.5.9.x. Cały czas w trakcie testów pracowałem na routerze z defaultowymi ustawieniami - flashując nie zachowywałem ustawień, by mieć pewność, że warunki testu w każdym przypadku są identyczne. Przy pierwszym logowaniu zmieniałem tylko hasło, więc nie ma mowy o odmiennych ustawieniach, innych DNS-ach, IP-kach. Po powrocie do v. 1.5.8.5 - znów działa wszystko poprawnie.
lukas - jaką Ty masz wersję firmware w routerze ?
Pytanie do zorientowanych w temacie - co może powodować ten problem przy przejściu z 1.5.8.x -> 1.5.9.x ? Czy w wersjach 1.5.9.x jakoś inaczej działa firewall, czy też gdzieś indziej może leżeć problem ? Jak to sprawdzić ?

6 (edytowany przez jarek7714 2013-02-23 14:52:02)

Przekieruj port 5060 na adres urządzenia które korzysta z VoIP (jak wiele kont to otwórz porty na których są dane kont). Ustaw krótki czas autoryzacji (np. 60s). Jeżeli to nie zmienia sytuacji to sprawdź zaporę sieciową w komputerze i antywirus!

7

Jarek, wszystko co napisałeś było już sprawdzane (co możesz przeczytać powyżej) i jak pisałem nie pomogło.
Napiszę więc jeszcze raz: na Gargoyle do v.1.5.8.5 działa, bez zbędnych zabiegów, przekierowania portów, wyłączania zapór, zmiany czasów i wszystkiego innego, co radzicie. Od wersji 1.5.9.x nie działa - objawy jak opisałem w pierwszym poście i żadna z powyższych porad nie zmienia sytuacji.

8

Wgraj moje czyste openwrt AA. Jeżeli będzie tak samo to winna będzie aktualizacja netifd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Sprawdzałem historie aktualizacji Gargoyle (co prawda korzystam z VoIP na telefonach IP-na różnych łączach ISP 1-dostawca stacjonarny i 2x mobilny-iPlus, Nordisk) i na 1.5.9.x miałem działającego bez przeszkód VoIP z tym że na innych modelach routerów TL WR3600 i D-Link DIR-825 (jak przejrzeć historie postów to z WAN-1043 ciągle są powtarzające się problemy). Logując się przed chwilą zdalnie taki mam status na tel. IP : 

IP Address:      192.168.1.110
Product Model:      GXP2000 (HW0.4)
Part Number:      N/A
Software Version:      Program-- 1.2.5.3    Bootloader-- 1.1.6.9
System Up Time:      17 day(s) 13 hour(s) 8 minute(s)
System Time:      21:45 
  Saturday, 23 February, 2013
Registered:      Account 1 Registered 
  Account 2 Registered 
  Account 3 Registered 
  Account 4 Registered
PPPoE Link Up:      disabled 

Tel. ma ustawione 4 różnych operatorów SIP do darmowych rozmów.

10

Podłączę się pod temat, bo od dłuższego czasu mam ogromny problem z VoIP na Gargoyle. Mam router Netgear WNDR3800 i właśnie dziś natrafiłem na ten temat, natomiast problem polega na tym że będąc użytkownikiem FunPack-a HD (taka usługa z obecnego Orange) z telefonem HD od dłuższego czasu nie mogę wykonywać połączeń głosowych. Na początku, od operatora otrzymałem hasło do usługi VoIP, resztę ustawień można znaleźć w necie i wszystko ustawiłem na telefonie SIEMENS GIGASET A510IP podłączonego pod router i chodziło super, do czasu... a dopiero dziś, po przeczytaniu tego tematu uzmysłowiłem sobie, że najprawdopodobniej przestało działać w momencie kiedy zaktualizowałem firmware z 1.5.8.5 do obecnie używanego 1.5.9.1. Wydaje mi się, że to co podejrzewa @Cezary jest bardzo prawdopodobne i stąd moje pytanie, czy można coś zrobić w sprawie netifd ? Prosiłbym również o namiary na wersję 1.5.8.5, bo wcześniej ściągniętą gdzieś zapodziałem a chciałbym sprawdzić słuszność swoich przypuszczeń. TIA andis

