1 (edytowany przez pon 2009-10-15 22:14:23)

Temat: reset firmware

Witam,
A już był tak pięknie i znów coś namieszałem z routerkiem i nie przyznaje mi adresu ip. Sprawdzałem w luci ustawienia LED i po ustawieniu wlan0 i wybraniu jakiś opcji (już nie pamiętam) nie mogę się połączyć z routerem.

Jak mogę wgrać lub zrestartować ustawienia przez failsafe mode? Aby trzeba było wszystko poustawiać od początku

Jest w ogóle taka możliwość??

czy jak użyję:

mtd -r erase rootfs_data

to zresetuje tylko wcześniejsze ustawienia, czy będą musiał wgrywać firmware od początku

Człowiek całe życie uczy się na błądach

2

Odp: reset firmware

firstboot (takie polecenie)

I będzie jak po flashowaniu

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hej
wpisałem te komendę i mój routerek nieodpowiadania mi, nawet jak wstukam telnet to mnie olewa, czy to znaczy że flashował się na zero!??!?! (co teraz??) czy mam go włączyć do prądu z wciśniętym restem????

4

jak to wpisałeś to zrób reset z linii poleceń lub wyłącz go z prądu. Po włączeniu musi być w stanie dokładnie tak jak po flashowanieu, czy telnet na 192.168.1.1 zrób.

5

dokładnie to wpisałem potem z w terminlu go zresetowałem. wifi rozłączyło to podpiąłem lan-a i na początku od razu termianalem go chciałem ale przy pierwszej próbie mnie oświeciło, wiec w uruchom telneta mu zasadziłem, (po ustawieniu sobie stałego IP 192.168.1.2) terminal myśłi myśli i znika okno a jak z puttego to robię to wyrzuca timeout

6

No dobra, jaki router?

7

wl 500gP V2

8

Zobacz się czy failsafe będzie działać. Ostatecznie powinno się dać normalnie przez tftp/diag mode wgrać mu nowe oprogramowanie.

9

jeśli chodziło o prztrzymanie reset-a i połączenie sie  telnetem to niedziała dalej pisze że połaczenie na porcie 23 nie powiodło się

10

No to zostaje Ci diag mode i wgranie nowego.

11

yyyy no dobra czyli tylko jak?:P muszę się jakoś z RS-em babrać czy da rade jakoś po lanie to zrobić???

12

Na płycie będziesz miał program asusa do tego. Włączasz ruter trzyamjac restore, doda zacznie migać, uruchamiasz ten program i idze flashowanie. Coś jak http://eko.one.pl/?p=wl500gp-kamikaze-instalacja#tftp tyle że opisane to było dla v1

13

oki poszło w końcu choć też raz mi wyskoczyło że nie może znaleźć... i myślał dwa razy dłuzej niż przy normalnym wgrywaniu.
Wielkie dzięki za pomoc i dobrej nocy

14

Witam. Mam router TP-Link TP-WR740N v.4.23. Zainstalowałem na nim   openwrt-ar71xx-generic-tl-wr740n-v4-squashfs-factory.bin
z poziomu przeglądarki "System -> Update firmware". Po wgraniu wszystko ładnie śmigało. Adres routera zmieniłem na 192.168.1.5. Później wyłączyłem DHCP, żeby pobierał sobie adresy z głównego routera FunBox 2.0, bo nie było internetu na nim. No i teraz nie mogę się zalogować do panelu admina przez ten adres. Nawet jak router jest podłączony do FunBoxa, ani jak jest bezpośrednio podłączony do laptopa. Przycisk Reset na obudowie już nie działa jak na fabrycznym firmware.
Jak to zresetować albo jak wgrać na nowo ten soft OpenWrt. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

15

Uruchom w failsafe: http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe i napraw to co zepsułeś.

16

No chyba jestem już w tym trybie failsafe, ustawiłem IP w konfiguracji karty sieciowej,  najpierw dioda koła zębatego mi miga wolniej, naciskam przycisk 'reset' i ta dioda zaczyna szybko migać. I ten adres 192.168.1.1 to normalnie w przeglądarce czy w CMD? Bo w przeglądarce nie działa ;/

17

Telnet na ten adres, nie przeglądarka, nie cmd.

18

Nie wiem gdzie mam wpisać polecenie "telnet 192.168.1.1".
Wpisuję w wierszu poleceń (czyli w CMD) i nie działa ("Polecenie telnet nie jest rozpoznawalne......").

19

Wszystko masz w faq na górze tej strony...

20

Dzięki śliczne!. Trzeba pobrać z internetu program "PuTTY" i w nim wpisujemy 192.168.1.1 i zaznaczamy opcje 'Telnet". Wtedy nam się łączy z routerem w trybie failsafe i w otwartym oknie wiersza poleceń wpisujemy komende   
# firstboot   

, a później   

# reboot -f

Router został przywrócony do ustawień takich, jakie były jak wgrałeś OpenWrt.
I normalnie już wchodzimy w panel admina z poziomu przeglądarki poprzez 192.168.1.1 i ustawiamy co chcemy.

//To jest prawdziwa instrukcja dla początkujących big_smile. Pozdro