Temat: Obrazy ze wsparciem dla modemów LTE
Od już paru miechów korzystam z LTE i na dobrą sprawę nie mam póki co internetu po kablu i wątpię bym miał go w przyszłości. Dziś chciałem sobie zaktualizować firmware ale doszedłem do wniosku, że jeśli to zrobię, to później będę miał drobny problem z wgraniem pakietów na router, no bo ten nie będzie miał potrzebnego softu do obsługi modemu LTE, a żeby go wgrać, to trzeba mieć net i tak się sytuacja zapętla. ![]()
Oczywiście można kombinować z ręcznym pobieraniem pakietów i ich zależności w celu późniejszego wgrania ich na router ale to trochę tak nieprofesjonalnie. Da radę też jechać na dwa routery instalując wsparcie dla modemu na obu urządzeniach, ustawiając dodatkowo adresację, ręcznie dodając bramę domyślną oraz DNSy. Później można przepiąć modem do jednego routera i zaktualizować firmware na drugim. Jakby nie patrzeć, to też strasznie dużo roboty jak na samą aktualizację firmware, no i trzeba mieć dwa urządzenia
Jako, że ten net LTE się staje coraz bardziej popularny, to czy istniałaby możliwość generowania obrazów z czystym OpenWRT, które zawierają już wszystkie potrzebne pakiety do obsługi modemów LTE? Wiem, że trochę one zajmują ale w przypadku routerów, które mają flash 16M, to raczej nie powinno stanowić problemu. Oczywiście nie chodzi o zastąpienie tych obecnych obrazów bez wsparcia, tylko by dodać opcję dla tych, którzy korzystają z LTE. ![]()