26

Odp: dyndns nie aktualizuje sie

kurde, nie zawsze sie to aktualizuje

chyba bede musial wymyslic cos

myslalem nad tym, azeby pobierac pliczek 0 bajtowy co godzinyt i ip mialbym w logach awaryjnie, tylko sie zastanawiam moze jest jakies lepsze rozwiazanie

moze 2 ddnsy zrobic? albo zeby obowiazkow aktulizowal ip a nie tylko po wykryciu nowego interface (router jest za routerem wiec nie bedzie reagowal prawidlowo przy standardowym rozwiazaniu ? )

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

27

Wysyłaj sobie sms na komórę bieżące IP. Musi aktualizować. Jak ustawisz ten okreś wymuszonej aktualizacji to zawsze ustawi nowy adres jak jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28 (edytowany przez cezus 2011-02-06 16:52:17)

Też mam problem z aktualizacją dyndns- mam konta w trzech serwisach: dyndns.org,no-ip,changeip. Router/modem neostrady w trybie bridge podłączony do routera(TPLinkWR1043ND)z gargolye 1.3.9.Tplink pobiera sobie aktualne ip ale niestety niekiedy serwis dyndns jest aktualizowany a innym razem nie. Wpis w ddns_gargoyle:

config 'service' 'ddns_2'
    option 'enabled' '1'
    option 'service_provider' 'changeip.com'
    option 'ip_source' 'internet'
    option 'force_interval' '3'
    option 'force_unit' 'days'
    option 'check_interval' '15'
    option 'check_unit' 'minutes'
    option 'domain' 'mojadomena.ddns.info'
    option 'username' 'mojlogin'
    option 'password' 'mojehaslo'

Mogę sobie dodać wpis pomijając gui do konfigu powyżej? Może by pomogło...
option 'ip_url' 'http://www.whatismyip.com/automation/n09230945.asp'

25-ddns wygląda tak:

#!/bin/sh

config_load "network"
config_get wan_proto "wan" "proto"

if [ "$INTERFACE" = "wan" ] && [ "$ACTION" = "ifup" ] 
then
    /usr/bin/ddns_gargoyle -P /etc/ddns_providers.conf -C /etc/ddns_gargoyle.conf
fi

W etc/config jest plik konfiuracyjny ddns_gargoyle a tutorial w serwisie odnosi się do ddns-scripts- to to samo?:)Proszę o garść wskazówek.

29

ja sobie zrobilem wywolanie skrptu w cronie - mam co 20 minut

skrypt taki:

#!/bin/sh

USER="mojlogin"
PASS="mojehaslo"
HOST="mojadomena.dyndns.org"

IPDNS=`nslookup $HOST | grep Address | awk '{ print $3}' | grep -v '127'`
echo "***ip ddnsa:" $IPDNS "***"

wget http://mojajakasstronazPHP.pl/ip.php -O /tmp/ip.txt
IPROUTERA=`cat /tmp/ip.txt`
echo "***ip routera:"$IPROUTERA"***"

if [ $IPDNS = $IPROUTERA ]
then
    echo "takie same, wiec OK"
else
    echo "rozne, zmieniam IP"
    wget "http://$USER:$PASS@members.dyndns.org/nic/update?system=dyndns&hostname=$HOST&myip=$IP" -O /dev/null

i dziala znakomicie, moze skrypt nie pierwszej jakosci ale to moj pierwszy skrypt sh smile

1. zamiast jakiejsstronyzPHP.pl mozna uzyc http://www.whatismyip.com/automation/n09230945.asp - ja uuzywam strony na wirtualnym hostingu gdzie mam dostep do logow (w razie sytuacji awaryjnych z logu wyciagne IP routera wink
2. problem u mnie byl taki ze tplink jest u mnie za natem (w sumie mam w domu 2 naty wink )  i pomimo zmian w configu nie zawsze dzialala aktualizacja, wiec zrobilem sobie aktualizacje drugiej domeny dyndns tym ww. skryptem i o dziwo tylko 2 x mnie dyndns zablokowal (ale to za zbyt szybka aktualizacje), poza tym idealnie, co nie mozna powiedziec o aktualizacji wbudowanej w openwrt

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

30 (edytowany przez DJ1910 2011-02-11 10:05:07)

Heja.

U mnie podobny problem.

W skrócie mogę opisać go tak, że raz się aktualizuje, a raz nie smile Losowo heh...

Korzystam z dyndns.org, ustawienia są na pewno okej, ciężko spitolić tak banalną rzecz smile

Logi nie wskazują na jakiś problem...

proces --> /bin/sh /usr/lib/ddns/dynamic_dns_updater.sh myddns 0 JAK NAJBARDZIEJ DZIAŁA smile

Cezary napisał coś takiego:

Wysyłaj sobie sms na komórę bieżące IP. Musi aktualizować. Jak ustawisz ten okreś wymuszonej aktualizacji to zawsze ustawi nowy adres jak jest.

Jak coś takiego zaimplementować ?:P

31

Cron - co jakiś czas, wywołanie jawne aktualizacji.

32

Poczytałem sobie o tym, i brzmi nieźle wink

mam mu zapodać ten skrypt do odpalania ? --> /usr/lib/ddns/dynamic_dns_updater.sh

Jestem w pracy, i mam bloknięte ssh poza pewne lokalizacje, wiec nie mam jak sprawdzić co ten skrypt zawiera, stąd zapytuję

33

Jeżeli to wystarczy do aktualizacji to tak.