Temat: linksys 1900ac zmiana softu

Witajcie, mam problem z moim 1900ac,

Na routerze zainstalowane jest openwrt 15.05 z luci, ale działa jakoś koślawo, czasem nie można zmienić ustawień ogólnie działa dziwnie i nie stabilnie.

Chciałem zainstalować gargoyle, ale nie udaje się.

Kiedy próbuję zainstalować sysupgrade przez stronę obraz się wgrywa router restartuje i zaczyna migać dioda power. I tam może sobie migac i migać i nic.
jedyny sposób aby go przywrócić do użytku to reset, wyłączam zasilanie wciskam reset, trzymając reset włączam zasilanie, tak około 30 sek, potem wyłączam zasilanie. i po ponownym włączeniu wraca do openwrt z luci, jak by przywracał sie z jakiegoś backupu.

Co dziwne po podniesieniu routera cały czas świeci sie dioda internet mimo że kabel nie jest podłączony,.

nie mogę też wejść do trybu failsave, to znaczy router teoretycznie w niego wchodzi, ale nie odpowiada na żadnym interfejsie i nie można się do niego przez telnet dostać.

Czy można wgrać cały system od nowa ?

2

Odp: linksys 1900ac zmiana softu

Zrób ręcznie przez sysupgrade i zobacz co się dzieje. W faq na górze tej strony jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tego nie dopisałem, próbowałem juz przez sysupgrade, raz wywalił się na kernel cos tam, a kolejnym razem teoretycznie przeszedł ale po resecie mam to co mam, czyli mrygającą diodę power i działający wiatrak.

4

Więc pokaż co wypisuje. Wróżką nie jestem i "wywalił się na kernel cos tam" nic kompletnie mi nie mówi.

5

Mam wrażenie że ten router ma sprzętowe problemy, teraz upgrade się udał i gargoyle wstał. Ale zrobiłem go przez telnet a nie ssh.
zrestartowałem i już nie wstaje, szybko mryga diora power, tak jak by na botloaderze stanął.

A teraz najciekawsze, kiedy nie chciał wstać, wyłączyłem go, i walnąłem parę razy ( wiem mało wyrafinowana diagnostyka ) ale po tej "operacji podniósł się" i żeby było ciekawiej, nie wiedzieć skąd wziął konfigurację z przed upgrade, znowu jest luci, a z katalogu /tmp wyparował obraz do upgrade.

Moim zdaniem ma albo uwalona pamieć albo zimne luty na płycie, i w związku z tym zafunduje mu sesję w piekarniku i dam znać co wyszło.

6

/tmp jest w ramie, nic po restarcie nie zostaje w nim.

7

Witam,

No więc tak, piekarnik zrobił robotę, router już działa poprawnie i stabilnie. Aktualizacja do gargoyle poszła bez problemu z poziomu gui.

( szybkie wyjaśnienie, pisząc piekarnik miałem na myśli wygrzewanie układu BGA, niestety ten router jest dosyć zaawansowaną konstrukcją i nie ustrzegł się bardzo popularnego uszkodzenia spoiwa pod układem) Niestety nie udało mi się znaleźć informacji czy akurat ten układ miał jakąś wadę fabryczną, więc zwalam winę na niedokładny proces montażu w fabryce i poprawiam producenta smile

Proces naprawy był z mojego punktu widzenia prosty, choć niestety dla kogoś nie posiadającego specjalistycznego sprzętu takiego jak stacja lutownicza BGA ( w moim wypadku Jovy RE-8500 ) naprawa jest bardzo trudna, choć są w internecie informacje że ludzi rzeczywiście naprawiają płyty główne w piekarniku smile Ale czego to nie napiszą w internetach.
Polegał mianowicie na zdjęciu procesora oraz 2 kości ram z płyty, czyszczeniu, ułożeniu nowych kulek i wlutowaniu powtórnie na płytę routera. ( kulkowanie tego układu bez sita trwało 2 godziny i kosztowało sporo nerwów, trudno jest ułożyć 200 kulek w odstępach 1mm.

Ale wysiłek się opłacił router działa i to najważniejsze.

Pozdrawiam i dzięki za chęć pomocy, chylę czoła przed wiedzą Cezarego na temat openwrt i zagadnień z tym związanych.