1

Temat: OpenWrt 12.09 na vodafone HG553 - problem z niektórymi pendrive'ami

Podłączałem kilka pendrive'ów - wszystkie mają jedną partycję FAT lub FAT32. Pakiet vfat i zależności oczywiście zainstalowane. Niektóre są wykrywane poprawnie i fdisk widzi partycję. Z dwoma penami coś jest nie tak, są widoczne np. w lsusb ale fdisk wyświetla jakieś głupoty i zamiast jednej partycji widzi co najmniej cztery:
http://savepic.net/8269161m.png
Pendrive'y sformatowane pod Windows XP działają bez problemu i Windows widzi je poprawnie. Dlaczego OpenWrt ma z nimi problem? Pendrive'y to Kingston DT100 DataTraveler 2.0 - jeden 2GB i jeden 4GB:
http://savepic.net/8319336m.jpg

Natomiast taki pendrive 1GB działa np. bezproblemowo:
http://savepic.net/8308072m.jpg

W czym problem?

2

Odp: OpenWrt 12.09 na vodafone HG553 - problem z niektórymi pendrive'ami

Zacznij od zaktualizowania tego firmware do CC - AA było 4 lata temu.

Patrz w logi - będzie informacje co i jak wykrył.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Zauważyłem już, że Twoją ulubioną wersją jest CC ale moją jest AA i to w niej chciałbym rozwiązać problem a nie zmieniać cały system operacyjny.

Jak komuś nie działa pendrive w nowo zakupionym laptopie z Win10 to też ma wymieniać system operacyjny na Linux albo na inny aby użyć pendrive'a ? :-)

P.S. Czy jest interfejs LuCI CC wyglądający jak ten z AA?

4

mam taki pendrive 2GB  pod CC działa bez problemu ( z ciekawosci go podłaczyłem - jeszcze partycja fat na nim)

T:  Bus=01 Lev=03 Prnt=03 Port=00 Cnt=01 Dev#= 11 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=0951 ProdID=1607 Rev= 1.00
S:  Manufacturer=Kingston
S:  Product=DataTraveler 2.0
S:  SerialNumber=001D0F1E7BC35C8B100A4021
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=100mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=81(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=31875us

Device     Boot Start     End Sectors  Size Id Type
/dev/sdc1  *     2048 3903487 3901440  1.9G  b W95 FAT32

Jak komuś nie działa pendrive w nowo zakupionym laptopie z Win10 to też ma wymieniać system operacyjny na Linux albo na inny aby użyć pendrive'a ? :-)

powiem Ci tak jak kupisz tuner sat na E2   - żeby wgrac soft do niego to działa 1 na 10 penów   -( akurat kingston dziala smile własnie ten   i nikt nie robi z tego problemu  - a win10  nie jest akurat tu dobrym przykładem - bo na nim tez nie wszystko działa np. starszej drukarki nie odpalisz bo nie ma sterowników i wiele innych rzeczy jest niedorobionych.
Zaktualizuj soft za radą Cezarego do CC - to wtedy go wykorzystasz

5

jzef napisał/a:
Cezary napisał/a:

Zauważyłem już, że Twoją ulubioną wersją jest CC ale moją jest AA i to w niej chciałbym rozwiązać problem a nie zmieniać cały system operacyjny.

P.S. Czy jest interfejs LuCI CC wyglądający jak ten z AA?

Może i jest twoją ulubioną ale zauważ że żadnego wsparcia dla tego wydania już nie ma od dawna. A tym bardziej zadawanie obecnie pytań o AA mija się z celem, jak w CC większość rzeczy jest poprawiona.

PS. Tak samo.

6

Zmieniłem pendrive'a na modem/czytnik mikro SD, wsadziłem tam kartę 2GB i wszystko działa na AA.

7 (edytowany przez jzef 2016-09-03 20:12:10)

Cezary napisał/a:

Może i jest twoją ulubioną ale zauważ że żadnego wsparcia dla tego wydania już nie ma od dawna. A tym bardziej zadawanie obecnie pytań o AA mija się z celem, jak w CC większość rzeczy jest poprawiona.

Wsparcie s.....e. Mimo iż fdisk wyświetla głupoty to pendrive'y Kingston DT100 DataTraveler 2.0 działają jak ta lala - trzeba zamontować zamiast partycji sdbx całe urządzenie sdb w ten sposób (w przykładzie montowanie w katalogu /mnt/win):

mount /dev/sdb /mnt/win

Nie wiem czy to jest błąd OpenWrt AA czy tylko fdisk ale pendrive działa bez problemu. Oczywiście system plików FAT zainstalowany.

