1

Temat: Router tylko do OpenVPN -jaki najlepszy i niedrogi

Witam. Stawia pewną sięc i będę potrzebował stworzyć siec VPN z połączeniem ze sobą 10 routerów (w przyszłości nawet więcej)
Do jednego rutera będą podpięte max 2 urządzenia.

Jaki router wybrać żeby nie bawić się w zbyt duże koszta ale żeby miał miejsce w RAM/Flash na wgranie pakietu OpenVPN ?

Oraz czy TPLink wr1043nd v1 wystarczy jako serwer tych VPN + 15 urządzeń w jego sieci LAN ?

Kamil.

2

Odp: Router tylko do OpenVPN -jaki najlepszy i niedrogi

Przy takich planach na pewno chcesz inwestować w taką staroć jakim jest 1043? Oczywiście możesz na nim to postawić, pytanie co planujesz dalej z tym robić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Do tych routerów mają być tylko podłączone kasy fiskalne(max dwie przez LAN) w sklepach firmowych. I z głównej siedziby ma być do nich dostęp (przez OpenVPN ) wiec niechcialbym się pakować w koszty bo sklepów jest aktualnie około 10 wiec chciałbym poradę jakie urządzenia wybrać tanie i w miarę dobre (aby pakiet OpenVPN się zmieścił) i chciałbym poradę jaki routerek wybrać do firmy

4

To ma chodzić i nie masz się bawić tym na co dzień.  Raczej gotowca, np. mikrotika.

5

Myślałem kupić parę takich samych routerów i ustawić je raz ( instalacja gargogyle i konfiguracja)  bez dalszej zabawy więc gotowiec jak najbardziej by był.

Czy mikrotik będzie lepszy?  W czym?

6

Ustawisz i może działać latami, choć pytanie czy później będziesz się bawił w aktualizacje itd. Kupuj więc te 1043 i konfiguruj.

7

Bawić się w aktualizacje odpada. (ustawienie raz i koniec)

Choć teraz pytanie czy jak padnie np. router na firmie(będzie dany zapasowy z nową konfiguracją)
czy odnowa muszę ustawiać certyfikaty na klientach VPN (garogyle)
a na  mikrotiku już nie (tylko serwer ustawie )?

Oczywiście wiadomo że budowa sięci będzie tylko na Mikrotikach*

Zawsze się bawiłem tylko gargoyle, a z mikrotikiem nie miałem zabawy i chcę wszystkiego się dowiedzieć aby nie generować dodatkowych kosztów i wszystko ładnie rozwiązać.

8

Jak będziesz miał kopię 1:1 wszystkiego łącznie z certyfikatami to powinna podmiana działać.