1

Temat: MR3420, Gargoyle, UPC i problem z połączeniem kamery IP

Witam!

Temat dziwny, opisze z czym się zmagam, może ktoś z kolegów pomoże. Jakiś czas temu kupiłem kamerkę Xaomi YI Home Camera - fajna mała kamerka działająca po wifi. Od lat praktycznie mam u siebie MR3420 z Gargoyle i nigdy nie było z tym problemu. Z kamerą były jaja czasem działała w miarę, czasem cieła połączenie, skakał na niej zasięg wifi, czasem nie dało się w ogóle połączyć ale sama konfiguracja i połączenie z siecią przebiegała prawidłowo. Kamerkę odesłałem święcie przekonany że jest wadliwa. Przyszła druga nowa - to samo. Zacząłem szukać problemu, zaktualizowałem gaygoyle do najnowszej wersji, skonfigurowałem od nowa router itp - nic. Kanał, standard, moc nadawania - to nic nie zmienia.

Byłem już przekonany, że coś jest z 2gą kamerą ale dla czystego sumienia wyłączyłem wifi w tp-linku i uruchomiłem mój modem od UPC (Ubee EVW3226) w trybie routera z AP. Ustawiłem identyczne ustawienia, nazwę sieci, hasło, szyfrowanie i co? I kamera zaczęła pracować prawidłowo.. WTF? Jedyną różnicą jaką widzę to adresacja - Ubee standardowo ma adresacje 192.168.0.x a gargoyle ..1.x no ale heloł.. Co to ma do rzeczy? O co może chodzić? Próbowałem już nawet manipulować parametrem MTU, ale bezskutecznie.

Jeszcze odnośnie samego protokołu połączenia kamery - sprawa nie jest prosta bo kamera łączy się przez zewnętrzne serwery (przynajmniej przy tworzeniu połączenia, jak później nie wiem). Jeżeli kamera i smartfon są w jednej sieci to transfer z obrazem nie wychodzi poza NAT, ale gdy wyjdę z telefonem gdzie indziej to zestawiane jest jakieś połączenie i mam obraz jak w domu - całkowicie bez-obsługowo.

2

Odp: MR3420, Gargoyle, UPC i problem z połączeniem kamery IP

Mam kilka tych kamer, na czystym OpenWrt CC nie miałem z nimi żadnych problemów.
Przerób ją sobie i włącz normalne strumieniowanie po RTSP, a całą komunikację z Chinami zablokuj... chyba że lubisz jak Cię Chińczycy oglądają wink

3

Ja to burżuj jestem bo mam wersje EU wink A do niej w sumie zabawnie - ale jest mniejszy wybór softów, w tym tych z odblokowanym RTSP.. Mi funkcjonalnie kamerka pasuje - na modemie od UPC działa baja. Nie wiem o co chodzi z tą kamerą, żeby było zabawniej to ona potrafiła działać dobrze czasem.. MR3420 mam przerobionego - swego czasu nawet od Ciebie brałem flash i ram, wgrałem aktualnie najnowszego gargulca do 842v1, ale na poprzedniej wersji (jeszcze 1.6...) było dokładnie to samo. Nie wiem czy to kwestia samego routera, openwrt czy sam nie wiem czego - no abstrakcja jakaś.

4

pepe2k czy ktokolwiek inny kto ma pomysł o co może chodzić z tym połączeniem przez router tp-linka? Zmieniałem teraz adresy sieci, pule adresów, nawet podpiąłem do routera UPC router tp-link, inne adresy sieci itp i jak się łącze z AP UPC wszystko śmiga, jak z AP tplinka kaszani się obraz strasznie itp.. hmm

5

A może to niezgodność na poziomie WiFi - po prostu nie lubią się interfejsy bezprzewodowe? Bez przerwy na to trafiam. Ostatnio UPC Horizon 5 GHz (na 2.4 działa OK, 5 GHz z SGSN3 działa też OK) z intelem 6300.
Sprawdź inny router. Jak masz kupować nowy, to np. Xiaomi Mi Mini (tylko import własny), albo Asus AC-RT51u, a jak ultratanio, to NEXX WT3020 (wszystkie chyba na MTKach są).