11 (edytowany przez tohm 2013-07-20 18:34:38)

Po dłuższym czasie wróciłem do tematu przychodzących połaczeń VoIP przez Gargoyle. Problem jest tylko na telefonie Nokia, której soft (nawet z dograną poprawką SIP_VoIP_Settings_v1_2_en) ma ograniczone możliwości konfiguracyjne. Testując połączenia na software'owych SIP-klientach zainstalowanych na komputerze wszytsko działa jak należy. Googlając po necie trafiłem na ciekawy post ( http://www.gargoyle-router.com/phpbb/vi … amp;t=4121 ), który, wedlug mnie wskazuje na przyczynę takiego zachowania gargoyle FW>= 1.5.9.x. (wpis usera RAGNOR)
Wykonalem test NAT poprzez stronę http://nattest.net.in.tum.de a wyniki testów są tutaj: http://nattest.net.in.tum.de/individual … e7cb526bbd
W moim przypadku nagłówek SIP INVITE również został zmodyfikowany (The initial SIP INVITE packet has been modified.
Most probably, your NAT implements a SIP-ALG).
W tej chwili jestem prawie pewien, że problemem jest działający na Gargoyle SIP ALG, tym bardziej, że czytając inne posty mówiące o problemach ze słyszalnoscią w przychodzących rozmowach VoIP w każdym z nich porada zaczyna się od "sprawdź, czy nie masz właczonej na routerze funkcji SIP ALG".
Jak to zrobić w Gargoyle ? Niestety moja wiedza jest zbyt mała w tym temacie, więc liczę na łopatologiczną instrukcję co zrobić / jakie komendy wydać, by zdeaktywować SiP ALG.

Dodam jeszcze,  że od pierwszego zamieszczonego w tym temacie posta "przesiadłem" się na innego providera VoIP, u którego testy z Nokią podłaczoną do innego WiFi (nie z mojego domowego Gargoyla) wypadają pomyślnie - zarówno jeśli chodzi o logowanie, jak i obustronną słyszalność.

12

rmmod nf_nat_sip
ew
rmmod nf_conntrack_sip (ale tego akurat raczej nie rób). Wg https://wiki.freeswitch.org/wiki/ALG#Disabling_ALG.27s

Jeżeli to coś pomoże, bo pojęcia nie mam.

13 (edytowany przez mlb 2013-08-14 13:32:36)

Przekieruj porty SIP i RTP (UDP 10000-20000 oraz TCP/UDP 5004-5082) na routerze, u mnie to pomogło, Asterisk przyjmuje połączenia.

A swoją drogą znowu  opcja DMZ nie działa, trzeba wszystkie przekierowania wpisywać ręcznie.

kilka urządzeń z Mikrotik i OpenWRT

14 (edytowany przez NightRider 2015-11-06 13:27:22)

Pozwolę sobie przyłączyć się - mam ten sam problem. Router TP-Link TL-MR3220v2,
gargoyle-1.6.2.2 oraz 1.8, openWRT "Barrier Breaker", "Chaos Calmer"

Informacje wspólne:

Router TP-Link TL-MR3220

Bramka VoIP Linksys PAP2.
Modem Huawei E3372 o firmware 22.286.53.01.161, zaprogramowany na samoczynne łączenie się z siecią kom.

Na oryginalnym oprogramowaniu routera bramka nawet nie mogła się połączyć z serwerem

Zastosowane metody dla wszystkich wersji oprogramowania:
Próbowałem zaprogramować bramkę na używanie STUN, a także upewniłem się, że w ustawieniach linii włączone jest korzystanie z maskarady.
Na routerze próbowałem też przekierowania portów prot. SIP i RTP zgodnie z tutejszymi przepisami.
Nawet wystawienie bramki do strefy zdemilitaryzowanej nie pomogło.
Liberalizacja reguł zapory przez włączenie akceptacji dla przekazywania pakietów wszędzie.
Próba włączenia maskowania przy jednoczesnym usunięciu SIP ALG (wg przepisów)