8

Po prostu na pendrive nie masz partycji założonej. Serio. Zrób sobie partycję pod dowolnym systemem i będziesz miał sdb1 czy jaką tam zrobisz.

Openwrt nic wspólnego z tym nie ma, pod zwykłym linuksem będzie identycznie.

9 (edytowany przez jzef 2016-09-03 20:30:46)

Cezary napisał/a:

Po prostu na pendrive nie masz partycji założonej. Serio. Zrób sobie partycję pod dowolnym systemem i będziesz miał sdb1 czy jaką tam zrobisz.

Openwrt nic wspólnego z tym nie ma, pod zwykłym linuksem będzie identycznie.

Oj, panie Cezary widzę iż nie czytasz dokładnie wątków. Przecież napisałem wyraźnie w pierwszym poście iż pendrive ma partycję i w Windows jest widziany bez problemu:

jzef napisał/a:

Pendrive'y sformatowane pod Windows XP działają bez problemu i Windows widzi je poprawnie.

Sprawdziłem pena w Debian Live i fdisk też pokazuje podobne głupoty ale to nie znaczy, że na penie nie ma partycji. Tak samo mogę zamontować jako urządzenie:

mount /dev/sdb /mnt/katalog

Wygląda na to iż to jest tylko problem fdisk'a albo Linux'a bo Windows nie ma żadnego problemu z tym pendrive'em.

10

Windows widzi taki pendrive, tak. I nie ma problemu pod żadnym system z montowaniem takiego pendrive, tak. I nadal twierdzę że nie ma partycji. Chcesz mieć sdb1 to zrób partycję. Nie chcesz - zostaw tak jak jest, ale to nie jest błąd systemu.

11

Wytłumacz mi proszę w takim razie dlaczego systemowy diskmgmt.msc lub program BootICE widzi partycję podstawową FAT32:
http://savepic.net/8440106.png
http://savepic.net/8432938m.png

12

I udowadniaj teraz że nie jesteś wielbłądem. Wsadź go do linuksa, załóż fdiskiem partycję, zrób formart jej, podłącz i zobaczysz że windows pokaże podobnie. Ale linuks już normalnie pokaże sdx1/

13

Cezary napisał/a:

I udowadniaj teraz że nie jesteś wielbłądem. Wsadź go do linuksa, załóż fdiskiem partycję, zrób formart jej, podłącz i zobaczysz że windows pokaże podobnie. Ale linuks już normalnie pokaże sdx1/

Nie chcę niczego udowadniać, nie chcę nic formatować skoro działa - po prostu chcę wiedzieć o co tu chodzi bo widocznie czegoś nie wiem. Jakbym nie używał Linux'a czy OpenWrt to prawdopodobnie nawet bym nie zauważył tego niby błędu.

14

Nie masz partycji na pendrive, system plików masz na całym nośniku. To jest ten "niby błąd".

15

Cezary napisał/a:

Nie masz partycji na pendrive, system plików masz na całym nośniku. To jest ten "niby błąd".

Może i tak, ale to oznacza iż Linux'owy fdisk źle interpretuje system plików wyświetlając cztery nieznane partycje w tym jedna Novell Netware 386

16

Bo masz system plików tam gdzie się spodziewa identyfikatorów partycji i głupieje. Przestań już drążyć temat, zrób normalnie partycję i po temacie.

17

Cezary napisał/a:

Bo masz system plików tam gdzie się spodziewa identyfikatorów partycji i głupieje. Przestań już drążyć temat, zrób normalnie partycję i po temacie.

Nic nie będę zmieniał bo działa w Windows i Linux tylko w tym drugim trzeba inaczej montować. Przeszukałem Internet i okazuje się iż jest to znany problem np. z przenośnymi odtwarzaczami MP3 w Linux'ie. Tak się składa iż mam taki odtwarzacz i po podłączeniu do routera fdisk też wyświetla głupoty.
To, że fdisk źle rozpoznaje pamięć USB to jego problem a rozwiązaniem tematu jest po prostu montowanie jako urządzenie tak jak napisałem wcześniej. Dziś napisałem tutaj dlatego iż temat wprowadzał w błąd iż OpenWrt nie obsługuje pendrive Kingston DataTraveler 2.0

Po temacie.