Temat: Prośba o wygenerowanie pliku openwrt-kirkwood-goflexhome-jffs2-128k

Witam,

mam małą prośbę do kogoś kto ma chwilkę czasu, chciałbym przesiąść się z AA na obecnego trunka, ale pojawił się problem bo na stronie:

http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … d/generic/

brakuje pliku "openwrt-kirkwood-goflexhome-jffs2-128k.img". Oczywiście jak sam skompiluje trunka to mam ten plik, ale chciałbym skorzystać z z wersji i repozytorium z linku powyżej. Tak aby w razie potrzeby nie musieć kompilować wszystkiego dla potrzebnych paczek.

Niby można wygenerować sobie ten plik ze źródła "openwrt-kirkwood-generic-rootfs.tar.gz", ale mi się nie udało, dlatego proszę kogoś o wygenerowanie.

Sprzęt: Seagate GoFlex Home
Info: 128MB RAM / 1,2GHz CPU /  USB / sATA / RJ45
Osprzęt: 500GB SATA / LCD DPF 2,4" / USB rt2800

2 (edytowany przez build000 2015-05-18 19:33:12)

Odp: Prośba o wygenerowanie pliku openwrt-kirkwood-goflexhome-jffs2-128k

Z generic wyjdzie coś co nie uwzględni do końca Twojej maszynki - nie buduje się w automacie openwrt bo są zapewne (jak to w trunku) jakieś błędy na bieżąco (z tego co czytałem ostatnio po ticketach to nieprędko się pojawi).
Także najlepszym co warto wykorzystać, to własna kompilacja (o ile działa docelowo i rzeczywiście buduje się zdatna w ogóle do odpalenia - pomijam błędy, które mogą się pojawić w trakcie boot) - nie wgrasz to się nie przekonasz.

3 (edytowany przez Tekkenmoor 2015-05-18 19:44:20)

Kurde... no i teraz ma dylemat. Zależny mi na tym aby OpenWRT współgrało z trybem half bride modemu adsl,a rzekomo dopiero w trunku to ogarnięto (na AA walczyłem, ale się nie udało). Z kolei jak wgram własną kompilację to nie będę mieć pełnego repo ;/

4

Dlaczego nie będziesz mieć? Skompiluj po prostu, trunk i tak się co chwilę zmienia więc już jutro może być inny i tak nici z repo modułów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Tekkenmoor 2015-05-19 11:13:04)

To wiem ale jak bym już użył danego obrazu to pobrałbym całe repo żeby mieć spokój, bo lubię czasem się pobawić i nie wiem jakiej paczki będę potrzebować. A z własną kompilacją bardzo często pojawia się problem zgodności z plikami które są w repo.

@Edit:
Już ogarnąłem jak ten plik się generuje smile Pobieram repo, i późnym wieczorem spróbuję się przesiąść...

6 (edytowany przez build000 2015-05-19 18:20:07)

Tekkenmoor napisał/a:

Kurde... no i teraz ma dylemat. Zależny mi na tym aby OpenWRT współgrało z trybem half bride modemu adsl,a rzekomo dopiero w trunku to ogarnięto (na AA walczyłem, ale się nie udało). Z kolei jak wgram własną kompilację to nie będę mieć pełnego repo ;/

Dobra metoda odnośnie trunka - kompiluj dokładnie to co zamierzasz używać (czyli wszystkie sterowniki, programy, i.t.d. - i warto od razu wyłączyć w /etc/opkg.conf adresy do trunka i dać swoje adresy do paczek zachowanej/wrzuconej gdzieś na ftp/i.t.d. kompilacji) - kmody masz przypisane do kompilacji, więc to co jest w repo trunka jest i tak nieprzydatne i się nie zainstaluje bez problemu (lub nie zainstaluje wcale - zależy jakie).
Wtedy zawsze co skompilowałeś da się bez problemu zainstalować/odinstalować.
To czy będzie to wszystko działać to już inna bajka - wiadomo: trunk - dzisiaj działa, jutro nie, i.t.d.

7 (edytowany przez Tekkenmoor 2015-05-19 18:30:26)

build000 napisał/a:

Dobra metoda odnośnie trunka - kompiluj dokładnie to co zamierzasz używać

W tym problem że czasem lubię się "pobawić" i w praniu wychodzi co mi będzie potrzebne. Wówczas muszę się bawić w kompilację. Ale mówię dzisiaj ogarnąłem jak się generuje brakujący plik, pobrałem całe repo, wrzucę sobie na serwer i mogę instalować trunka.

8 (edytowany przez Skajper4 2015-05-20 01:17:10)

Btw. jak już kompilujesz to polecam (gdy już skonfigurujesz router) skopiować z routera katalog /etc/config do (katalog kompilacji openwrt)/files. Wtedy będziesz miał wkompilowane ustawienia w obraz. Bardzo przydatne gdy często kompilujesz system a nie zmieniasz zbytnio ustawień typu wifi, lan itp.
Oczywiście po wgraniu obrazu będzie można zmieniać te ustawienia. Jedyne co to przywrócą się do tych wkompilowanych gdy przywrócisz system do ustawień fabrycznych.
Możesz tak robić też z innymi plikami.
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/build#custom_files

9

Pytanie za 100 punktów, czy BB lub CC na platformie kirkwood wymaga 2-stage bootloadera ? Bo nie mogłem uruchomić ani BB ani CC. Zawsze jak próbowałem uruchomić któryś obraz stawało na:

Uncompressing Linux... done, booting the kernel.

10

Dla ea4500 (kirkwooda) nie.

11

Dla Seagate GoFlex Home, CPU praktycznie ten sam co EA4500. Nie wiem czemu nie chce wystartować ten kernel (ani BB ani CC). Niby jest coś zmienione z rozpoznawaniem sprzętu w AA jest przez machid teraz niby jest przez dtb. Machid ustawiałem w U-Boot'cie i działało, z tym dtb nie wiem o co chodzi. Dodam że mój U-Boot był aktualizowany właśnie pod wyższe kernele.

12

Może po prostu przestaw tak jak było smile

13

No na razie  nic specjalnego nie grzebałem. Jeszcze nic nie grzebałem z ustawieniami machid, dtb ani 2-stage bootloader. Zastawiam się  o co w ogóle chodzi, widzę że jest aktualizacja u-boota pod kernele 4.0 Ale nie chcę grzebać nie potrzebnie.

14

W NSA310 to samo. Jedynie AA działa. Nie wiem jak teraz, bo aktualnie pracuje na stabilnym debianie ale z ciekawości kiedyś sprawdzę.

15

Moze komus sie przyda. Zainstalowałem najnowsze LEDE/Openwrt. Instalujemy wszystko jakbysmy chcieli miec Debiana a później tylko zmiana:

set_bootargs=setenv bootargs console=ttyS0,115200 root=/dev/sda1 rootdelay=10 $mtdparts $custom_params

Więcej informacji można znaleźć na wątku:
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … start=1800