Temat: Jak obudzić dysk?

Mam dysk zew. Apollo Pro UX 750GB. W środku siedzi tak naprawdę Samsung. Trik w tym, że obudowa jest na tyle "inteligentna" (czy raczej stara się być), że jeżeli wykrywa, że nie jest podłączona do kompa to wchodzi w stan uśpienia. Czytałem w poradniku jak uśpić dysk (hd-idle, hdparm, sdparm) ale ja mam pytanie odwrotne: jak obudzić dysk? Ponieważ zanim openwrt załapie, że podłączyłem dysk i ma podtrzymać napięcie na porcie usb (nie wiem, chyba tak to działa?) to obudowa zdąży już wejść w stan uśpienia. Co zrobić? Mam przejściówkę z allegro i dysk śmiga, ale nie chciałbym aby obudowa się zmarnowała.
Propozycje?

2

Odp: Jak obudzić dysk?

Odwołać się do niego. Zwykłe np. ls /mnt/sda

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

nie da rady - w ogóle nie wykrywa dysku

4

Dla zwykłych dysków właśnie tak to działa. W takim razie ta obudowa stara się być sprytniejsza, co tylko problemów sprawia.

5

no właśnie. skoro to najzwyklejszy linuch, to coś nie tak. tzn to jest głupie jakieś. co takiego ma winda, że potrafi podtrzymać przy życiu dysk, a linux nie ma?... jest jakaś szansa na wykorzystanie tej obudowy czy lepiej nie bawić się, uznać wyższość windowsa (:P) i jechać na przejściówce z allegro?

6

Zobacz w logach co się dzieje jak kieszeń usypia. jeżeli następuje wtedy wypięcie dysku z magistrali to nic chyba nie zrobisz.

7

z logread jedynie takie info

user.err kernel: hub 1-0:1.0: unable to enumerate USB device on port 1

8

Więc na to wygląda że się wypina z magistrali...

9 (edytowany przez marverix 2011-02-07 18:53:15)

hmm. wygoglałem przed chwilą takie coś i to niby ludziom na pc'tach pomaga. co Ty na to? pytam się bo nie jestem znawcą linuxa, raczej początkujący

10

Włącz ehci a w ogóle usb Ci nie będzie chodziło (zakładam ze tplinka masz)

11

no tak, mam 1043...