1 (edytowany przez tmsx 2011-02-11 11:58:36)

Temat: Repeater (albo dokładniej apclinet+ap) z takim samym ssid

Witajcie,

jak to jest z software'owym repeaterem (tu akurat wyklikanym z gargoyle na tplinku tl-wr740n) i jego ssid, czy koniecznie musi być inne niż sieci macierzystej ?
Na eko.one.pl i innych stronach z przykładami konfiguracji widzę ze ssid są różne.

Zależy mi na sytuacji, gdy komputery klienckie mają ustalone jedno ssid (z jednym haslem) i "plynnie" przełączają się pomiędzy ap'kami w zależności od siły sygnału. Czy jest to w ogóle możliwe na tym sprzęcie z biedronki ? Czy jest to możliwe na routerach z jednym radiem ?

PS.
Osobiście spróbowałem wpisać ssid takie same, różne analizatory wifi pokazały 2xAp'ki o różnych siłach sygnału (identyfikowalne po bssid, czy mac'u) ale miałem wątpliwości co do tego przełączania chodząc po domu z laptopem czy komórką. Nawet nie wiem czy się wzajemnie nie zakłócały smile W każdym razie ten test wiarygodny nie był.

2

Odp: Repeater (albo dokładniej apclinet+ap) z takim samym ssid

Od takiego czegoś jest inny protokół. Jak zrobisz zwykły apclient + ap to właśnie tak to działa, że widzisz dwie sieci o tej samej  nazwie. Do czego się komputer podłączy - pewnie zależy od niego, niekoniecznie jest tak że podłączy się do najsilniejszej sieci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez tmsx 2011-02-11 12:26:38)

Hmm, to jaki protokół/tryb zapewniłby mi opisaną sytuacje:

Zależy mi na sytuacji, gdy komputery klienckie mają ustalone jedno ssid (z jednym haslem) i "plynnie" przełączają się pomiędzy ap'kami w zależności od siły sygnału.

Jak taki tryb nazywa sie w Gargoyle?

i czy jest on możliwy na routerach tej klasy ?
Pytam, bo nie wiem czy warto poświecić czas, skoro np. 1 radio tego nie obsłuży...

4

Nie ma takiego trybu w Gagroyle. iapp ten protokół się nazywa.

5

Dzięki Cezary...

Choć przyznam szczerze, że nie chce mi się wierzyć, że nie idzie tego prosto zrobić (obsłużyć, wyklinać). Protokół, którego nazwę podałeś, spotykam pierwszy raz, a taki tryb, jakby nie patrzeć często spotykany i używany: kilka pięter, kilka routerów, jeden ssid.
A tu pozostaje ssid chyba ponazywać ssid_1, ssid_2 itp i pododawać do sieci preferowanych...
Dziwne.

6

Cezary napisał/a:

Nie ma takiego trybu w Gagroyle. iapp ten protokół się nazywa.

Nie ma iapp'a (802.11f) zaimplementowanego na openWRT. Czyli nie wolno ustawiać tego samego SSID na kilku AP?
Zrobiłem coś takiego u siebie i wydawało mi się że działa bez problemu, tyko że teraz poczytałem o iapp trochę tutaj http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=132 i chłopaki twierdzą że jak nie ma iapp to nie ma roamingu i karta sieciowa łączy się najpierw z AP o najsilniejszym sygnale a potem trzyma link aż do zaniku sygnału i zerwania połączenia (nawet jak jest inny silniejszy AP o tym samy SSID w zasięgu). Tak to działa naprawdę ? W mojej karcie na lapie jest parametr "roaming aggressiveness" do ustawienia http://www.intel.com/support/wireless/w … 030101.htm i z tego co czytam iapp nie jest potrzebny bo karta przełącza się sama ??

TL-WR1043ND + Gargoyle PL || WRT54GL

7

Możesz klika ap o tej samej nazwie postawić, to w niczym nie przeszkadza. Jak się klient podłączy to od niego i jego sterowników zależy - niektóre mogą się przełączać a niektóre usilnie trzymać ap o tym samym mac adresie.

8 (edytowany przez tmsx 2011-02-18 23:03:46)

Dobra, już wszystko jasne i empirycznie sprawdzone.
Roaming w przypadku tych samych SSID w tym trybie nie zadziała.
Te same SSID tylko mylą kompy klienckie.
SSID powinny być różne

W przypadku tych samych SSID komp domyślnie nie przełączy się automatycznie na drugi w przypadku padu APka!
Jeżeli SSID są różne, i zdefiniowane w sieciach preferowanych, takie przełączenie zadziała.

PS. Uściślając, mówie o trybie Wireless Bridge Client + repeater.