Próba z Gargoyle 1.6.2.2 - światło w tunelu, które okazuje się być na szczęście lampą ręcznej drezyny.
Po pojawieniu się modemu jako interfejsu 'eth2', zyskałem przynajmniej poł. wychodzące.
(Bramka się łączy, jednak nie da się do mnie dodzwonić - "abonent czasowo niedostępny")
Powyższe zachodziło, jeśli było włączone maskowanie IP przy przekazywaniu pakietów z LAN do WAN

Wyniki podobne do powyższych uzyskałem po próbie z openwrt 15.05

Najnowszy Gargoyle 1.8
Przy próbie instalacji kmod-usb-net-cdc-ether pojawił się taki sam błąd, jak w tym oto wątku: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10684 (też problemy z zależnością)
Czytałem w wątku, że w Gargoyle 1.5.8.5 VoIP działał - niestety na ich stronie nie ma obrazu dla mr3220-v2 (dla v1 jest)

Próba z Barrier Breaker. Świeża instalacja.

Test na połączeniu przewodowym, wzorcowym... Działa, połączenie przychodzące jest.
Konfiguracja modemu w trybie HiLink wg tutejszego przepisu (doinstalowanie "kmod-usb-net-cdc-ether"
oraz podmiana 'eth1' na 'eth2' w sekcji 'wan' w pliku /etc/config/network).
Odłączenie łącza wzorcowego, restart routera... Internet działa, bramka się nie łączy.
Urządzenie 'eth2' obecne.
Houston, mamy problem - po włączeniu routera nie zjawia się 'eth2' mimo że moduł zostaje załadowany. Czasami pomaga restart miękki.
W Gargoyle 1.6.2.2 problemu tego nie ma.

Pomyślałem w ogóle, że modem w trybie HiLink robi jakąś submaskaradę, nie do przejścia dla SIP ani RTP
Spróbowałem postąpić analogicznie jak we wspomnianym artykule: Jądro wykrywa modem - "usbmode -s" nie pokazuje nic.

Z ciekawości spróbuję zrobić router z Raspberry 3.141592653 - chyba napiszę doktorat :-D

Coś w module SIP ALG skopane czy co?
Jakieś idee? Z góry dziękuję!

Oczywiście pospieszę wyjaśnić nieścisłości.
Gargoyle 1.6.2.2, jak na razie, wygrywa!

15

Pierwszy pomysł - wywal tego hilinka. Nie wiesz czy on to wspiera, więc takie zabawy ze zmianą softu mogą być bezsensu bo modem też może być problemem.

16 (edytowany przez NightRider 2015-11-06 14:59:24)

Cezary napisał/a:

Pierwszy pomysł - wywal tego hilinka. Nie wiesz czy on to wspiera, więc takie zabawy ze zmianą softu mogą być bezsensu bo modem też może być problemem.

I tak uczynię. Oryginalne oprogramowanie TP-Link też go widzi, rozpoznaje jego adres IP z puli 192.168.8.0/24
Internet działał. Bramka - nie. Z submaskaradą się zetknąłem i działała.
Ponieważ jest na gwarancji, poproszę o zmianę firmware.

Dziękuję!

17 (edytowany przez jarek7714 2015-11-07 13:53:46)

Cezary napisał/a:

Nie wyrzucać HiLinka ale zainstalować na nim odpowiedni firmware i koniecznie modowany WeBUI http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=12&t=42416 (będzie o wiele łatwiej zapanować nad ustawieniami firewall Gargoyle/OpenWRT, nawet bez publicznego adresu np. P4 SIP powinno działać bez niedomagań), teraz używam Plusa z publicznym IP, jednakże wiosną używałem P4 z  E3372 HiLink i działało to bez większych problemów (3-konta SIP różnych operatorów na telefonie IP Polycom IP450, używając telefonii SIP, działa to tak niezawodnie jak linii miedzianej, z tym że jakość połączeń o wiele wyższa smile ).

18 (edytowany przez NightRider 2015-11-09 13:12:19)

Doceniam poradę - wymienię (jak uzgodniłem ze sprzedawcą), gdyż jest na gwarancji.
Jak to było możliwe - SIP wytrzymywał taką submaszkaradę?

