Temat: Tryb repeater
Cześć,
Ustawiłem jako repeater.
Jak teraz się do niego dostać?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Tryb repeater
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cześć,
Ustawiłem jako repeater.
Jak teraz się do niego dostać?
Co ustawiłeś, model? Jakie opro?
Dostajesz się do tego tajemniczego "czegoś" po IP jakie dostanie z głównego routera. Nie ma? To reset repeatera i od nowa.
Openwrt trunk
EA4500
Robione wg http://openrouter.info/forum/viewtopic. … &t=678
Nie widzę w IP jakie dostał - stąd pytanie.
UWAGA: jeżeli AP "zdalny" do którego się łączymy ma adres z klasy 192.168.1.0/24, czyli takiej interfejs lan w naszym routerze, to trzeba go zmienić na inny, np. 192.168.2.1.
uci set network.lan.ipaddr=192.168.2.1
uci commit network
reboot
Już wiem gdzie dałem ciała - nie zrobiłem tego.
Co teraz? Podłączyć się kablem i co dalej?
Nic, ustaw adres z ten samej klasy co miałeś na routerze i musisz się dostać.
Inna sprawa - rzucasz pytaniem bez podania co i jak zainstalowałeś i na czym. Bardzo się cieszę że pokładasz wiarę w społeczeństwo i ich możliwość przewidywania "co miał autor na myśli".
Jak już się dostanę zmienić na adres z poprawnej klasy?
DHCP daje 192.168.1.0/24 czyli wybrać jakiś adres i ustawić router z nim?
To router ustaw na np. 192.168.2.1.
Ustawiłem na 192.168.1.200 i śmiga aż miło ![]()
Czy w takim wypadku mogę też puścić cały ruch przez VPN?
Chodzi mi o połączenie się do zdalnego serwera VPN.
Co ma wspólnego ten repeater z vpn?
Cezary - mam jeszcze pytanie, Internet działa poprawnie lecz jedynie w paśmie 5GHz - czy to działa na zasadzie pobierania na 2,4 a rozgłaszania na 5?
Da się jakoś uruchomić też na 2,4?
Przecież sam to skonfigurowałeś. Jak zrobiłeś tylko na 5GHz to masz tylko na 5GHz. Zrób sobie po prostu na 2.4GHz też.
Nie mam bladego pojęcia jak...
Przeglądam tamten Twój wpis lecz nie widzę nic odnośnie szerokości kanału, częstotliwości i numeru kanału.
Czy mógł byś podpowiedzieć?
Dziękuje
-----------
OK udało mi się nawet z GUI.
Czy jeśli sieć nadawcza jest na kanale 11 to ja sieci master (odbiorczej) nie mogę zmienić na inny kanał? Musi pozostać na tym samym kanale?
---
Włączenie sieci na 2,4 znacząco pogorszyło prędkości - to przez to?
Musi zostać na tym samym kanale - bo klient na nim pracuje. Tak, VAP powoduje również całą masę innych problemów.
Mam jeszcze jeden problem - Android ma problemy z pobraniem adresu IP.
Obie sieci mają ten sam SSID i te same hasło.
Zmieniłem na statyczny adres i zadziałało.
DHCP na głównym routerze ma problem?
Albo z jakiegoś powodu nie przechodzą żądania dhcp. Na forum openwrt.org chyba o tym było.
A gdybym dał jeszcze jedno urządzenie które łączyło by się z docelowym wifi i pobierało internet, a do ea 4500 wpiął bym kabel od niego i robił by za AP jedynie?
Jest szansa na lepsze transfery?
Raczej tak. Bardziej polecenia jest właśnie konfiguracja z drugim urządzeniem jako klient.
Polecisz coś na 2,4 w miarę przystępne cenowo? Musi wspierać koniecznie openwrt czy soft producenta też się nada?
Odległość w linii prostej 25m 2 ściany
Przed domem mam słup BT w odległości jakieś 6m, pomyślałem żeby dać na nim jakiś zewnętrzny AP z zasilaniem POE - dla bezpieczeństwa / lub puścić zasilanie 12V na osobnym przewodzie. Co sądzisz?
Dziękuje
Na oryginalnym sofcie to mało który ma tryb klienta. Spokojnie możesz kupić np. ubiquiti loco.
TP-LINK TL-WR843ND miał też tryb klienta i poe.
No dobra, ale loco zda egzamin? Nie muszą być po obu stronach?
O ile nie użyjesz jakieś rozszerzenia producenta to klient to klient, może być na czym chcesz.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Tryb repeater
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc