Temat: Skrypt do resetowania lte + kilka pytań o stabilność
Dla mojego routera zastosowałem identyczny skrypt jaki znalazłem tutaj na forum w celu resetowania modemu usb. Ustawiłem na gpio6, ponieważ mój wr842nd właśnie na tej wartości kontroluje prąd na usb. Pełna komenda jaką stosuję w monitorze połączenia w gargoyle 1.9.0;
ifdown wan; echo 0 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio6/value; sleep 1; echo 1 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio6/value; ifup wan
i niestety nie działa. W logach, kiedy zabraknie internetu (a dzieje się to dość często, nawet do 10 razy w ciągu dnia) widnieje tylko info:
Command failed: Permission denied
Czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć, co jest źle z komendą?
Druga sprawa. Czy zastosowana komenda ma sens, skoro modem jest podłączony do aktywnego huba ze swoim zasilaniem z gniazda?
No i na dokładkę:
Dlaczego tracę tak często połączenie z internetem? Hub świeżo co kupiony, zte 821mf śmiga z pomocą zewnętrznych anten na 1800 mhz, wr842nd ma gargoyle 1.9.0. Dodam tylko, że przy mocnym obciążeniu wifi, jakim jest rozmowa przez skype, potrafi rozłączać wifi (ale tylko wifi na telefonie z androidem, bo router cały czas pracuje i internetu nie brakuje na kompie po lan). W logach niestety nic nie wyłapałem, ale czasem pomaga zmiana kanału wifi. Okolica pusta, żadnych kłócących się sieci na 2,4 ghz nie ma.
Czy za te całe problemy z wifi może być odpowiedzialny 2 piętra niżej wr841 w trybie repeater? Oczywiście w nim kanał jest ten sam co w wr842 (kanał 11)
Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki
Pzdr