Temat: Skrypt do resetowania lte + kilka pytań o stabilność

Dla mojego routera zastosowałem identyczny skrypt jaki znalazłem tutaj na forum w celu resetowania modemu usb. Ustawiłem na gpio6, ponieważ mój wr842nd właśnie na tej wartości kontroluje prąd na usb. Pełna komenda jaką stosuję w monitorze połączenia w gargoyle 1.9.0;

ifdown wan; echo 0 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio6/value; sleep 1; echo 1 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio6/value; ifup wan

i niestety nie działa. W logach, kiedy zabraknie internetu (a dzieje się to dość często, nawet do 10 razy w ciągu dnia) widnieje tylko info:

Command failed: Permission denied

Czy ktoś mógłby coś podpowiedzieć, co jest źle z komendą?

Druga sprawa. Czy zastosowana komenda ma sens, skoro modem jest podłączony do aktywnego huba ze swoim zasilaniem z gniazda?

No i na dokładkę:
Dlaczego tracę tak często połączenie z internetem? Hub świeżo co kupiony, zte 821mf śmiga z pomocą zewnętrznych anten na 1800 mhz, wr842nd ma gargoyle 1.9.0. Dodam tylko, że przy mocnym obciążeniu wifi, jakim jest rozmowa przez skype, potrafi rozłączać wifi (ale tylko wifi na telefonie z androidem, bo router cały czas pracuje i internetu nie brakuje na kompie po lan). W logach niestety nic nie wyłapałem, ale czasem pomaga zmiana kanału wifi. Okolica pusta, żadnych kłócących się sieci na 2,4 ghz nie ma.

Czy za te całe problemy z wifi może być odpowiedzialny 2 piętra niżej wr841 w trybie repeater? Oczywiście w nim kanał jest ten sam co w wr842 (kanał 11)

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki

Pzdr

2

Odp: Skrypt do resetowania lte + kilka pytań o stabilność

Nie ma oczywiście sensu. Bo nie wyłączysz zasilania modemu tylko samego usb w routerze, modem nadal ma zasilanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez m80 2016-08-04 09:34:10)

misiek735 napisał/a:

Czy za te całe problemy z wifi może być odpowiedzialny 2 piętra niżej wr841 w trybie repeater? Oczywiście w nim kanał jest ten sam co w wr842 (kanał 11)

Z powodu braku okablowania mam w jednej lokalizacji router główny (OpenWRT r49294) i 2 repeatery (LEDE) i ciągle są problemy z taką konfiguracją - albo sieć przestaje być widoczna dla klientów wifi albo się "zawiesza". Z kolei sam router bez włączonych repeaterów działa całe tygodnie bez problemu - po włączeniu któregoś zaczynają się problemy jw. Jedynie stare Gargoyle na AA działało bardziej stabilnie trybie repeatera i nie powodowało zawieszania całej sieci.

4

Dzięki za zainteresowanie.

Kwestia jest taka że jak modem działał w ndis i w 3g i routery były na softach 1.6.2.2 to internet rozlaczal sie raz na kilka dni. Po lekkiej modernizacji, czyli zmiana bts, wymuszenie lte na modemie, dodanie aktywnego huba, update do 1.9 oraz przejście na qmi wszystko zaczęło być niestabilne.

Ja bym bardzo chętnie wrócił do 1.6- ale w 1.6 nie działa w ogóle qmi, nie wykrywa cdc-wdm0.

Na chwilę obecną odłącze repeater, i zobaczę co się będzie dziać. Rozważam opcję zmiany oprogramowania na czyste openwrt tylko i wyłączenie w celu sprawdzenia.

5 (edytowany przez misiek735 2016-08-04 12:46:18)

Repeater nie wpływa na neta, nadal tracę połączenie sad

Pozostaje proba z openwrt, nie uśmiecha mi się rezygnować z gargoyle, ale niestety nie mam innego pomysłu na chwilę obecną.

Aa właśnie- zauważyłem że tracę dns, o ile to coś znaczy...

6

Jakie dns? Operatora?

7

Jak jest internet to są te informacje w statusie:

Serwer(y) DNS WAN: 194.204.152.34
                                194.204.159.1

Jak internet się rozłączy to to znika.

Pomijam fakt, że na 1.9.1.1 miałem informacje odnośnie ip tutaj:

Adres IP WAN:                     -
Maska podsieci WAN:           -
Adres MAC WAN:                 -
Adres bramy WAN:              -

Teraz, na 1.9.0 tego nie ma. Pewnie zostało to naprawione w 1.9.1.1, ale mi coś ta wersja nie działała. Pamiętasz Cezary mój temat jak ustawienia się gubiły na 1.9.1.1? Przez cały czas działało, ale chciałem zmienić ze względu na tą stabilność. Po zmianie na inny firmware i powrót na 1.9.1.1, działo się to samo, więc po prostu wgrałem 1.9.0 i tak zostałem.

8

No i to był błąd, bo 1.9.0 jest inne. Wgraj 1.9.1 będziemy rozwiązywać ew problemy.

A to pierwsze - po prostu zerwało ci połączenie z operatorem. To nie nowość, nikt nie gwarantuje że raz nawiązana sesji będzie trwać i nie wiadomo ile i że nie zerwie połączenia. Po to masz montior połączenia żeby sobie nawiązał je ponownie.

9

mmmm rozumiem. Router pracuje już na 1.9.1.1, złapał ustawienia i je pamięta, więc jestem happy smile Mam nadzieję że będzie stabilnie, wstrzymam się jeszcze z drugim routerem w trybie repeater, może wieczorem podłączę i zobaczę.

Monitor połączenia ustawiłem na restart połączenia wan, zobaczymy jak się będzie sprawdzał. Szkoda, że przez ten pierdzielony hub nie mogę wykonać tego skryptu:

ifdown wan; echo 0 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio6/value; sleep 1; echo 1 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio6/value; ifup wan

A tak tylko z czystej ciekawości, wszystko z nim dobrze? Czy czegoś brakuje?

10

O ile u ciebie faktycznie jest gpio6, bo nie pamiętam. Ale i tak masz hub, więc nic z tego.

11

A czy wdr3600 również wymaga stosowania huba w przypadku modemu lte? Pytam, bo i tak potrzebuję routera do kawalerki, obecny 842nd sprawdzał by się aż zbyt dobrze.

12

Zależy od zasięgu, ale tak, wdr3600 też ma ograniczenie do 0,5A.

13

mhm, ok. Czy w takim razie jeśli w wdr3600 wymuszę pracę dwóch anten na 5 ghz, to czy wr841n będzie w stanie działać jako repeater?

14

841 połączy się tylko na 2.4GHz, więc tak.

15

Super, dzięki za wszystko smile