1

Temat: OpenWRT + RPi + hd44780 + lcdproc & lcdd

Cześć,

Jestem nowy na forum, ale obserwuje je już od jakiegoś czasu.
Zainstalowałem OpenWRT na RPi B, chciałbym dodatkowo uruchomić lcd oparty na układzie hd44780, który będzie podpięty do GPIO.
Niestety nie mogę znaleźć odpowiednich paczek lcdproc i lcdd pod RPi. Widziałem paczki lcd4linux z repo eko.one.pl

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej kwestii?

2

Odp: OpenWRT + RPi + hd44780 + lcdproc & lcdd

kb napisał/a:

Cześć,

Jestem nowy na forum, ale obserwuje je już od jakiegoś czasu.
Zainstalowałem OpenWRT na RPi B, chciałbym dodatkowo uruchomić lcd oparty na układzie hd44780, który będzie podpięty do GPIO.
Niestety nie mogę znaleźć odpowiednich paczek lcdproc i lcdd pod RPi. Widziałem paczki lcd4linux z repo eko.one.pl

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej kwestii?

Masz jakiś szczególny powód żeby "męczyć się" z OpenWrt na RPi?
Dlaczego nie chcesz zainstalować sobie tam "dużego" linuxa?

3

No własnie. Po co ci tam openwrt jak zwykłe debianopochodne masz?

Wracając do tematu - mój pakiet jest na inne architektury. Jak nie ma w repo to albo samodzielnie kompilujesz albo szukasz po sieci bo może ktoś to zrobił.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

Tak, openwrt jest proste i ma graficzny interfejs.
Chciałbym na nim mieć WiFi AP, VPN, LCD hd44780 i tethering przez telefon z androidem po usb.
Opcjonalnie druga karta sieciowa na usb, żeby móc podpiac wan przez ethernet.

Jeśli masz lepszy koncept - chętnie wysłucham. smile

5

kb napisał/a:

Tak, openwrt jest proste i ma graficzny interfejs.
Chciałbym na nim mieć WiFi AP, VPN, LCD hd44780 i tethering przez telefon z androidem po usb.
Opcjonalnie druga karta sieciowa na usb, żeby móc podpiac wan przez ethernet.

Jeśli masz lepszy koncept - chętnie wysłucham. smile

I na "dużej" dedykowanej dystrybucji dla RPi zrobisz to sobie praktycznie od ręki.
A na OpenWrt... zacznij od lektury http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja smile

6

Spróbuj openmediavault dla rpi. Jest na raspbianie i ma WebUI.

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

7

khain napisał/a:

Spróbuj openmediavault dla rpi. Jest na raspbianie i ma WebUI.

Chodziło mi raczej o pełne opcje konfiguracji sieci przez web a nie sam fakt istnienia webui...
Niestety OMV nawet z dogranymi wtyczkami nie oferuje takich możliwości konfiguracji przez webui jak OpenWRT.

Raspbian z manualna konfiguracja przez ssh napewno zdałby egzamin w moim przypadku, miałem jednak nadzieję, że da się to załatwić przez OpenWRT.

Dziękuję za pomoc!