26

Odp: luci-app-vsftpd

Po prostu to samo możesz zrobić przez ssh. A tak się nakombinowałeś parę dni nad tym smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez jzef 2016-08-13 15:33:31)

Cezary napisał/a:

Po prostu to samo możesz zrobić przez ssh. A tak się nakombinowałeś parę dni nad tym smile

Ale działa smile

Faktycznie to całe OpenWrt można używać nawet bez LuCI. Ja po prostu lubię mieć dużo zakładek w Services :-)

28 (edytowany przez jzef 2016-08-15 14:55:36)

Mam jeszcze drobne pytanie. Jak zrobić paczkę .ipk, czy wystarczy jak podmienię plik vsftpd.lua w archiwum luci-app-vsftpd_0.0.1-1_ar71xx.ipk i zmienię nazwę na luci-app-vsftpd_0.0.1-1_brcm63xx.ipk ???

EDIT: Dobra już sam zrobiłem paczkę luci-app-vsftpd_0.0.1-1_brcm63xx.ipk i chyba dobrze się instaluje i działa. Paczka jest dla  > Attitude Adjustment 12.09 <

Jak udało mi się przerobić paczkę ar71xx na brcm63xx w OpenWrt (dokładnie to zrobiłem to na zmapowanym dysku sieciowym Windows):

- tworzymy folder newipk i przechodzimy do niego
- wypakowujemy paczkę luci-app-vsftpd_0.0.1-1_ar71xx.ipk a następnie paczki control.tar.gz i data.tar.gz:

tar -xvzf luci-app-vsftpd_0.0.1-1_ar71xx.ipk
tar -xvzf control.tar.gz
tar -xvzf data.tar.gz

- edytujemy plik control zmieniając architekturę na brcm63xx, ja usunąłem też inne dane i mój plik wygląda tak:

Package: luci-app-vsftpd
Version: 0.0.1-1
Architecture: brcm63xx
Description:  Luci page for configuring vsftpd

- edytujemy nasz plik \usr\lib\lua\luci\controller\vsftpd.lua
- z katalogu newipk usuwamy wszystkie pliki tar.gz, ja usunąłem też katalog wraz z podkatalogami i skryptem /etc/uci-defaults/luci-vsftpd bo nie wiem co on dokładnie robi:

#!/bin/sh

uci -q batch <<-EOF >/dev/null
    delete ucitrack.@vsftpd[-1]
    add ucitrack vsftpd
    set ucitrack.@vsftpd[-1].init=vsftpd
    commit ucitrack
EOF

rm -f /tmp/luci-indexcache
exit 0

- w katalogu newipk tworzymy 3 katalogi: control, data, new
- przenosimy plik control do katalogu control i katalog usr do data
- plik debian-binary przenosimy do new lub tworzymy nowy plik:

echo 2.0 > new/debian-binary

- wchodzimy do control i tworzymy archiwum control.tar.gz w new:

tar -zcvf ../new/control.tar.gz .

- wchodzimy do data i tworzymy archiwum data.tar.gz w new:

tar -zcvf ../new/data.tar.gz .

- wchodzimy w new i tworzymy archiwum luci-app-vsftpd_0.0.1-1_brcm63xx.ipk:

tar -zcvf luci-app-vsftpd_0.0.1-1_brcm63xx.ipk ./*

Nie wiem o co chodzi z nazwami kropka coś (.\plik i .folder) w archiwum tar.gz jak otworzy się w Windows za pomocą WinRAR ale tym sposobem zrobimy archiwum spakowane zgodnie z oryginałem tzn. strukturą katalogów z tymi kropkami. Jak spróbujemy pakować inaczej np. z innej lokalizacji to spakuje nam bez kropek.

29

W control jest architektura zdefiniowana. Jeżeli tam są tylko skrypty to ktoś dał ciała, bo zamiast zrobić paczkę na wszystkie architektury to zrobił na tą określoną. Weź wszystkie pliki i sam paczkę z tego zrób.

30 (edytowany przez jzef 2016-08-15 15:16:56)

Cezary napisał/a:

W control jest architektura zdefiniowana. Jeżeli tam są tylko skrypty to ktoś dał ciała, bo zamiast zrobić paczkę na wszystkie architektury to zrobił na tą określoną. Weź wszystkie pliki i sam paczkę z tego zrób.

Coś chyba pomieszałeś, sprawdziłem repozytorium AA i dla każdej architektury jest oddzielna paczka luci-app-xxx-architektura
Już zrobiłem i działa - edytowałem poprzedni post smile

31

Nic nie pomieszałem. Jeżeli paczka ma w sobie tylko skrypty to nie ma powodu dla którego miała by być tylko dla określonej architektury a nie dla wszystkich platform. To że całe luci jest dla określonej architektury to inna sprawa bo tak jest budowane. Ponad to samo luci ma w sobie binarki.

32

Cezary napisał/a:

Nic nie pomieszałem. Jeżeli paczka ma w sobie tylko skrypty to nie ma powodu dla którego miała by być tylko dla określonej architektury a nie dla wszystkich platform. To że całe luci jest dla określonej architektury to inna sprawa bo tak jest budowane. Ponad to samo luci ma w sobie binarki.

Może i masz rację ale tak jak napisałem w repo są oddzielne paczki luci-app na każdą platformę a tworząc wersję luci-app-vsftpd dla brcm63xx wzorowałem się na paczce luci-app-ddns z repo brcm63xx

33

Właśnie sprawdziłem i zrobiona przeze mnie paczka działa też na najnowszej wersji OpenWrt CC 15.05.1