Miałeś też połączenia Przychodzące? Wychodzące działają.
A Polycom nie stosuje własnościowych rozwiązań? Bawiłem się rozwiązaniem tej firmy.
Programowy telefon najwidoczniej stosował zmodyfikowany protokół H.323 - za pomocą standardowego klienta połączyć się nie dało.

TK

19

NightRider napisał/a:

Miałeś też połączenia Przychodzące? Wychodzące działają.

Tak, miałem, bez komunikacji w obie strony, trudno mówić że telefon działa prawidłowo.                                                                       

NightRider napisał/a:

A Polycom nie stosuje własnościowych rozwiązań?

Nie, normalne połączenie SIP, przed Polycom używałem kilka lat Grandstream GXP-2000, również nie było problemów, Polycom od początków telefonii VoIP był drogą marką dla biznesu-kupiłem sztukę okazyjnie na aukcji,  uwaliłem go-to nauczyłem się jak wgrywać soft i ze względu na jakość dźwięku, zwłaszcza na zestawie głośnomówiącym, wymieniłem wszystkie aparaty przewodowe na produkty tej firmy-zresztą za bezcen (bo albo nowe ze źle wgranym softem lub bez aplikacji GUI obsługującej SIP i konfiguracja jest trochę inna-opisywałem ją na elektrodzie, bo sam szukałem w sieci i nic nie było).                                                                                                   

NightRider napisał/a:

Bawiłem się rozwiązaniem tej firmy.
Programowy telefon najwidoczniej stosował zmodyfikowany protokół H.323 - za pomocą standardowego klienta połączyć się nie dało

H.323 to przeszłość, dziś powszechnie jest stosowany SIP, rzadziej IAX.                                                                                                Generalnie u mnie czy to było na HSPA+, czy teraz na LTE, zawsze mam wymuszony ruch w sieci (router pinguje hosta w sieci), przed 1.11 zabierałem aktywację abonamentową i podłączyłem Aero2 (tutaj akurat użyłem Huawei B593s-22) i działało wszystko bez zarzutu (skorzystałem z bonusa od Aero2-darmowy pakiet na 20dni po sieci LTE), priorytetowe ww zastosowaniu jest działanie firewall w routerze, dla testu proponuję sobie sprawdzić softy http://ofmodemsandmen.com/downloads.html

20

Problem zażegnany. Wymienili mi na E3272 i się kręci. Interfejs "wwan0" zyskuje nr IP publiczny i połączenia przychodzące działają. Teraz można się dodzwonić. I o to chodziło. Dziękuję wszystkim!

21

Jest jakiś błąd w najnowszych softach który powoduje problem z połączeniami przychodzącymi VOIP.
Wystarczy zmienić soft na starszy np. 1.5.8.3 i problem znika.
Mam bramkę VOIP Liksys PAP2T i kupiłem nową bo po zmianie softu na nowszy w ruterze myślałem że się zepsuła.
Niestety nowa bramka zachowuje się tak samo jak stara.
Czyli nie ruszając konfiguracji bramki sama zmiana softu w ruterze na nowszy powoduje brak połączeń przychodzących.
I w żaden sposób nie udaje się bramki zmusić do działania na nowym sofcie.
Czy ktoś może rozwiązał już ten problem ?

22

Znalazłem rozwiązanie zgodnie z: http://www.gargoyle-router.com/phpbb/vi … amp;t=4121
Problem faktycznie jest w najnowszych wersjach gargoyle.
Trzeba zmodyfikować plik:
/etc/modules.d/nf-nathelper-extra   usuwając/blokując wpis: nf_nat_sip

Czyli plik ten powinien wyglądać tak:

nf_conntrack_broadcast
nf_conntrack_amanda
nf_nat_amanda
nf_conntrack_proto_gre
nf_nat_proto_gre
nf_conntrack_h323
nf_nat_h323
nf_conntrack_pptp
nf_nat_pptp
nf_conntrack_sip
# nf_nat_sip
nf_conntrack_snmp
nf_nat_snmp_basic
nf_conntrack_tftp
nf_nat_tftp
nf_conntrack_irc
nf_nat_irc

Nie wiem dlaczego to działa ale działa - znikają wszystkie problemy z połączeniami przychodzącymi.
W końcu znów mam działający telefon VOIP.