26 (edytowany przez g0f3r 2014-11-05 19:24:25)

Odp: BB dla NSA310

Z innej beczki, gdzie może być problem nie działającej klawiatury jeśli podpinam nasa po kablu? Nie mogę nawet autoboota przerwać...

EDIT:
Dla potomnych - wyłączyć flow control w putty

27

pepe2k napisał/a:

Czemu SVN? Używaj gita, będzie łatwiej

Bo tak mi podpowiedział wujek googl.

pepe2k napisał/a:

... i korzystanie z Google naprawdę nie boli

Co dowodzi tylko temu, że Ty znasz rozwiązanie więc wiesz jak spytać googla żeby dostać właściwą odpowiedź. Akurat w tym konkretnym przypadku im więcej googlujesz tym większy mętlik masz w głowie. Ja po kolejnych kilku godzinach kombinowania w końcu zadzwoniłem do znajomego informatyka i doszliśmy do czegoś takiego:

git clone git://git.openwrt.org/12.09/openwrt.git
cd openwrt/target/linux/kirkwood
wget http://dl.eko.one.pl/attitude_adjustmen … a310.patch -O - | patch -p0

Sposób nałożenia łaty nawet dla kogoś kto mniej więcej kojarzy o co chodzi jest dalece nie oczywisty. Dla tego wielka prośba na przyszłość. Odpowiadajcie konkretnie i na temat. Napisanie 3 powyższych linijek nie zajęło by więcej niż minutę a ja zaoszczędził bym 2 wieczory.

TPLink MR3420v2 + Huawei E3131s-2 + attitude_adjustment/12.09
TPLink WR1043NDv2 + barrier_breaker/14.07

28

pld napisał/a:

Sposób nałożenia łaty nawet dla kogoś kto mniej więcej kojarzy o co chodzi jest dalece nie oczywisty. Dla tego wielka prośba na przyszłość. Odpowiadajcie konkretnie i na temat. Napisanie 3 powyższych linijek nie zajęło by więcej niż minutę a ja zaoszczędził bym 2 wieczory.

Srata tata... pierwszy wynik z Google:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 22#p103522

29 (edytowany przez pld 2014-11-26 13:59:48)

W dalszym ciągu nie udowodniłeś nic więcej niż to, że wiesz czego szukać. Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości.

30

pld napisał/a:

W dalszym ciągu nie udowodniłeś nic więcej niż to, że wiesz czego szukać. Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości.

Naprawdę, czasami brak mi słów... naprawdę nie potrafisz skorzystać z wyszukiwarki internetowej? Ja wiem, że nie uczą tego w szkołach (przynajmniej, za moich czasów nie uczyli), ale w dzisiejszych czasach to naprawdę jedna z podstawowych umiejętności osób, które mają komputer i dostęp do sieci Internet.

Masz: pierwszy wynik tego bardzo prostego zapytania.

I tak na marginesie, doczytaj, odpowiedź jest w tym wątku, ale trzeba poświęcić te 2-3 minuty żeby zapoznać się z kilkoma postami i w końcu do niej dotrzeć. Co więcej, większość narzędzi w Linuxie ma wbudowaną pomoc i przy błędach w trakcie pracy/uruchomienia wypluwa w miarę jasne i zrozumiałe komunikaty. Nikt nikomu nie każe wiedzieć wszystko, naprawdę wystarczy skupić się i czytać ze zrozumieniem - to załatwia 99 na 100 problemów.

31

Przykro mi, ale najwyraźniej miałem zaćmienie mózgu. Wpisywałem nie to co trzeba (nie pomne już w tej chwili co ale nie przyszło mi do głowy żeby ograniczyć wyszukiwanie do eko.one, zwykle szukam po angielsku) i pomimo tego, że siedziałem przy googlu dwa wieczory (kilka dobrych godzin) to nic sensownego mi z tego nie wyszło. Pech polegał na tym, że rezultaty które otrzymałem miały się nijak do siebie więc im więcej googlowałem tym większy miałem mętlik w głowie. Więc - tak, masz rację - w tym wypadku, pomimo najszczerszych chęci, nie umiałem skorzystać z wyszukiwarki internetowej. (teraz jak już znam odpowiedź wydaje się to banalne)

Co więcej, wszystkie łaty które nakładałem nakładało się na "samej górze" lub w "pierwszym" podkatalogu (może w dalszym ciągu czegoś nie dostrzegam w tym wątku ale nie widzę informacji w jakim katalogu nałożyć). Popatrzyłem nawet co jest w środku i próbowałem grepować po źródłach. Dostawałem pliki o tych samych nazwach w różnych katalogach. To mnie trochę zbiło z tropu i zacząłem się zastanawiać czy we właściwy sposób ściągnąłem źródła. I tak miotałem się od jednego do drugiego przez parę godzin. Od grzebania w źródłach (które "jakoś" udało mi się ściągnąć), przez googlowanie na temat nakładania łaty, po googlowanie na temat metod ściągania źródeł i od początku.

Krótko mówiąc, to nie zawsze jest lenistwo. Czasem z jakiegoś powodu wpadniesz w błędną ścieżkę rozumowania i _nic_ dalej nie idzie niezależnie ile czasu poświęcisz. Wtedy jedynie "łopatologiczne" podpowiedzi skutkują.

PS. Nie traktuj tego pepe2k personalnie. Więcej osób brało udział w dyskusji i prośba o dokładniejsze podpowiedzi jest natury ogólnej (podkreślam słowo prośba, nie mylić z pretensja!).

32 (edytowany przez uzi18 2015-01-16 20:46:37)

Zamiast:

pld napisał/a:

wget http://dl.eko.one.pl/attitude_adjustmen … a310.patch -O - | patch -p0

mozna spokojnie zrobic tak jak sie to zwykle robilo:
wget http://dl.eko.one.pl/attitude_adjustmen … a310.patch
patch -p0 < nsa310.patch

Tak przy okazji ...
Jest mozliwosc zainstalowania jakiegos linuxa np. OpenWrt albo Debian i korzystanie z danych ktore byly na macierzy pod OFW?
Przydalby mi sie jakis namiar na rozwiazanie tego problemu.

Pozdrawiam

33

Moze komus sie przyda. Zainstalowałem najnowsze LEDE/Openwrt. Instalujemy wszystko jakbysmy chcieli miec Debiana a później tylko zmiana:

set_bootargs=setenv bootargs console=ttyS0,115200 root=/dev/sda1 rootdelay=10 $mtdparts $custom_params

Więcej informacji można znaleźć na wątku:
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … start=1800