Temat: Nexx wt-3020f zasilanie USB

Witam, chciałbym wymienić mojego tp-linka tl-mr3420. Znalazłem ciekawy router który można kupić na aliexpress, jest to Nexx wt-3020f. Ma on 8mb flash ale jeżeli kupię to mam zamiar wlutować sobie kość 16mb. Jest tylko jedno ale... Czy w tym routerze też będę potrzebował aktywnego huba USB do modemu LTE? Jeżeli tak to sobie odpuszczę go. W takim razie jaki router polecacie który nie będzie potrzebował aktywnego huba do modemu LTE?

2

Odp: Nexx wt-3020f zasilanie USB

do niego kupujesz dobry zasilacz, min 2A i bedzie ok.

3

ok, dzięki za szybką odpowiedź smile

4

Wszystko dlatego, że OIDP w tym routerze zasilanie modemu jest spięte na krótko z zasilaniem samego routera - a wszystko jest na 5V. Ogranicza cię tylko moc źródła zasilania routera.

5

Potwierdzam, właśnie uruchomiłem Nexx'a WT3020 z Gargoyle 1.9.1.1 z modemem LTE E3272 w trybie HiLink. Profilaktycznie router podłączyłem do ładowarki 2A. Wszystko śmiga.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

6

A no więc jeszcze jedno pytanko, router wiadomo ma wbudowaną antenę wifi, czy ona ma dużo słabszy zasięg od tej zewnętrznej anteny od tp linka tl-mr3240? Przykładowo, jak tplink daje zasięg na parter i 1 piętro, to NEXX będzie obejmował zasięgiem jeden poziom?

7

To już musisz poczekać na kogoś kto ma oba routery i jest w stanie takie sprawdzenie zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Zrobię pomiary - mam kilka modeli - i zobaczymy. W ogóle taki artykuł planowałem i chyba go wreszcie zrobię.

9

A jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała.
Widzę że są obrazy openwrt dla NEXX'a dla standardowej ilości flash 8mb i dla powiększonej 16mb, czy w ta wersja dla 8mb to jakiś kastrat czy pełnoprawny system?
ps. a jakbym sobie wlutował przykładowo 64mb flash to będzie potrzeba przerabiać obraz openwrt pod taką ilość? Wydaję mi się że obraz dla 16mb flash pokaże że tyle jest nawet jak będzie więcej tej pamięci.

10

8M to właśnie te normalnie, 16M ma tylko jawnie wskazane ze ma 16MB i możesz całą przestrzeń wykorzystać.

11

themati91 napisał/a:

[...]ps. a jakbym sobie wlutował przykładowo 64mb flash to będzie potrzeba przerabiać obraz openwrt pod taką ilość?[...]

16 MB to maksimum na tej platformie bez grzebania w sterowniku, w kernelu.

12

Witam, orientuje sie moze ktoś z obecnych jaki muszę mieć zasilacz by podpiąć hub usb (nieaktywny)?
0,5 A na dysk hdd a jak wygląda sprawa z modemem 3g ? czy 0,8A wystarczy by to obsłużyć (hdd+3g stick+sam router)?

13

Raczej 2A...

14

Dzięki za info smile