1

Temat: Monitorowanie zdalne wielu routerów

Natknąłem się szukając rozwiązania z tematu wątku na zrzutz imgura, który pokazuje dokładnie to, co chciałbym osiągnąć z zarządzanymi i rozsianymi po Polsce routerami.

Pojawiają się tylko hasłowo:

combination of collectd (for gathering metrics), Graphite (for storing them), Grafana (a prettier graphite frontend) and Puppet (configuration management)

ponadto autor nie pokazuje tutaj OpenWRT/LEDE, ale to nie ma znaczenia.

Nie znam żadnego z tych rozwiązań, poza wiedzą że OWRT ma pakiet collectd.
Może grupowo będziemy w stanie do czegoś dojść, stworzyć tutorial?

Pisałem do autora, nie ma czasu na opisanie tego. Od roku. :-(

2

Odp: Monitorowanie zdalne wielu routerów

może coś takiego?
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=13657

WNDR3800 OpenWrt 19.07.7 / WNDR3700v2 17.01.6 / TL-WR741ND v4 17.01.6

3

:-O
Myśleniem nastawiony byłem na coś po stronie VPS-a co będzie zbierało i obrabiało statystyki, a widzę, że to wersja router-side?
Ciekawe jak z wydajnoscią WT3020..

Ale jeśli da się tu agregować dłuższe okresy to chyba dokładnie o to chodziło.

4

Jak sobie to włączyć to będzie kolekcjonować dane. Choć to tylko monitoring a nie zarządzanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez g0f3r 2016-08-25 06:24:17)

Zabbixa sobie postaw na vps, agentów na routerki masz, template'y też.

6

Monitoring mi wystarczy, tylko 'zdalny' serwer ma większe szanse utrzymać dane dłużej (po restarcie polecą przy opcji 'ram'?)
Zabbixa nie znam, ale przy pierwszym spojrzeniu wygląda na spory overkill, aczkolwiek nie miałem okazji się dokładniej zapoznać.

7

Trochę dziwnie wyglądałby świat gdyby dane z ramu z każdym restartem nie leciały smile

8

Racja, zastanawiam się tylko jak to zracjonalizować (najchętniej na zewnętrzny serwer) żeby nie zajeżdżać pendrive'a.
Na Nexx'ach nie mam często nawet extroota, dotychczas nie potrzebowałem dzięki czemu są bezawaryjne :-)

9

No to nie bawiąc się w zabbixy, postaw tego collectd na vps i z routerów kieruj na niego. Mały a też to "umi" smile

10

Chyba, w celu oszczędności czasu i sprawdzenia rozwiązania, na razie zdecyduję się na:
- netdata na routerach
- tunele ssh z tych routerów do serwera z nginx'em, wystawiające bezpieczny dostęp do tego portu
- nginx na vps, który po autoryzacji SSL-owej na podstronach 'wystawi' podgląd danych na żywo (proxy ścieżki url na właściwy port urządzenia)

Warto będzie jeszcze tylko doprecyzować konfigurację netdata, aby przedstawiał najważniejsze wykresy (dla mnie: interfejsy) i informacje o wifi (teraz nie widzę, np. ilóść klientów). Ale może coś jest w pluginach.

Szkoda tylko, że rozmiar pakietu 'odstrasza'. Pewnie nic nie da się z tym zrobić?

11

Na pewno zabbix nie wystarczy?