6

No na to wygląda choć ciągle to nie rozwiązuje mojego problemu.. Mam inny flash, nie mogę ot - tak wgrać oryginalnego softu więc nie wyklucze teraz samego openwrt choć no nie sądzę.. Co może być po stronie hardware skoro standard wifi jest jeden i obowiązuje wszystkich..? ;-) Strach teraz kupować inny router, ten od UPC niby fajny bo i gigabit i 5GHz ma ale nie może jednocześnie z 2.4GHz działać no i bieda z konfiguracją.. Kupie nowy i będzie podobnie i co ;-)

7

Miałem kiedyś serologiczny konflikt pomiędzy AP Netgeara i AP-clientami TP-Linka.
Nic nie pomagało - zmiana kanałów, MTU, żonglerka mocą WiFi, anteny, przestawianie dalej od drukarki lub na szafę...
Pomogło zastąpienie routera Netgear TP-Linkiem. Jak ręką odjął. Ki diabeł - nie wiem do dziś... I nie mam zamiaru się z tego doktoryzować wink

8 (edytowany przez badziewiak 2016-09-11 20:18:18)

Dodam swoje trzy grosze. Mam trzy routery: Netgear WNDR3800, tp-linki 1043NDv1 i 1043NDv2. Na wszystkich gargoyle najnowszy.
Na WNDR3800 nie ma żadnego problemu z wi-fi, wszelkie urządzenia chodzą prawidłowo.
Na obydwu tp-linkach miałem straszne problemy z połączeniem tabletu przez wi-fi (Lenovo Yoga 2 1051L). Myślałem że to kwestia konfliktu kanałów wi-fi, więc popatrzyłem w plugine do analizaowania widma i przestawiłem je aby były jak najdalej. Nie pomogło. Pomyślałem więc, że to sprawa sprzętu, szykowałem się do wywalenia routerów. Chwyciłem się ostatniej deski ratunku: Na 1043NDv2 zainstalowałem oryginalny firmware tp-linka. To było to. Teraz łączy się bez zająknięcia. Być może openwrt jest zbugowany na tp-linkach...

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

9 (edytowany przez gimbus109 2016-09-11 20:32:02)

badziewiak napisał/a:

Być może openwrt jest zbugowany na tp-linkach...

Coś może być na rzeczy, bo u 2 klientów mam cyrki z WiFi na 3420 + Gargoyle.
Niektóre urządzenia łaczą się i działają stabilnie, inne co i rusz zrywają połączenie.
U siebie mam 1043nd v2 + CC + Luci i jakiś czas temu mój laptop nie chciał się łączyć lub "łączył się", ale pingi do routera nie docierały i wyjścia w świat siłą rzeczy też nie było.
Obniżyłem moc WiFi do połowy i teraz mam spokój.
Przegrzewanie się chipsetu? Tylko telefon i tablet nie stroiły fochów..
Jakieś inne gremliny?

10 (edytowany przez byrrt 2016-09-11 20:40:46)

Czyżbym wspomniał o czymś z czym wiele osób ma problem ale nikt nie wie o co chodzi? ;-) Dodam jeszcze coś czego początkowo nie wiązałem z tym problemem ale może jednak.. Mam służbowego laptopa i on praktycznie zawsze po dłuższym czasie użytkowania wifi zaczyna być jakby offline. Nie rozłącza wifi ale windows pokazuje "brak połączenia z internetem". W routerze w logach czysto, w kompie wszystko bez zmian.. Wystarczy zrobić reconnect i net już jest.. Inne urządzenia chodzą dobrze..

Swoją drogą manipulacja siłą sygnału u mnie w tym tp- linku na Gargulcu mam wrażenie zupełnie nic nie daje.

