476

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Ja również potwierdzam. Kontroluje kilka wdr3600. 2 lub 3 działają kablowo na wan. 2-4 działają z modemem E173 i też gitara. I jeszcze kilka z neostradą i innymi dziwadłami. Wszystkie bezproblemowo. Oczywiście na openwrt wszystkie te badziewia chodzą

477 (edytowany przez adax 2016-07-17 12:24:41)

1.Podpowiedzcie proszę, gdzie obecnie można jeszcze zakupić nowego Archer C5 v1/1.2?
2. Czy nie będzie problemu z TL-WDR3600 przy Flashu 8MB jesli chodzi o podpięcie kamerki?
3. WiFi w ogrodzie -jak to rozwiązujecie, wystarczy przedłużką wystawić 1 antenę za okna?

478

2, Jeszcze nie ma
3. Nie. Kup sobie najtańszy drugi ap i wystaw koło okna. Dwie anteny w tym modelu nie służą do tego o czym myślałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

479

A czy istnieje instalak Gargoyle typu Lite, bo mam 8MB i obecnie pozostało mi we flashu tylko kilkanaście kB sad Może być nawet bogatsza wersja, ale z możliwością odejmowania/dodawania modułów np. "ptaszkiem"

480

Oryginalne buildy z gargoyle-router.com

481

Witam, czy może mi ktoś polecić jakiś przyzwoity router do LTE? (modem e3372 OFW) Tak w granicach 300zł. Czy może lepiej kupić coś z wbudowanym modemem? Zależy mi na QoS.

482

Ja z kolei szukam czegoś pod swiatłowód 50/50, wan rj45, budżet do 300pln, możliwość wgrania alternatywnego softu, bardziej zależy mi na kablu niż na radiu.

W pierwszym poście tematu jest mowa o TL-WR1043ND i zalecanym lepszym/droższym WNDR3700 i tutaj dwa pytania:
1. Czy dla zwykłego śmiertelnika pogrywającego online będzie jakaś róznica?
2. Czy wśród powyższych modeli, kupując nowy router można nabyć wersje, którą będzie można obsłużyć alternatywnym softem?

483

1. Nie. Taką prędkość powinien obsłużyć nawet tplnik 740 który kosztuje ze 30zł.
2. Wszystkie wersje z tych wymienionych są wspierane. Zresztą zerknij do download to zobaczysz.

484

Proszę o radę. Czy na dzień dzisiejszy warto  kupić router TP-LINK  TL-WDR3600, chciałbym na nim zainstalować
Gargoyle  plus do tego modem huawei E3372 (wersja nie HiLink). Czy taka konfiguracja będzie działa ? Obecnie posiadam router MR3420 ale po wgraniu Gargoyle 1.6.2.2 są problemy w żaden sposób nie mogę wymusić by modem działał w trybie NDIS  co przekłada się na kiepski transfer o 40 % modem wolniej pracuje niż w porównaniu z softem tplinka. Potrzebuje routera tak do 160 zł jaki polecacie ?

485

TL-WDR3600 jest dawno już EOL, więc jak już to albo to będzie leżak magazynowy albo z drugiej ręki. Sprzęt już nie produkowany, ale tak, będzie działać.

486

Czyli rozumiem że w tej cenie do 160 zł nic lepszego niż TL-WDR3600 nie dostanę ?

487

Obecnie raczej nie.

Chociaż... nexx wt3020 z chin smile

488

Witam, koledzy wczoraj podłączono mi neostrade z funboxem 2.0. Dzisiaj po 24h pierwsza zwiecha i trzeba było restartować router. Czy moglibyście podpowiedzieć jaki router kupić do neo na dsl kiedyś może będzie światłowód, aktualna prędkość neta do 80 góry dzięki za info.

489

Patrz pierwszy post. Wielkiego wyboru nie masz.

490

@pafnucy7
Jak napisał Cezary wielkiego wyboru nie masz, jeżeli chcesz router i modem vdsl w jednym.
Wymienione w 1 poście routery oparte są na lantiq i mają pełne wsparcie na Openwrt, niestety bedziesz musiał pogodzić się ze spadkiem synchronizacji (o kilka-kilkanaście Mb).

P.S.
Gwoli uzupełnienia: do listy należałoby jeszcze dopisać TP-LINK TD-W8980 (niestety nie działa WiFi 5GHz pod OpenWrt).

A... i jeszcze jedna uwaga:

na linię adsl z annex A - ZyXEL P-2812HNU-F1, TP-LINK TD-W8980, TP-LINK TD-W8970 v1
na linię adsl z annex B - ZyXEL P-2812HNU-F3, TP-LINK TD-W8980B, TP-LINK TD-W8970B v1

(w przypadku linii vdsl annex nie ma znaczenia - działają wszystkie w/w).

491

Dzieki koledzy za info, musze potestowac i zobaczymy co z tego wyjdzie.

492 (edytowany przez Sebenicz 2016-08-03 10:06:21)

Witajcie,

ponawiam pytanie o WR-1043ND v3, czy to dobry wybór w tej cenie i czy modem E3272 w wersji HiLink będzie działał i nie będzie ograniczany przez słabe USB, CPU, itp?

493

Hub usb i tak powinieneś kupić. Router może być, czemu nie.

494

Sebenicz napisał/a:

Witajcie,

ponawiam pytanie o WR-1043ND v3, czy to dobry wybór w tej cenie i czy modem E3272 w wersji HiLink będzie działał i nie będzie ograniczany przez słabe USB, CPU, itp?

Jak modem będzie i tak pracować w trybie HiLink, to o ile nie potrzebujesz Gbps na kablu, WT3020 z porządnym zasilaczem USB wystarczy, a kosztuje ~1/5 część TP-Linka.

495

Mam rozumieć, że modem HiLink działa wolniej niż zwykły?

496

Wręcz przeciwnie. Hilink powoduje że router nie potrzebuje aż tylu zasobów.

497

Jak rozumiem, WR-1043ND obsługuje modemy USB tylko na OpenWrt?

498

Tak, w openwrt. Na oryginalnym sofcie nie.

499

Dziękuję. Która wersja sprzętowa jest najlepsza i najbardziej stabilna na OpenWrt?

500

Wszystkie trzy są stabilne, najmocniejsza jest v3.