1 (edytowany przez jast 2016-08-22 18:36:02)

Temat: mr3220 v2.1 modyfikacja obwodu zasilania

Panie i panowie,

Jeżeli wasz modem nie działa stabilnie z mr3220 to prawdopodobnie z powodu zbyt dużego poboru prądu, którego ruter ten nie może dostarczyć na szynie USB. W takich sytuacjach przeważnie pomaga podłączenie modemu poprzez aktywnego HUBa, ale kosztem utraty kontroli zasilania modemu przez ruter.

Przeanalizowałem obwód zasilania, składa się on z 2 stabilizatorów, prawdopodobnie liniowych. Pierwszy redukuje napięcie wejściowe 9V do poziomu wymaganego przez USB: do 5V, drugi do poziomu 3.3V, którego wymaga elektronika (procesor, pamięci itp).

Niekwestionowanymi "zaletami" stabilizatorów liniowych są: niska wydajność prądowa oraz kiepska sprawność - do 50% przedkładająca się na zwiększony sumaryczny pobór prądu przez całe urządzenie. Przeciążenie prądowe stabilizatora to spadek napięcia na wyjściu i w konsekwencji reset modemu.

Modyfikacja polega na usunięciu stabilizatora pierwszego (oznaczonego na obwodzie drukowanym jako Q6) i zastąpienie go zewnętrznym obwodem przetwornicy DC-DC o wysokiej sprawności. Zastosowałem gotowy obwód z przetwornicą na bazie układu MP2307, do kupienia gdziekolwiek w cenie do 1$ z wysyłką do Polski, np. https://www.aliexpress.com/item/RC-Airp … 83.xiYwX5. Uwaga, napięcie wyjściowe musi być ustawione na 5V zanim dokona się opisanej podmiany, w przeciwnym wypadku modem ulegnie uszkodzeniu.

Pierwsze efekty są bardzo obiecujące: znikomy pobór energii elektrycznej przez ruter (bez modemu zaledwie 2W), stabilna praca modemu e160 (niedługo testy z e3372), brak konieczności podłączania modemu poprzez HUBa.

Polecam tę modyfikację, ale oczywiście wyłącznie na własne ryzyko i nie biorę żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek jej potencjalne skutki smile.

2

Odp: mr3220 v2.1 modyfikacja obwodu zasilania

jast napisał/a:

[...]Przeanalizowałem obwód zasilania, składa się on z 2 stabilizatorów, prawdopodobnie liniowych.[...]

To przeanalizuj raz jeszcze, bo tak na pewno nie jest. Podpowiedź: MC34063A.

3

Nie muszę. Mam 2 klasyczne stabilizatory liniowe (H72P). Zasilanie 5V idzie bezpośrednio z takiego stabilizatora na układ załączający napięcie szyny USB. Masz inny sprzęt, u mnie układu MC34063A nie ma.

4

jast napisał/a:

Masz inny sprzęt, u mnie układu MC34063A nie ma.

Mylisz się.
A U18 i U8 to co? smile

jast napisał/a:

Nie muszę. Mam 2 klasyczne stabilizatory liniowe (H72P).

Mylisz się drugi raz.
To nie jest stabilizator tylko tranzystor:
http://www.fsbrec.com/pdf/2SB772T.pdf

jast napisał/a:

Zasilanie 5V idzie bezpośrednio z takiego stabilizatora na układ załączający napięcie szyny USB.

Mylisz się trzeci raz.
Zasilanie na USB idzie (dodatkowo) przez scalaka ze zintegrowanym MOSFETem - Texas Instruments, seria TPS20xx, oznaczenie U12. I to właśnie na nim jest zrealizowane ograniczenie prądowe.

Prawidłowa metoda obejścia tego ograniczenia, to mostek wejścia z wyjściem na U12 (jest nawet miejsce na PCB na rezystor 0R), ale wtedy tracimy możliwość sterowania zasilaniem na USB z GPIO dlatego lepiej wymienić na inny, z bliźniaczej serii, z wyższym ograniczeniem prądowym.

Dokładanie kolejnej przetwornicy, to moim zdaniem jakieś przesadzone akrobacje.

To jak, przeanalizujesz jeszcze raz?

5

Pepe2k sprawdź proszę maila - wysłałem Ci zapytanie w kwestii zasilania.
Pozdrawiam

6

wiem, że nie ten router... ale generalnie zasada taka sama jak w rozwiązaniu poniżej

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 99#p154899

7

pepe2k napisał/a:

Mylisz się.
A U18 i U8 to co? smile

Są takie scalaki, ale nie mogę potwierdzić że to własnie te, o których piszesz (nie mam mikroskopu, alby odczytać symbolikę)

pepe2k napisał/a:

Mylisz się drugi raz.

Dziwny ten tranzystor, bo wychodzi na to że konwertuje napięcie 9V trafiające na emiter do 5V na kolector. Ale nawet jeżeli jest to tranzystor, to usuwając go odciąłem obwód zasilania 5V od przetwornicy MC34063A.

pepe2k napisał/a:

Mylisz się trzeci raz.