11

byrrt napisał/a:

Czyżbym wspomniał o czymś z czym wiele osób ma problem ale nikt nie wie o co chodzi? ;-) Dodam jeszcze coś czego początkowo nie wiązałem z tym problemem ale może jednak.. Mam służbowego laptopa i on praktycznie zawsze po dłuższym czasie użytkowania wifi zaczyna być jakby offline. Nie rozłącza wifi ale windows pokazuje "brak połączenia z internetem". W routerze w logach czysto, w kompie wszystko bez zmian.. Wystarczy zrobić reconnect i net już jest.. Inne urządzenia chodzą dobrze.

Potwierdzam. Smartfony chodzą, tablet nie. Na oryginalnym fw jest ok.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

12

Czyli krótko mówiąc to co było największą zaletą tych tp-linków stało się ich przekleństwem..
Puki co wywaliłem tp-linka u siebie z sieci, poustawiałem większość tego co potrzebuje na routerze od UPC i wszystko śmiga elegancko..

13

Takich problemów nie miałem - może warto sprawdzić ustawienia interfejsu WiFi - jakaś opcja, np. ustawienie mocy, powoduje, że sygnał się staje mnie znośny dla innych urządzeń.

14

jakubd napisał/a:

Takich problemów nie miałem - może warto sprawdzić ustawienia interfejsu WiFi - jakaś opcja, np. ustawienie mocy, powoduje, że sygnał się staje mnie znośny dla innych urządzeń.

U klientów, u których są problemy, mam domyślne ustawienia WiFi.
Takie same jeszcze w wielu miejscach, wszystko na 3420 + Gargoyle) - i tam jest OK, ale może nie natrafiłem na urządzenie strojące fochy.
U mnie (1043nd v2) miałem podniesioną moc WiFi - i jak pisałem, mój laptop się dziwnie zachowywał. Obniżyłem moc i  póki co już chyba 4 czy 5 miesiąc - jest OK. Może to jakiś trop?

15

Manipulowałem totalnie wszystkim przy wifi i nie dawało to żadnego efektu. Mało z tego - mając telefon z aplikacją wifi analiser nie widziałem zupełnie żadnej różnicy przy ustawieniu mocy nadawania. Mało z tego - router od UPC na dzień dobry ma kilka dB mocniejszy sygnał mimo, że anteny ma wbudowane.. Ja z tym routerem przez dobre 4 lata nie miałem też większych problemów. Wszystkie telefony, tablety, telewizory itp, 2 różnych operatorów internetu, dwa mieszkania - zawsze dawał radę wink No ale w tym momencie został wyeliminowany ze względu na kamerę, która jest mi przydatna przy nadzorowaniu dziecka - więc sprawa ważna smile

16

To z tą mocą nadawania to ciekawe - ewidentnie jakiś problem ze sterownikami.
Który gargoyle? Próbowałeś na innych softach?

17

Wcześniej miałem jakiegoś jeszcze 1.6.x na AA, teraz mam najnowszego na CC. Na obu to samo bo już kiedyś te ze dwa lata temu widziałem, że manipulacja tym parametrem nic nie daje. Na oryginalnym sofcie chyba nigdy nie zdążyłem przebadać wink

18

Odgrzeję temat, przez ten czas przemęczyłem się na oryginalnym routerze od UPC ale powoli mnie szlak trafia z nim więc rozglądam się za czymś stabilniejszym. Nie chce wydawać fortuny, ale chciałbym już coś z:
- radiem 5GHz (jednocześnie z 2.4),
- ethernetem 1GBps
- flash 16MB,
- usb (choć prawdę mówiąc nie korzystam - ale może kiedyś gdzieś..)

Znalazłem WNDR3700V2 w dobrej cenie (używka) i wydaje mi się że mi spokojnie wystarczy. Co koledzy sądzą? Czy podobnych problemów, które napotkałem z MR3420 z tą kamerą w takiej konfiguracji nie uświadczę? Ew. może jakąś inną propozycje ktoś ma to czego potrzebuje a nie kosztuje majątku. Router typowo do domu, łącze 10Mb ale zależy mi na stabilności, sieć jest dość rozbudowana bo po ethernecie mam spięte wiele urządzeń inteligentnego domu, czujników na esp8266 itp..

