Temat: Wydajność OpenVPN Mr 3220 v2 a mikrotik

Witam, chciałbym postawić serwer OpenVPN, do dyspozycji mam poniższe urządzenia: Mr3220 V2 - gargoyle, oraz kilka mikrotików:

1) https://routerboard.com/RBOMNITIKUPA-5HnD
2) https://routerboard.com/rb433
3) https://routerboard.com/rb411

Moim zdaniem najlepszy będzie Omnitik UPA-5HNd. Ma 600MHz procesor i 128 MB RAM.
MR3220 V2 ma "tylko" 400MHz i 32MB RAM. Łącze na serwerze 80/10Mb, na odbiorze 8/5Mb.

Który z nich da radę najwięcej przepchnąć Megabitów? Ktoś ma jakieś doświadczenie ew. może coś poradzić? Klientem będzie Windows 7.

Pozdrawiam.

2

Odp: Wydajność OpenVPN Mr 3220 v2 a mikrotik

Może łącz się bezpośrednio do VPSa i tam podpinaj klientów?

3

Dziękuję za odpowiedź.
Niestety nie mam żadnego VPS. Wszytko jest w domu-tylko ten sprzęt. Chyba, że coś źle zrozumiałem?

4

Jeśli chcesz - odezwij się na Skype. Udostępnię Ci VPSa na kilka dni na testy z PL IP.

5

Sprawdź maila - wysłałem Ci tam mój nick.

Natomiast pytanie z 1 postu jest nadal aktualne.

Pozdrawiam.

6

Ok chyba nikt nie zna odp na moje pytanie smile Mam za to inne - na gargoyle AA, plugin openvpn ten powinienem instalować: opkg install plugin-gargoyle-openvpn?

Pozdrawiam

7

Własnie to jest "plugin openvpn" Tylko nie rób tego na mr3220 bez wcześniejszej instalacji wersji wielojezykowej gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Tak tak, najpierw extroot zgodnie z Twoim poradnikiem potem języki etc.
Dziękuję smile

9 (edytowany przez tygrysss 2016-08-24 14:54:35)

Witam, niestety mam problem. Co zrobiłem: postawiłem DDNS, dodałem router do DMZ na livebox. Ok mogę wejść na router przez port 80. Nie mogłem połączyć się z windows 7 z openvpn (łącze aero2). Wyłączyłem firewall, bez zmian. Ręcznie na gargoyle dodałem wpis o odblokowanie portu 1194. Teraz za każdym razem jak zmienię port lub coś innego to serwer vpn nie startuje. Cały czas jest napisane "nie uruchomiony"
Odinstalowałem, zainstalowałem ponownie - bez zmian. Zastanawia mnie to:

root@Biszkopcik:~# opkg install plugin-gargoyle-openvpn
Installing plugin-gargoyle-openvpn (1.6.2.2-1) to root...
Downloading http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu … 1_all.ipk.
Configuring plugin-gargoyle-openvpn.
uci: Entry not found

Konkretnie ostatnia linijka. Błąd który zwracał OpenVPN na win7 to "Connection refuused by peer" coś w ten deseń.
No i za każdym razem jak sprawdzam skanerem portów to 1194 jest zamknięty. 80 oczywiście pokazuje że otwarty.

Pozdrawiam.

Ps. Mogłem sprawdzić w wew. sieci na którym stoi serwer vpn czy się do niego podłączę, ale wyleciało mi to z głowy. Wiedziałbym czy problem z DDNS czy serwer. Teraz trzeba dążyć do uruchomienia serwera wink

10

Openvpn też musi być z gargoyle a nie z repo openwrt, bo to zmieniony pakiet jest i ma inne skrypty. Skąd zainstalowałeś openvpn?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11 (edytowany przez tygrysss 2016-08-25 08:13:38)

Dzięki za odpowiedź.
Openvpn jest też z gargoyle. Ogólnie - rok temu zainstalowałem gargoyle, wszytskie pluginy pierdoły które chciałem mieć (wcześniej wykonałem procedurę zrobienia extroot i instalacji pluginów na routerach z 4mb). Instalowałem wszystko i działało.
Nawet kiedy pierwszy raz zainstalowałem teraz pierwszy raz OpenVPN nie było tego komunikatu, a serwer (jak pisało) uruchamiał się. Potem było tak jak już mówiłem. Instalację zaczynam od opkg update.
Czytałem o tym błędzie - to wskazywało na fstab, ale sam nic nie wydumałem.

Pozdrawiam.
Ps. na górze wstawiłem paste z konsoli - jest tam /gargoyle/ więc wnioskuje, że to poprawny pakiet. Poza tym jak wspomniałem za 1 razem podczas instalacji wszystko poszło ok.

12

Postanowiłem przywróci ustawienia fabryczne. Wszystko ruszyło od strzała. Wtedy chyba odświeżyłem stronę podczas konfiguracji OpenVPN i po prostu coś w plikach namieszał. Zobaczę jak to chodzi i potem (jeśli nie będzie mnie to zadawalało)spróbuję na mikrotiku.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. smile