Temat: TL-WR1043ND V3 sieć przestaje działać

TL-WR1043ND V3 + Gargoyle 1.9.1.1 + E3272s-153

Adres routera zmieniłem na 192.168.1.2 a adres modemu to 192.168.1.1

Problem polega na tym, że net ciągle zanika. Na modemie świeci się błękitna dioda, a mimo to sieci nie ma. Działa jak chce i kiedy chce. Teraz działa a za chwilę może już nie działać. W systemie wyrzuca, że połączenie nie ma dostępu do sieci, w telefonie po wifi jest ten sam błąd.
Nie ma problemu z logowaniem się do routera w trakcie braku neta, ale np. do modemu raz mogę a raz nie - nie wiem od czego to zależy.
Co dziwnego jeszcze zauważyłem. PCta mam podłączonego kilkumetrową skrętką, ale połączenie działa tylko na 100Mb/s a na oryginalnym kabelku od routera jest 1Gb/s.
Brakuje mi już sił i nerwów, bo wydałem sporo kast ba ten router z nadzieją, że w końcu będę mógł normalnie rozdzielać neta, a tu jak problemy były tak są...
Gdzie szukać problemu?...

2

Odp: TL-WR1043ND V3 sieć przestaje działać

W połączeniu. Nie ma żadnej gwarancji że sieć komórkowa będzie działać i tak, zdarza się że połączenie istnieje a mimo to nie ma żadnej transmisji przez niego. Używasz modemu w hilinku, za całość połączenia i ponownego nawiązywania odpowiada tylko on.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mi to wygląda z problemem z zasilaniem modemu, spróbuj aktywnego huba usb.
Co do kabla do PCta, prawdopodobnie jest problem z końcówkami, wystarczy że któraś z żył dobrze nie kontaktuje i już na 1G nie zadziała. Spróbuj podociskać końcówki zaciskarką, ewentualnie wymienić. Sprawdź też czy są zaciśnięte zgodnie ze standardem T586A/B, nie wystarczy pozaciskać druty jeden do jednego. Ważne jest zachowanie odpowiednich kolorów. http://blog.showmecables.com/rj45-pinout/

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

4

Cezary napisał/a:

W połączeniu. Nie ma żadnej gwarancji że sieć komórkowa będzie działać i tak, zdarza się że połączenie istnieje a mimo to nie ma żadnej transmisji przez niego. Używasz modemu w hilinku, za całość połączenia i ponownego nawiązywania odpowiada tylko on.

Nie rozumiem. Czyli nie ma żadnej gwarancji, że router poprawnie współpracuje z modemem i stąd te problemy? Bo to nie wina BTSa, bo takich problemów nie ma, gdy modem siedzi w PC.
Mam wrażenie, że problem powstaje przy działaniu torrenta.

5

Router z modemem współpracuje. Tyle że modem obsługuje całość połączenia i router nic do gadania nie ma.

Sprawdź to zasilanie modemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez Heinz 2016-08-17 18:46:02)

Sebenicz napisał/a:

Adres routera zmieniłem na 192.168.1.2 a adres modemu to 192.168.1.1

[...]
Gdzie szukać problemu?...

Powinieneś zmienić na 192.168.2.1

Choć pewnie popełniłeś literówkę to sprawdź te zasilanie lub wrzuć log systemowy po tym jak przerwie.

https://tplinkforum.pl - Polskie forum poświęcone tematyce urządzeń firmy TP-Link i Neffos

7 (edytowany przez Sebenicz 2016-08-18 18:33:37)

Chyba to był strzał w dziesiątkę. Zmieniłem na 192.168.2.1 i problem zniknął. Dzisiaj cały dzień działało i za każdym razem wchodziłem na WebUI modemu smile
Dziękuję wszystkim.