Absolutnie nie, bowiem zasilanie 5V trafia własnie na U12.

pepe2k napisał/a:

Zasilanie na USB idzie (dodatkowo) przez scalaka ze zintegrowanym MOSFETem - Texas Instruments, seria TPS20xx, oznaczenie U12. I to właśnie na nim jest zrealizowane ograniczenie prądowe.
Prawidłowa metoda obejścia tego ograniczenia, to mostek wejścia z wyjściem na U12 (jest nawet miejsce na PCB na rezystor 0R), ale wtedy tracimy możliwość sterowania zasilaniem na USB z GPIO dlatego lepiej wymienić na inny, z bliźniaczej serii, z wyższym ograniczeniem prądowym.

Najmarniejsze wersje mają ograniczenie prądowe rzędu 0.6A, nawet standard USB aż tyle nie przewiduje, więc chyba nie tu jest pies pogrzebany.

pepe2k napisał/a:

Ale te akrobacje dały znakomity skutek.

pepe2k napisał/a:

To jak, przeanalizujesz jeszcze raz?

Niniejszym uczyniłem i dzięki za PDFy.

8

jast napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Mylisz się.
A U18 i U8 to co? smile

Są takie scalaki, ale nie mogę potwierdzić że to własnie te, o których piszesz (nie mam mikroskopu, alby odczytać symbolikę)

No proszę, ale już H72P dałeś radę dojrzeć i upierałeś się, że to stabilizator smile

jast napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Mylisz się drugi raz.

Dziwny ten tranzystor, bo wychodzi na to że konwertuje napięcie 9V trafiające na emiter do 5V na kolector. Ale nawet jeżeli jest to tranzystor, to usuwając go odciąłem obwód zasilania 5V od przetwornicy MC34063A.

W nocie katalogowej MC34063A masz przykład realizacji przetwornicy obniżającej właśnie z takim tranzystorem.

jast napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Najmarniejsze wersje mają ograniczenie prądowe rzędu 0.6A, nawet standard USB aż tyle nie przewiduje, więc chyba nie tu jest pies pogrzebany.

Prąd ciągły dla tego elementu to 500 mA, odcięcie jest wyżej, ale to nie ma znaczenia. To właśnie ten element jest tutaj problemem. Możesz mi nie wierzyć, ale ja takich routerów przerobiłem dziesiątki.

jast napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Ale te akrobacje dały znakomity skutek.

Ponoć jeżeli coś działa, to nie jest głupie.
Ale w tym wypadku ja bym polemizował. Moim zdaniem, to co zrobiłeś, to totalna i bezsensowna głupota.

9

pepe2k napisał/a:

Ponoć jeżeli coś działa, to nie jest głupie.
Ale w tym wypadku ja bym polemizował. Moim zdaniem, to co zrobiłeś, to totalna i bezsensowna głupota.

O głupocie można mówić wtedy, kiedy ma się schemat i postępuje się wbrew własnej wiedzy i doświadczeniu. Natomiast, bezsensowna głupota (podwójna negacja), wbrew temu co uważasz lub nie, przy braku powyższego ma szansę. Nie sądzę, aby to przełącznik końcowy odgrywał jakąkolwiek negatywną rolę, skoro dla niego maksymalny prąd katalogowy to 600 mA, a standard USB przewiduje do 500 mA. To raczej przetwornica na PCB nie wyrabia, albo traci stabilność (sieje itp.), a zewnętrzna o lepszej stabilności stanowi rozwiązanie.

U mnie działa, najwyraźniej dlatego, że to efekt "bezsensownej głupoty".

10 (edytowany przez pepe2k 2016-08-22 22:46:53)

jast napisał/a:

[...]Nie sądzę, aby to przełącznik końcowy odgrywał jakąkolwiek negatywną rolę, skoro dla niego maksymalny prąd katalogowy to 600 mA, a standard USB przewiduje do 500 mA. To raczej przetwornica na PCB nie wyrabia, albo traci stabilność (sieje itp.), a zewnętrzna o lepszej stabilności stanowi rozwiązanie.[...]

Zrób sobie mały eksperyment i zmostkuj wejście z wyjściem "przełącznika końcowego", zachowując oczywiście oryginalne elementy głównych przetwornic.

Co z tego, że standard USB przewiduje 500 mA skoro żaden modem 3G i 4G tego standardu nie spełnia? Większość "sticków" Huawei ma w specyfikacji prąd maksymalny 0,8 A...

Edit:
Polecam lekturę np.: http://ofmodemsandmen.com/powert.html

11 (edytowany przez jast 2016-08-23 05:35:50)

Jeżeli jest jak piszesz, to wystarczy że zrobię zupełnie inaczej. Przy zachowaniu oryginalnych elementów wyprowadzę zasilanie na szynę USB z tej dodatkowej przetwornicy, której wyjście można włączać/wyłączać analogicznie jak w przypadku TPS20xx. 15 minut dodatkowej pracy.