19

Poszukaj routera który to spełnia: https://eko.one.pl/routerdatabase/

A później zobacz jakie są ich ceny...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

20 (edytowany przez byrrt 2017-03-15 11:30:37)

Cezary ja już jestem po tym kroku.. wink Stąd np. wiem że taki WNDR3700V2 spełnia moje oczekiwania. Ale wiadomo - może czasem warto dołożyć 50zł albo odwrotnie - kupić coś tańszego..

Edit:

Nie znam tych routerów od strony HW aż tak, nie wiem np. czy one (MR3420 i wspomniany WNDR3700V2) nie kożystają np. z jednego sterownika od Wifi w gargoyle.. Problemem właśnie był on, stąd pytam czy kupno WNDR3700V2 już od samego początku nie będzie strzałem w kolano.

21

Korzystają, oba to są atherosy choć mają inne chipy. Sterownik jest ten sam - ath9k.

22 (edytowany przez byrrt 2017-03-15 11:52:32)

Problemem jest właśnie to że nikt mi nie potrafił jednoznacznie odpowiedzieć co jest problemem w tym MR3420, no ale ewidentnie po wgraniu gargoyle, openwrt i podobnych kamera przestawała działać.

No to może spytam inaczej - jest coś z radiem 2,4/5, 1Gb eth wspierane przez gargoyle i na układac broadcoma?

23

Nic?

24

Wiem, że to jest mega odgrzewanie kotleta, ale temat wraca jak bumerang. W połowie 2017 roku wymieniłem router na WNDR3700v2. Od tego czasu problem raz się pojawiał, raz nie. Kamera raz chodziła dobrze, raz się cięła, a czasem działała bezproblemowo. Gdy problem się nasilał pomagało np. zmiana kanału wifi.. Ogólnie duże zagęszczenie mam tu sieci.. No ale w ostatnim czasie dokupiłem 2gą kamerę - wersję 1080p i o ile ta 720p działa jak cię mogę to ta 1080p już praktycznie całkiem klęka.. Mam je obok siebie, obie mają ip z tego samego routera, po postawieniu wszystkiego działą super przez kilka-kilkadziesiąt minut po czym permanentnie klęka. Zarówno jak mam SSID dla 2.4 i 5GHz takie same jak i inne. Wszystkie urządzenia mobilne (telefony, tablety, komputery) mam spięte po 5GHz, kamery z racji ograniczeń pracują po 2.4. Jak są problemy czasem pomaga podłączenie się pod wifi do sieci 2.4 np. telefonem i aplikacja nagle widzi kamerę.. Po przełączeniu na 5GHz już chodzi dobrze - do czasu. To samo dostęp z zewnątrz - działa działa i przestaje, choć ciekawe bo jedna z kamer - ta 720p w większości przypadków chodzi dobrze. To jest o tyle dziwne, że gdyby w ogóle gubiło połączenie to ok, ale czasem można wejść na podgląd, ale transfer jest tak niski, że nie można obejrzeć tego co dzieje na podglądzie. A druga kamera w tym czasem działa dobrze.. Tu coś ewidentnie szwankuje sieć. Dla testów podpiąłem zewnętrzny AP (bez dhcp), wyłączyłem wifi 2.4G i skonfigurowałem identyczne SSID,hasło na AP i działało idealnie bajecznie przez.. godzinę. Znów to samo.. Myślę trochę o routerze i rezygnacji z Gargoyle (jedno jest połączone z 2gim) ale nie wiem czy to cokolwiek da.. Nawet nie wiem jak to zdiagnozować. Aaa.. kamerę sprawdzałem też w garażu. W garażu mam AP na RPi + karta Wlan, adresy IP te same, bez dhcp (ten działa na netgear w domu) i tam - przez kilka dni funkcjonuje super.. Tam jest faktycznie słaby zasięg i praktycznie w eterze są 3-4 AP gdzie u mnie w mieszkaniu pewnie z 60 (dosłownie!).. Nie wiem co o tym myśleć..

25

Postaw dowolnego zwykłego AP na oryginalnym sofcie i zobacz czy będzie z nim działało.