Odp: Gargoyle 1.9.0.2
Dzięki Cezary jesteś wielki. Naprawiłem po prostu link w katalogu /etc/openvpn/ był uszkodzony. Zrobiłem nowy i działa. Dzięki
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.9.0.2
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzięki Cezary jesteś wielki. Naprawiłem po prostu link w katalogu /etc/openvpn/ był uszkodzony. Zrobiłem nowy i działa. Dzięki
@ad20014 co do Putty to konfiguracja domyślna radzi sobie bez problemu z każdym urządzeniem do którego się łączę więc poradnik zbędny ale dzięki za chęci. Najbardziej mnie denerwuje że nie wiadomo dlaczego port od OpenVPN jest owarty i można się połączyć przez niego a pozostałe porty są nadal zamknięte. Jakieś pomysły?
@ad20014 co do Putty to konfiguracja domyślna radzi sobie bez problemu z każdym urządzeniem do którego się łączę więc poradnik zbędny ale dzięki za chęci. Najbardziej mnie denerwuje że nie wiadomo dlaczego port od OpenVPN jest owarty i można się połączyć przez niego a pozostałe porty są nadal zamknięte. Jakieś pomysły?
Podkręć jasność wypowiedzi. O czym piszesz?
Chodzi mi o tą sytuację - http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 73#p168873 Co może być przyczyną tego że port odpowiedzialny za komunikację przez OpenVPN jest otwarty a inne które chcę przekierować są non stop nieosiągalne?
Ale pokaż jak to przekierowanie zrobiłeś.
Zrzut ode mnie z Gargoyle gdyż na chwilę obecną nie mam dostępu do sprzętu znajomego. Przekierowanie robiłem w taki sam sposób. U mnie działa u Niego już nie.
Tak jak pisałem wcześniej nie mogę też zalogować się po ssh do routera przez te krzaczki. Spróbuję przy najbliższej okazji zalogować się u Niego z laptopa a nie ze stacjonarki może wtedy coś więcej będę wiedział.
I na pewno tam jest ten ftp na porcie 26?
Ano jest, specjalnie na niestandardowym uruchamiany żeby nie wyskakiwał w trakcie skanowania przez grc na taki przykład.
To jak już tam będziesz to pokaż wyniki:
uci show network
iptables -v -L
iptables -v -L -t nat
Bo jeszcze się okaże że tam wanu nie ma lub modem jest,
Modemu nie ma, to sieć kablowa (KoBa), akurat w całym mieście tak jest chyba że ktoś się uparł i chce mieć LTE to wtedy korzysta z modemu ![]()
Dwa następne pytania:
- na wan jest adres publiczny? Jaki?
- jesteś pewien że isp niczego nie blokuje?
Na WANie jest IP publiczne (109.231.22.219). Co do blokowania czegokolwiek, wcześniej FTP i WWW działało i porty były otwarte, teraz nie bangla.
OK, jak będziesz pokaż wyniki w/w poleceń.
Można zrobić upgrade z wersji 1.9.x (ispy) na wersje 1.9.1.1 z zachowaniem ustawień ?
Raczej tak, on buduje tak samo jak ja wersję z bieżących źródeł. No chyba że masz jakąś super starą.
Losują się automatycznie. W cronie to masz, /etc/crontabs/root
/etc/openvpn/current_status jest linkiem do /var/run/openvpn_status, a jest on robiony w /usr/lib/gargoyle/openvpn.sh, podczas konfiguracji serwera. Podczas startu openvpn jest on tworzony bo jest zdefiniowany w konfigu:
root@Gargoyle:/etc/openvpn# cat server.conf | grep status status /var/run/openvpn_statusWięc sprawdź konfig openvpn.
Wszystko w konfigu się zgadza bo mam jak wyżej, ale current_status mi się nie tworzy
błąd jak u kolegi.
Jak to naprawić?
Łącze w /etc/openvpn/current_status wskazuje na /var/run/openvpn_status
W katalogu /var/run/ brak czegokolwiek dot openvpn ![]()
Fri Apr 14 13:55:26 2017 daemon.err uhttpd[1543]: cat: can't open '/etc/openvpn/current_status': No such file or directory
A masz openvpn uruchomiony w ogóle?
Oczywiście - nawet podłączonego użytkownika.
A przez to, że ten link nie działa w panelu openvpn_connections.sh
widnieje "Brak połączonych klientów"
Probowalem restartowac router po podlinkowaniu czy sam serwis vpn, ale nie pomaga
Pokaż wyniki polecenia:
df -h
ls -al /etc/openvpn/current_status
root@Gargoyle:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 960.0K 348.0K 612.0K 36% /
/dev/root 5.8M 5.8M 0 100% /rom
tmpfs 13.9M 108.0K 13.8M 1% /tmp
/dev/mtdblock3 960.0K 348.0K 612.0K 36% /overlay
overlayfs:/overlay 960.0K 348.0K 612.0K 36% /
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
root@Gargoyle:~# ls -al /etc/openvpn/current_status
lrwxrwxrwx 1 root root 24 Apr 14 13:58 /etc/openvpn/current_status -> /var/run/openvpn_status
root@Gargoyle:/etc/openvpn# cat server.conf | grep status
status /var/openvpn/current_status
Widzisz różnicę?
Do /var/run/openvpn_status jest link a w konfigu masz
/var/openvpn/current_status
Serio ale pogubiłem się kompletnie. Mam stworzony link o nazwie current_status który wskazuje na /var/run/openvpn_status
co jest źle?
Czyli z /var/run/openvpn_status odczytywany jest status połączeń. A w konfigu serwera masz że status zapisywany jest w /var/openvpn/current_status. Zmień sobie konfig serwera.
Dzięki!
Poprawilem konf openvpn i wsio śmiga
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle 1.9.0.2
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc