1

Temat: simpleshaper

Zainstalowałem pomyślnie simpleshaper. Skonfigurowałem zgodnie z moimi wymaganiami i wszystko działa jak należy. Jestem zadowolony z działania programu. Mam teraz pytanie o zmianę konfiguracji.

Czy po wprowadzeniu zmian w pliku /etc/config/simpleshaper konieczne jest zatrzymanie i ponowne uruchomienie programu, aby wprowadzone zmiany zostały uwzględnione?

Czy należy to zrobić komendami

/etc/init.d/simpleshaper stop
/etc/init.d/simpleshaper start

czy raczej

ss-stop
ss-start

?

A może wystarczy samo zapisanie zmian w pliku konfiguracyjnym?

Hame MPR-A2 + Huawei E3372 HiLink

2

Odp: simpleshaper

/etc/init.d/simpleshaper start woła ss-start, /etc/init.d/simpleshaper stop woła ss-stop, więc możesz to lub to wykonywać. Sama edycja plików nie wystarczy, musisz zatrzymać i uruchomić ponownie program.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok. Zatrzymałem i uruchomiłem simpleshaper. Działa według nowych reguł zdefiniowanych w pliku konfiguracyjnym, więc jest super. Pojawiły sie jednak następujące błędy w logu:

Tue Aug 16 14:59:25 2016 daemon.err insmod: module is already loaded - cls_fw
 Tue Aug 16 14:59:25 2016 daemon.err insmod: module is already loaded - sch_htb
 Tue Aug 16 14:59:25 2016 daemon.err insmod: module is already loaded - sch_sfq

Co jest nie tak?

4

Nic, zignoruj to. On przy starcie samodzielnie ładuje moduły, a jak już moduł jest załadowany - to strzela takimi błędami.

5

A może polecenie ss-stop powinno zabijać jakieś procesy po to, aby polecenie ss-start je uruchomiło na nowo? Może polecenie ss-stop zostawia załadowane te moduły a nie powinno? Czy te moduły mogły być już załadowane przez jakieś inne pakiety?

6

Moduły mogą być załadowane przez inne procesy. stop nie powinno ich wyładować. A start po powinien je załadować (co robi) tylko jeżeli nie są załadowane (teraz próbuje ładować zawsze). Więc po prostu zignoruj ten komunikat.

7

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli przed załadowaniem modułów simpleshaper mógłby sprawdzać, czy dane moduły są już załadowane, a jeśli byłyby już załadowane, to mógłby ich nie ładować. Oczywiście na teraz zignoruję te błędy. Ważne, że program działa jak należy, nawet jeśli chce ponownie ładować już załadowane moduły.

8

Tak powinien sprawdzać (lub po prostu wyciszyć ew błędy).