1

Temat: Obsługa urządzeń LTE Ultra przez USB

Czy nowy gargoyle, bądź jego najnowsze wersje będą obsługiwać urządzenia działające w tym standardzie?
Takie jak Alcatel Y901 czy     Netgear AC810S?

2

Odp: Obsługa urządzeń LTE Ultra przez USB

Bez problemu - dokładnie tak samo, jak wszystkie inne HiLinki. To po prostu karta sieciowa Ethernet na USB. 810tkę testowałem, Alcatela jeszcze nie.
Pamiętaj, że LTE-A jest dość prądożerne, więc jak dociążysz łącze i nie zapewnisz zasilania, to być może będzie się szybciej rozładowywał, niż ładował z routera.

3

A jaki modem na USB w technologii LTE-A byście polecili żeby go zapiąć pod Archera C7?

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

4

Zadałeś pytanie tak jak byś miał jakiś wybór - u operatorów jest tylko kilka modemów. m.in. w/w.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Zawsze warto zapytać. A nóż może ktoś ma coś sprawdzonego teleportowane z dalekiego wschodu wink

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

6 (edytowany przez elcidx 2016-08-28 17:49:20)

Dzięki za odpowiedzi smile

Najwyżej zostanie podpięty tak jak obecny pod aktywnego huba. Ciekawe czy ten Alcatel Y901 by działał, bo jest trochę tańszy.

A jednak Alcatel odpada, nie ma złączy do anten.

7

na USB z LTE-A
Alcatel Y901NB (model z Play) działa na OpenWrt i ma złącza antenowe pod tylną klapką.
Netgear AC810S (model PL, EU i AUS) również działa...
Huawei E5786 (model z Plus) działa...

do LTE-A są jeszcze typowe routery stacjonarne:
Huawei E5186
D-Link DWR-966
i oczywiście będą współpracować z routerem na OpenWrt

ps.
warunki LTE-A / LTE Ultra są dosyć specyficzne
osiągi internetu zależą od parametrów nadajnika i urządzenia odbiorczego
o marketingu operatorów już nie będę wspominał.

8

No to ciekawe, bo zaciągałem też jakąś instrukcję z strony Alcatela i nie widziałem aby tam była jakaś wzmianka o antenach.

9

Od kilkunastu dni jestem posiadaczem Netgear AC810S. W porównaniu do poprzedniego Huawei E3372H niższe są pingi, a co do prędkości to na razie bez zmian, gdyż u mnie nie działa jeszcze agregacja na nadajniku Orange. Chociaż na btsearch pozwolenia już są przyznane.

10

Z tego wynika, że jak na razie to wystarczy zainwestować w modem usb z pasmem LTE 2600 skoro agregacja niewiele daje. Czy ktoś z was orientuje się czy są takie na rynku?

11

Na szczęście bez agregacji tez jest całkiem nieźle: http://www.speedtest.net/my-result/5634528713 smile A modem/router dostałem w prezencie, bo sam bym go sobie nie kupił wink

12

5786 musi być konkretnie z plusa, czy taki też ok? Widzę, że antenki ma.
http://allegro.pl/router-huawei-mobile- … 38503.html

13

Heja smile
Pozwolę sobie odświeżyć temat.. obecnie mam neta z Play-a gdzie na e3276 max u mnie 68/20 Mbps. W związku z tym chciałem zapytać czy ktoś może jedzie już na LTE-A i może się wypowiedzieć jak to się sprawuje? Ma ktoś może jakieś doświadczenia.. jest poprawa stabilność/szybkość w połączeniu? bo nie wiem czy jest sens wymieniać modem.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

14

Nie wiem czy jechałem na LTE-A ale w miejscowości Luboń koło Poznania modem E3276 na Play zapiął mi się na 110 przy downloadzie. Stabilność była prawidłowa

15

E3276 nie ma LTE-A

Mogłeś sie wpiąc na LTE2600

16

Alcatel Y901 to obecnie chyba najtańszy sprzęt LTE-A. Jest oparty na układzie Qualcomm MDM9230.
Jak się sprawuje w połączeniu z routerem? Czy ktoś może się wypowiedzieć?
Czy jest możliwość podłączenia zewnętrznej anteny?